Kjøkken og kjøkkeninnredning

- Jeg synes ikke man skal være for opptatt av risikoen for støv og fett

To ting er langt viktigere når kjøkkenet skal innredes, mener ekspert.

KJØKKENINNREDNING: Overskap med glassdører eller massive dører? Eller ingen overskap i det hele tatt? Eller kanskje bare hyller. Valgene er mange for dem som skal innrede et kjøkken.
KJØKKENINNREDNING: Overskap med glassdører eller massive dører? Eller ingen overskap i det hele tatt? Eller kanskje bare hyller. Valgene er mange for dem som skal innrede et kjøkken.
Sist oppdatert

Har du planer om å fornye kjøkkenet ditt? Og da tenker du kanskje på å innrede det så optimalt som mulig? I så fall kan rengjøring av kjøkkenet være et moment å tenke på.

Men på den annen side skal man ifølge interiørdesigner Caroline Lucy Klaveness, som driver designfirmaet Lucy in the Sky, ikke bli for trygghetssøkende i sin vurdering av kjøkkeninnredning.

- Vi nordmenn har blant annet en tendens til å være for opptatt av rengjøringselementet når vi velger innredning, sier hun til klikk.no.

- Man kan velge kjøkkeninnredning enten med bakgrunn i trendene eller med fokus på det praktiske, utdyper interiørarkitekt Bernt Pedersen i Opplevelsesdesign til klikk.no.

- I nye boliger vil man finne rene flater og ofte uten overskap.

Overskap

Klaveness synes overskap er praktisk og fint, og de kan gjerne blandes med hyller for å skape en personlig stil.

- Overskap er fint blant annet fordi det gir en god oversikt, og skapdørene skaper et stramt og ryddig uttrykk.

Men den gode oversikten kan tape seg i toppen av overskapene, og det kan rent ut være vanskelig å se hva som er der og hente det ned uten å trenge en stol eller lignende.

Har man barn i huset, kan overskapene være en fordel fordi det kan gjøre noe av kjøkkenutstyret utilgjengelig for dem.

Ifølge det danske nettstedet bolius.dk kan overskap bidra til å skape et mer variert uttrykk. "For eksempel hvis du velger overskap i andre farger eller materialer enn resten av kjøkkenet", skriver de.

Pedersen erfarer at dagens kjøkkentrender ofte ikke inneholder overskap. Men til dem som ønsker overskap råder han til ikke å la skapet gå helt opp til taket, fordi kjøkkenet da vil virke luftigere.

- Er man redd for ansamling av støv og fett i glippen kan man fore med en list mellom skapets overkant og taket.

OPPUNDER TAKET: Dersom man har overskap blir spørsmålet om skapene skal plasseres helt oppunder taket eller med en glippe. Dersom man velger en glippe, bør den ifølge interiørarkitekt Caroline Klaveness være så stor at det kan plasseres noe oppe på skapet. Glippen på bildet er for liten. FOTO: Alexander Berg
OPPUNDER TAKET: Dersom man har overskap blir spørsmålet om skapene skal plasseres helt oppunder taket eller med en glippe. Dersom man velger en glippe, bør den ifølge interiørarkitekt Caroline Klaveness være så stor at det kan plasseres noe oppe på skapet. Glippen på bildet er for liten. FOTO: Alexander Berg

Klaveness råder til å ha en god glippe mellom skap og tak dersom skapet ikke plasseres helt opp til taket.

- Skal det være en glippe, bør den være så stor at man kan få plassert noe på toppen. I de tilfellene hvor det er snakk om et pent, gammelt tak med stukkatur eller lignende, bør man unngå overskap helt opp til taket.

Hun legger til at det bør være minimum 55 centimeter i avstand mellom kjøkkenbenk og overskap.

- Det gir et luftigere uttrykk.

- Man kan gjerne holde overskap og underskap i to ulike farger, fordi dette løser opp i uttrykket. Underskapene kan holdes i hvitt, mens overskapene kan være i en mørkere farge.

Hyller

Bolius.dk trekker frem hyller som et alternativ til overskap. En av fordelene ved å bruke hyller er at kjøkkenutstyret er lettere tilgjengelig enn om de står i skap.

- Bruk av hyller gjør også innredningen mer luftig, og man kan bruke hyllene til å stille ut ting man har lyst til å vise frem, som man er stolt av, utdyper Klaveness.

"Du kan bruke hyllene til å stille ut spesielt pene glass, flasker med oljer eller andre beholdere", skriver bolius.dk og legger til at dersom man supplerer med pene gryter som henger ned fra taket kan man skape en personlig landkjøkkenstil.

Ifølge nettstedet er ulempen at hyller lett samler støv og fett, og at det kan bli ganske vanskelig å gjøre rent på hyllene.

Dette elementet er ikke Klaveness så opptatt av.

- Jeg synes ikke man skal være for opptatt av risikoen for støv og fett når man innreder kjøkkenet, sier hun og legger til at funksjonalitet og personlighet bør være viktigere.

Bernt Pedersen forteller at det finnes kjøkkenhyller som kun består av runde rør av metall eller tilsvarende runde lektere i tre.

- Disse egner seg ikke for lagring av mindre ting, men fungerer fint til større ting, og så samler det seg lite støv på dem på grunn av den runde formen. Generelt vil jeg råde til å plassere hyller lengst unna stekesonen, fordi dette minsker eksponeringen for fett. Og så vil jeg styre unna glasshyller.

