Gallerier på nett

Kjøp kunsten på nett

Malerier, fotografier og andre kunstverk kjøper du lett fra sofakroken. Her er nettgalleriene det er verdt å sjekke ut.

TAFSE TAFSE: Kunstverket  "Tafse tafse" av Björg Thorhallsdottir kan du kjøpe for 700 kr. på artgate.no.

TAFSE TAFSE: Kunstverket "Tafse tafse" av Björg Thorhallsdottir kan du kjøpe for 700 kr. på artgate.no. Foto: Foto: www.artgate.no

Publisert Oppdatert
HOT: Puschwagner var et av fjorårets mest omtalte kunsternavn. Her er verket "Pling Plong" som kan kjøpes på www.fineart.no.

HOT: Puschwagner var et av fjorårets mest omtalte kunsternavn. Her er verket "Pling Plong" som kan kjøpes på www.fineart.no. Foto: Foto: www.fineart.no

LERRET: "Virvelvind" av billedkunstner Linda Maria Sneve koster 9500 kr på www.fineart.no. Her har hun brukt akryl og olje på dypt lerret.

LERRET: "Virvelvind" av billedkunstner Linda Maria Sneve koster 9500 kr på www.fineart.no. Her har hun brukt akryl og olje på dypt lerret. Foto: Foto: www.fineart.no

KVADRATISK TRYKK: "U.T IV", 3950 kr, er at av mange verk fra Magne Furuholmen som du får kjøpt på www.artgate.no.

KVADRATISK TRYKK: "U.T IV", 3950 kr, er at av mange verk fra Magne Furuholmen som du får kjøpt på www.artgate.no. Foto: Foto: www.artgate.no

KUNST FRA NETTET: "Danser" av Håkon Gullvåg, pris 5000 kr, www.artgate.no.

KUNST FRA NETTET: "Danser" av Håkon Gullvåg, pris 5000 kr, www.artgate.no. Foto: Foto: www.artgate.no

Tar du turen innom en av de mange galleriene på nett, kan ditt nye kunsverk være bare et tastetrykk unna. Mange nordmenn benytter seg av muligheten til nettopp å gjøre kunstvarpet på internett.

Les også: Nå gjør du hyttekupp

Fine Art er et av landets største nettgallerier, og solgte i fjor hele 30 000 bilder totalt. Månedlig klikket 40 000 seg inn på nettsiden.

- På noen ganske få år har internettgalleriene fått svært stor betydning for kunstomsetningen i Norge, sier internettjournalist Mette Thorstensen i Fine Art.

Mest grafikk

Fine Art presenterer hovedsakelig grafikk, fordi den i følge Thorstensen er enklest å selge på nett.

Les også: Lamper er også kunst

- Mange malerier har stofflige kvaliteter og finere, sobre nyanser som egner seg best å studere og oppleve i tradisjonelle gallerier. I tillegg er grafikken vanligvis langt rimeligere enn maleriet og når derfor bredere ut blant folk, sier Thorstensen.

Billig og dyrt

Fine Art tilbyr et virtuelt rammeverksted på nettsidene sine. Dermed kan man eksperimentere med rammeprøver før man bestemmer seg. Sending av bilder i vanlige størrelser er uproblematisk, men ekstra store malerier krever spesialleveranse.

Les også: Tips til oppheng av bilder

Bestilte bilder sendes av gårde inen tre arbeidsdager etter at ordren er mottatt hos galleriet. Har du bestilt innramming, må du medregne noen ekstra dager.

Prisene ligger fra et par hundrelapper og opp til 70-80 000 kroner.

Mange muligheter

Også på andre nettsteder får du kjøpt kunst i alle prisklasser. På Artgate kan du bestille verk fra en rekke av Norges fremste grafikere, blant andre fra Magne Furuholmen og Kjell Nupen.

Fineart har i skrivende stund en pågående nettauksjon med tre verk av Odd Nerdrum. Artnordic satser på maleriet som uttrykksform, og har et lite håndplukket utvalg kunstnere.

Impasto understreker på sin nettside at de har en 100% fornøyd garanti. Det vil si at du kan få gratis hjemlån av maleriet før du velger om du vil kjøpe det eller ikke.

Skeptiske kunstkjennere

Til tross for mange fordeler ved å handle på nett, er ikke alle kunstekspertene like begeistret.

- Jeg får solgt noen bilder fra nettsiden min, men jeg opplever at noen kunder har problem med å kjøpe kunst på nett. De vil helst se bildene 'live" i et galleri. Nettet gir ikke alltid et dekkende av kunstverket, sier fotograf og gallerist Hugo Opdal på Flø ved Ålesund.

Les også: Fleksibel veggpynt

Han ble landskjent da han fikk verdensnavnet Damien Hirst til Vestlandet. Opdal solgte da riktignok et par Hirst-arbeider over telefon, men det var til personer som hadde sett disse verkene i gallerier tidligere.

VGs kunstkritiker Lars Elton mener at den spennende, banebrytende samtidskunsten sjelden eller aldri dukker opp på nettet.

- Denne typen bilder vil fortsatt lanseres i tradisjonelle gallerier og i andre typer kanaler enn nettet, sier han.

Les mer på Klikk:

Dekorer veggen med egne bilder

Slik lager du perfekt pizzadeig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning