kompakt leilighet

Adele totalrenoverte den lille leiligheten. Nå har den fått en romslig og smart løsning. Se forvandlingen

Glassvegger og smarte, gjennomtenkte løsninger, gjør den lille leiligheten til Adele til en stor opplevelse.

BILDEVEGG: På veggene henger en fin blanding av bilder. Bildet med farger er Adele svært glad i, det laget av hennes far Harry Slengesol det året hun ble født. Labradoren Fanta, er under trening for å bli førerhund gjennom Blindeforbundet.
BILDEVEGG: På veggene henger en fin blanding av bilder. Bildet med farger er Adele svært glad i, det laget av hennes far Harry Slengesol det året hun ble født. Labradoren Fanta, er under trening for å bli førerhund gjennom Blindeforbundet. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Adele Haga Slengesol (38) bodde allerede i området, men klarte ikke å dy seg da hun så en spennende leilighet til salgs i Vibes gate på Majorstuen.

Hun bare måtte gå på visning. Årsaken var ene og alene den flotte takterrassen med så mye himmel midt imot og en typisk storbyutsikt over mange hustak.

– Jeg regnet ut solforholdene, og skjønte at takterrassen var solrik. Den er blitt et sosialt samlingspunkt, og jeg har til og med satt opp partytelt der.

Multirom

Adele er en aktiv type som liker å ha prosjekter på gang. Derfor ble det noe trauste trapperommet opp til oasen på toppen i 7. etasje forvandlet til et praktisk multirom.

Den gamle trappen ble erstattet av en ny, luftig italiensk i jern, noe som var både plassbesparende, og ganske så frydefullt for øyet.

ALLROM FØR: Stue, spisestue og kjøkken slik det opprinnelig så ut. "Et blankt lerret som fint kunne fargesettes."
ALLROM FØR: Stue, spisestue og kjøkken slik det opprinnelig så ut. "Et blankt lerret som fint kunne fargesettes." Foto: Privat
ALLROM ETTER: Frontene på kjøkkenet er tilpasset de originale skapene, og er et såkalt Ikea-hack fra Studio 10. Det ble rimeligere enn å kjøpe et helt nytt kjøkken. Benkeplatene er av Silestone. Gulvet er fra BerryAlloc, Både kjøkkeninnredningen og veggene er malt med Kalkgrå fra Jotun.
ALLROM ETTER: Frontene på kjøkkenet er tilpasset de originale skapene, og er et såkalt Ikea-hack fra Studio 10. Det ble rimeligere enn å kjøpe et helt nytt kjøkken. Benkeplatene er av Silestone. Gulvet er fra BerryAlloc, Både kjøkkeninnredningen og veggene er malt med Kalkgrå fra Jotun. Foto: Jeanette Bækkevold

Og innerst i leiligheten, henger et speil plassert i rett linje ovenfor vinduet i den andre enden. Det gir en fin dybdefølelse.

– Her har jeg hengt landeveissykkelen min på veggen, det var ganske tøft. Under nedstengningen gjorde jeg det om til hjemmekontor, og hengte opp utstyr til å trene med i trappen.

GLASSDØR: Glassdørene er fra Leba. Fordi overflaten er delikat, måtte den lakkeres for å holde seg fin. GulvteppE fra Ellos, sofa fra SofaCompany og bord fra Habitat.
GLASSDØR: Glassdørene er fra Leba. Fordi overflaten er delikat, måtte den lakkeres for å holde seg fin. GulvteppE fra Ellos, sofa fra SofaCompany og bord fra Habitat. Foto: Jeanette Bækkevold

Les også: Halvor Bakke og Julian hadde bare vært på én annen visning da de slo til på leiligheten

Dristige farger

– Fordi hovedrommene er i mer nøytrale farger, valgte jeg her innerst en litt dristig farge à la burgunder. Noe som gjør at leiligheten oppleves som lunere, samtidig som fargen oppleves som forfriskende uten å tynge.

GLASSDØR: Ved å bytte trapp ble oppgangen til takterrassen et multirom som kan brukes til mye. Trappen er fra italienske Fontanot.
GLASSDØR: Ved å bytte trapp ble oppgangen til takterrassen et multirom som kan brukes til mye. Trappen er fra italienske Fontanot. Foto: Jeanette Bækkevold
SPIRALTRAPP: Vintageteppet fra Marokko tar opp den burgunderrøde fargen på veggen, Bordeaux fra Jotun. Stolen er fra Ellos.
SPIRALTRAPP: Vintageteppet fra Marokko tar opp den burgunderrøde fargen på veggen, Bordeaux fra Jotun. Stolen er fra Ellos. Foto: Jeanette Bækkevold

For å kunne lukke igjen trapperommet, fikk Adele satt inn glassdører med svarte rammer, lik de inn mot soverommet. Begge steder slippes det inn mye lys.

Når rommene ikke er i bruk, er det deilig at de ikke fremstår som lukkede vegger, som de gjorde før.

KJØKKEN OG SOVEROM FØR: Til venstre skimtes den gamle trappen som ble revet og erstattet med en ny, luftig i jern. Soverommet og kjøkkenet er beholdt på samme sted, men veggen til soverommet er revet og erstattet med en glassdør.
KJØKKEN OG SOVEROM FØR: Til venstre skimtes den gamle trappen som ble revet og erstattet med en ny, luftig i jern. Soverommet og kjøkkenet er beholdt på samme sted, men veggen til soverommet er revet og erstattet med en glassdør. Foto: Privat
STUE: Stuen ble en helt annen da soveromsveggen ble revet til fordel for store glassdører fra Leba. Gardinene trekkes for når Adelen ønsker å skjerme av soverommet. Spisebordet er fra Habitat og de blå stolene fra Gubi.
STUE: Stuen ble en helt annen da soveromsveggen ble revet til fordel for store glassdører fra Leba. Gardinene trekkes for når Adelen ønsker å skjerme av soverommet. Spisebordet er fra Habitat og de blå stolene fra Gubi. Foto: Jeanette Bækkevold

På så få kvadratmeter er det alfa og omega for romfølelsen med så mye lysinnslipp som mulig.

– Det er godt å slippe å se rett inn i en vegg fra stuen! For også å kunne skjerme av soverommet, har jeg hengt opp gardiner bak glassveggen.

SOVEROM: Når den plassbygde sengen er slått ned fra veggen, åpner en frisk grønnfarge seg: Green Leaf fra Jotun, NCS S5010-G70Y. Veggene er malt med rosafargen Blushing Peach fra Jotun, NCS 2914-Y53R.
SOVEROM: Når den plassbygde sengen er slått ned fra veggen, åpner en frisk grønnfarge seg: Green Leaf fra Jotun, NCS S5010-G70Y. Veggene er malt med rosafargen Blushing Peach fra Jotun, NCS 2914-Y53R. Foto: Jeanette Bækkevold
SKAPSENG: Skapsengen er plassbygget. Til høyre er to Ikea-skap bygget inn, i tillegg har snekkeren har bygget til et langsmalt skap på toppen. Skapene er med på å ramme inn sengen som enkelt kan vippes ned.
SKAPSENG: Skapsengen er plassbygget. Til høyre er to Ikea-skap bygget inn, i tillegg har snekkeren har bygget til et langsmalt skap på toppen. Skapene er med på å ramme inn sengen som enkelt kan vippes ned. Foto: Jeanette Bækkevold
HJEMMEKONTOR: Når sengen er slått opp, og gardinene trukket fra, gir soverommet en fin dybde og snert til stuen. Rosafargen er Blushing Peach fra Jotun, NCS 2914-Y53R.
HJEMMEKONTOR: Når sengen er slått opp, og gardinene trukket fra, gir soverommet en fin dybde og snert til stuen. Rosafargen er Blushing Peach fra Jotun, NCS 2914-Y53R. Foto: Jeanette Bækkevold

Sengen er laget av en snekker, og kan slås opp.

Dermed er også soverommet blitt et multirom, som kan brukes som både kontor og treningsrom.

Les også (+): Familien hadde et hjørne i stuen som var vanskelig å utnytte. Nå er kroken blitt et nytt favorittsted

Smart baderomsløsning

Da badet skulle tas, holdt Adele en power-point-presentasjon for håndverkerne.

– Snekkeren fikk mye konkret å forholde seg til, og de ble nok litt tatt på senga av hvor nøye jeg hadde planlagt alt, sier hun og ler.

Adele, som jobber i bank, er vant til å lede prosjekter og har vært en smule mer omstendelig og forberedt enn de fleste.

BADET FØR: Badet var helt ok, men gir et mer oppdatert og gjennomført uttrykk med nye overflater.
BADET FØR: Badet var helt ok, men gir et mer oppdatert og gjennomført uttrykk med nye overflater. Foto: Privat
BADET ETTER: Målet for badet var at det skulle være et deilig sted å være. De hvite flisene er friske mot den sobre gråfargen. I dusjen er det terrasso-fliser. Servanten er fra Italienske EX.T. Dorullholderen og trykknappen er fra Vola. Veggfargen Sober er fra Jotun.
BADET ETTER: Målet for badet var at det skulle være et deilig sted å være. De hvite flisene er friske mot den sobre gråfargen. I dusjen er det terrasso-fliser. Servanten er fra Italienske EX.T. Dorullholderen og trykknappen er fra Vola. Veggfargen Sober er fra Jotun. Foto: Jeanette Bækkevold

Hun valgte en stor, skulpturell vask uten underskap.