HYLLER: Hyller skaper god variasjon i kjøkkeninnredning, men de er også støv- og fettsamlere og kan gi litt ekstraarbeide ved rengjøring. FOTO: Alexander Berg
HYLLER: Hyller skaper god variasjon i kjøkkeninnredning, men de er også støv- og fettsamlere og kan gi litt ekstraarbeide ved rengjøring. FOTO: Alexander Berg

Underskap

Tidligere var det mest hyller i underskapene, men i et moderne kjøkken er det nesten ikke hyller igjen.

- Nesten alle har skuffer i underskapene sine nå, forteller Klaveness.

- Og underskap er best med skuffer, fordi det gir best oversikt.

"Underskap med hyller har den ulempen at man må bøye seg ned for å se hva som er i skapet, og det kan være ganske vanskelig å få fatt i det som ligger helt innerst", forklarer bolius.dk.

Klaveness fremhever at skuffene imidlertid ikke bør være for brede, fordi dersom man er flere som holder på kjøkkenet vil man måtte flytte på seg dersom en skuff trekkes ut.

- Jeg synes de bør være maks én meter brede.

Bolius.dk tipser også om at man kan samle underskapene ute på gulvet og legge en benkeplate over, slik at man får en kjøkkenøy.

UNDERSKAP: Ifølge Caroline Klaveness velger de fleste underskap med skuffer, fordi dette gir bedre og raskere tilgang og oversikt til det som befinner seg inne i skapet. FOTO: Alexander Berg
UNDERSKAP: Ifølge Caroline Klaveness velger de fleste underskap med skuffer, fordi dette gir bedre og raskere tilgang og oversikt til det som befinner seg inne i skapet. FOTO: Alexander Berg

Høyskap

Høyskapet er bolius.dk sin favoritt, fordi her kan man få plass til mye, blant annet store ting som støvsuger, rengjøringskost og strykebrett. "Man kan også bruke høyskapet til innbygging av stekeovn, mikroovn eller kjøleskap. Eller man kan innrede det som spiskammer", legger de til.

Men fordi det er plass til så mye i et høyskap, er det også en risiko for at det kan bli rotete og uoversiktlig. Dette kan ifølge bolius.dk løses ved at man har høyskap med frontuttrekk.

"Høyskap med frontuttrekk har dog en ulempe, og det er at de kan bli tunge. Derfor er det viktig å velge et uttrekk med god kvalitet", utdyper nettstedet.

En annen utfordring med høyskapene er dybden, som gjør at det kan være vanskelig å få tak i det som er innerst.

- Det kan man løse ved å sette overskap oppe på hverandre, fordi disse er grunnere, forklarer Caroline Lucy Klaveness.

Bernt Pedersen forteller at dersom man velger høyskap med uttrekk, bør man være bevisst på plasseringen.

- Man bør unngå å plassere skapet inn mot veggen, fordi uttrekket kun blir tilgjengelig fra den ene siden.

HØYSKAP: Høyskap er bra fordi de kan romme mye, men samtidig kan dybden i dem bli en utfordring fordi det kan bli vanskelig å nå det som står innerst. En løsning kan være å stable overskap oppe på hverandre i stedet, fordi disse er grunnere. FOTO: Alexander Berg
HØYSKAP: Høyskap er bra fordi de kan romme mye, men samtidig kan dybden i dem bli en utfordring fordi det kan bli vanskelig å nå det som står innerst. En løsning kan være å stable overskap oppe på hverandre i stedet, fordi disse er grunnere. FOTO: Alexander Berg

Hjørneskap

Hjørnet er på en måte kjøkkeninnredningens enfant terrible; det er vanskelig å innrede. Ifølge bolius.dk har derfor kjøkkenprodusentene forskjellige løsninger på utfordringene.

Det enkleste ifølge nettstedet er en hylleløsning, men da får man en utfordring med å nå helt inn innerst i skapet.

En annen løsning er å ha en karusell, slik at man raskt kan komme til det som står innerst.

En tredje variant er en løsning hvor man kan trekke ut hele innholdet. Denne løsningen krever imidlertid mer plass enn de andre to.

- Jeg ville ikke hatt hjørneskap som er større enn 90 ganger 90 centimeter, sier Pedersen.

- Skap som er 60 ganger 120 kan bli for store.

HJØRNESKAP: Hjørner er alltid en utfordring å møblere i et kjøkken. Hjørneskap kan leveres med forskjellig innhold, fra tradisjonelle hyller til hele innmaten som kan trekkes ut. Det siste vil kreve mer plass. FOTO: Alexander Berg
HJØRNESKAP: Hjørner er alltid en utfordring å møblere i et kjøkken. Hjørneskap kan leveres med forskjellig innhold, fra tradisjonelle hyller til hele innmaten som kan trekkes ut. Det siste vil kreve mer plass. FOTO: Alexander Berg

Kjøkkentrender

I tillegg til at dagens kjøkkentrender er sparsomt utstyrt med overskap, ser Bernt Pedersen at mer utstyr har kommet inn i kjøkkenet.

- Mange har installert to stekeovner, som kan være kombinasjonsovner med stekemulighet og mikrobølgeovn.

Han ser også at flere installerer to oppvaskmaskiner, for å ta unna oppvasken under større selskaper.

- Jeg har også tegnet kjøkken hvor det er plassert inn varmeskuff for å holde tallerkenene varme i forbindelse med et selskap.

 

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også