De fleste av oss har et nært forhold til smør. Men som med hvilken vei glassene skal plasseres i skapet, eller hvilken vei bestikket skal stå i oppvaskmaskinen, er det også her stor uenighet om hvorvidt folien under lokket skal beholdes på eller rives av etter åpning.

Hva er egentlig hensikten med denne folien? Bør du beholde den på?

- Når forseglingen er brutt har den ikke lenger noen funksjon, forklarer kommunikasjonssjef i Fjordland, Anne Marit Rødland.

- Folien er på fra produksjonen som en "forsegling" for å sikre holdbarheten ut til forbruker. Når denne forseglingen brytes/rives av hjemme hos forbruker slippes det "normal" luft til på produktet.

Kommunikasjonssjefen påpeker at det som imidlertid har en funksjon er å bruke lokket for å unngå kontakt med andre matvarer og beskytte fra omgivelsene generelt.

- Åpnet pakning er best innen to uker. Faktorer som har betydning for holdbarhet er "renslighet" hos forbruker, som for eksempel rent/skittent kjøleskap og at du holder smøret "rent" slik at du unngår kontaminering fra andre matvarer, påpeker Rødland.

Folien forsegler smøret

Kommunikasjonsrådgiver hos TINE, Rakel Korsvold, forklarer til Klikk.no at hovedgrunnen til at folien er der er at forbruker skal kunne være sikre på at de vil kunne se om noen andre har åpnet pakken.

- Har du først åpnet smøret og skal bruke det, har denne folien ikke lenger noen funksjon.

- Den kan derfor tas av, understreker Korsvold.

Smør på brødskive
smør kniv brød skive

FORSKJELLIGE PREFERANSER: Smør er noe de fleste av oss bruker fra tid til annen, og det er ikke bare når det kommer til hvilket merke at meningene er delte. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Folien forhindrer at smøret gulner

Dersom denne oblaten/folien ikke hadde vært der, kunne margarinoverflaten blitt litt gulere.

- Dette er fordi margarinen reagerer med oksygenet i lufta, forklarer Rigmor Lindkvist hos Mills Forbrukerservice.

- Oblaten skal derfor også beskytte produktet før pakningen tas i bruk.

Videre utdyper Lindkvist at fett kan utvikle smak ved langvarig eksponering for luft, og oblaten bidrar til å redusere denne effekten. Men at når begeret først er åpnet vil oblaten ha minimal effekt.

- Konklusjonen er vel at oblaten har en funksjon før margarinbegeret tas i bruk, men at effekten er minimal på åpnet beger.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!