– Jeg var litt keen på å ha stor vask selv om badet er lite. Så har jeg heller funnet andre løsninger for oppbevaring, sier hun.

Ved å sage av to skap fra Ikea, for å få de til å passe i nisjen over vaskemaskinen, sparte hun 15 000 kroner ved å gjøre det selv istedenfor å bruke en snekker.

På den måten er også vaskemaskinen blitt rammet inn.

– Hvite fliser på gulvet er så friskt, og veldig smart for de som liker å støvsuge, ler hun. – Jeg har nok angret litt på det valget, selv om det er så fint. Derimot har jeg aldri angret på terrasso-flisene i dusjen!

Det aller første Adele gjorde da hun flyttet inn, var å sparkle over nuppete murvegger, som en gang var siste skrik. – Det var litt av en jobb, sier Adele, men hun er glad for at hun nå har glatte flater.

– Kombiner ting du egentlig ikke tror passer sammen, alt skal ikke matche. Alle bordben og stolben behøver ikke å være i samme farger, kombinasjoner og kontraster kan bli fint.

– Når du skal velge farger, er det fint å holde seg til komplementærfarger. Der finner du kontraster som også gir litt ro i sjelen. Tenk helhetlig med farger, slik at det blir en rød tråd gjennom boligen.

– Se for deg alle årstider, spesielt om du kjøper bolig vinterstid. Regn litt på lysforholdene ut fra hvor solen står opp og går ned ulike tider på året.

– Vurder bestillinger ut fra leveringstider og planlegg med håndverkere etter det.

– Jeg har nok brukt altfor mye penger ut fra egen glede, som ikke nødvendigvis er en god investering på sikt ved salg. Det er ikke sikkert at en kjøper vil by mer på grunn av de fancy armaturene.

Se mer

Resten av oppussingen har skjedd i puljer, litt fordi Adele er så innmari glad i å ha prosjekter på gang.

– Når jeg finner enda bedre løsninger, har jeg en tendens til bare å sette i gang, forteller hun.

Noe som har resultert i at hun er på sin fjerde sofa. For det er altså vanskelig å finne en optimal sofa til en langsmal stue som også rommer et kjøkken.

Les også: Linn-Heidi og Martin hadde et hårete mål: Å pusse opp badet med kun brukte materialer

Se flere bilder under:

NYE KJØKKENFRONTER: Den smarte inndelingen av kjøkkenet, samt kjøkkenskrogene fra Ikea er beholdt. Frontene er nye, fra Studio 10. Armatur fra Vola.
NYE KJØKKENFRONTER: Den smarte inndelingen av kjøkkenet, samt kjøkkenskrogene fra Ikea er beholdt. Frontene er nye, fra Studio 10. Armatur fra Vola. Foto: Jeanette Bækkevold
GJESTEROM: På øverste plan er det akkurat plass til en gjesteseng. Her er det godt å våkne! Teppet er vintage, fra Marokko. De store vinduene ble satt inn i 1994. Rosafargen er fra Jotun, Blushing Peach, NCS 2914-Y53R.
GJESTEROM: På øverste plan er det akkurat plass til en gjesteseng. Her er det godt å våkne! Teppet er vintage, fra Marokko. De store vinduene ble satt inn i 1994. Rosafargen er fra Jotun, Blushing Peach, NCS 2914-Y53R. Foto: Jeanette Bækkevold
TAKTERRASSE: Takterrassen er hovedårsaken til at Adele valgte leiligheten, og hit inviterer hun gjerne med seg venner. Hagemøblene har hun hatt lenge og husker ikke hvor hun kjøpte dem. Saueskinnet er fra en villsau i Sogn.
TAKTERRASSE: Takterrassen er hovedårsaken til at Adele valgte leiligheten, og hit inviterer hun gjerne med seg venner. Hagemøblene har hun hatt lenge og husker ikke hvor hun kjøpte dem. Saueskinnet er fra en villsau i Sogn. Foto: Jeanette Bækkevold
UTEROM: Takterrassen er en oase som har himmelen som tak. Pizzaovnen er fra Morsø.
UTEROM: Takterrassen er en oase som har himmelen som tak. Pizzaovnen er fra Morsø. Foto: Jeanette Bækkevold
PLANTEGNING NÅ:
PLANTEGNING NÅ:
PLANTEGNING NÅ:
PLANTEGNING NÅ:

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2023, og sist oppdatert 27/06 2023.

Les også