Stor test av espressomaskiner

Den dyreste er ikke den beste.

Foto: Foto: Produsentene
Sist oppdatert

Vi har tidligere testet kaffetraktere.

Av traktere på norske markeder er det Moccamaster som utmerker seg som beste maskin.

Nå har Norsk kaffeinformasjon testet 20 espressomaskiner for pods og kapsler.

Vinneren her er modellene fra Illy Francis, som får karakter 6.

SE ALLE TESTENE NEDERST I SAKEN.

</p> <table border="1" cellpadding="2" cellspacing="2" width="100%"> <tr> <td> <h4>Definisjoner</h4> <p> <strong>Pods:</strong> ferdig pakket kaffe i puter. Easy Serving Espresso (E.S.E) merket - betyr at kaffeputen har en standard størrelse som passer til maskiner som bærer dette merket.</p> <p> <strong>Kapsel:</strong> De fleste har egne kapsler. Enkelte har en system-kapsel som kan benyttes på flere maskiner (eks. Caffitaly)</p> <p> <strong>Espresso:</strong> Ca 30 ml kaffe laget på ca 25 sek "under trykk" i en kaffemaskin. Espressoen får et skum på toppen, kalt crema.</p> <p> <strong>Lungo:</strong> Det er ingen internasjonal standard for mengde når det gjelder lungo. Imidlertid praktiseres en lungo på kaffebarene til å være en lang espresso, dvs 35-40 ml. Lungo tilberedes med samme mengde kaffe som en enkel espresso, men kaffen kvernes grovere, slik at en større mengde vann går gjennom den malte kaffen på samme tid. En lungo vil smake kraftigere/bitrere enn en americano, men mildere enn en espresso. De fleste bruksanvisningene for kapsel/podsmaskinene anbefaler en lungo til å være 110 ml. I kapsel og podsmaskiner har man ingen påvirkning på malingsgraden, og dermed blir bare ekstraheringstiden lenger enn for en espresso. Kontakttiden mellom vann og kaffe er altså lenger. Dersom det ikke er egne pods/kapsler for lungo, bør man være klar over at man i realiteten får en underdosert, tynn og bitter kaffe.</p> </td> </tr> </table> <h4>Generell info</h4> <p>Ved gjennomføring av denne testen er det lagt vegt på å lage så like testforhold som mulig.</p> <ul> <li>Vi følger maskinens bruksanvisning og anbefalinger</li> </ul> <ul> <li>Vi tilbereder gjentagende runder med enkle espresso.</li> </ul> <ul> <li>Måling av varmeplatens (for kopper) temperatur etter 15 minutter.</li> </ul> <ul> <li>Voltregulator sikrer at alle maskiner blir testet på 230 V.</li> </ul> <ul> <li>Vi veier mengde kaffe i hver kapsel men har ikke vurdert malingsgrad.</li> </ul> <p>Hensikten med testen er å undersøke de ulike pods*- og kapselmaskinenes evne til å tilberede espresso og lungo* (om maskinen er disponert for det).</p> <p>Vi har kun sett på funksjonene som er direkte relatert til tilberedningen av espresso/lungo og "steaming" /oppvarming av melk. Design eller pris er ikke vurdert.</p> <p>I hovedsak er det maskinens evne til å avlevere vann med riktig temperatur til riktig tid som er avgjørende for resultatet.</p> <p> <strong>Testen viser at de tekniske måleresultatene for de enkelte maskinene varierer - ikke bare fra maskin til maskin, men også ofte fra tilberedning til tilberedning på samme maskin</strong> </p> <h4>Oppvarming av kopper</h4> <p>Alle kopper forvarmes og holder en temperatur på ca 50 °C. Dette er viktig i og med at mengden espresso er så liten at om den tilberedes i en kald kopp, blir også drikken i seg selv fort nedkjølt.</p> <p>Vi måler temperaturen i den nylagde espressoen.</p> <h4>Ideell mengde kaffe og kontakttid</h4> <p>Vi tar tiden fra tilberedningen starter (fra man trykker på knappen), til vi har ca 30 ml (inkludert crema) i glasset.</p> <p>På maskiner med preinfusjon blir denne tiden inkludert i kontakttiden. En standard korrekt tilberedt espresso er brygget med ca 7g kaffe og gir ca 30 ml.</p> <p>I Italia og på trendy kaffebarer vil du imidlertid kunne oppleve å få en "kortere" (mindre) espresso enn dette.</p> <p>Ekstraheringstiden, eller kontakttiden mellom kaffe og vann, anbefales å være mellom 20 og 28 sekunder. Hvorvidt du oppnår denne tiden er en kombinasjon av kaffens malingsgrad, hvor hardt kaffen er tampet og maskinens kapasitet til å presse vannet gjennom kaffen.</p> <h4>Maskinens trykk/bar</h4> <p>Trykket i filterholderen på en profesjonell maskin skal konstant være 9 bar. De fleste espressomaskiner til hjemmebruk oppgis å yte 15-19 bar.</p> <p>Generelt for hjemmemaskiner er at de ikke opererer med konstant trykk, men med motstandstrykk. Hvordan maskinen utnytter dette trykket varierer fra maskin til maskin.</p> <p>Det er viktig å være klar over at en vibrasjonspumpe medfører at trykket i filterholderen varierer avhengig av den motstand vannet møter i filterholderen. Dette er igjen avhengig av dosering, malingsgrad, hvor hardt kaffen er pakket, samt om maskinen ellers er konstruert for å ivareta det trykket som produseres.</p> <p>Noe som ytterligere kompliserer traktingen, er at når vannet møter økt motstand i filterholderen (dvs fin malingsgrad og hardt pakket kaffe), vil trykket øke og dermed også temperaturen.</p> <h4>Crema</h4> <p>Cremaen dannes av det varme vannet, kullsyregassen i den ferskbrente kaffen og dens eteriske oljer og aromastoffer. Med en riktig crema forblir aromastoffene i kaffen til den drikkes. Uten cremaen forsvinner aromastoffene ut i luften.</p> <p>Cremaen skal være kompakt, ca 2-4 mm tykk over hele koppens overflate. Fargen er nøttebrun - gjerne marmorert med dypere "tiger-striper". Cremaen blir gradvis mørkere - etter noen minutter blir den borte. Heller du på litt sukker, skal cremaen kunne bære sukkeret noen sekunder, før det synker gjennom cremaen.</p> <p>Noen kaffeblandinger har en svært høy (opp mot 100 prosent) andel robusta (kaffetype av generelt lavere kvalitet enn arabica kaffe) og dette gir lettere en kraftig og tykk crema. En tykk, mørk crema er imidlertid ikke et mål i seg selv, men skal være beviset for at du har laget espressoen riktig. Vi anbefaler at du velger kaffeblanding ut fra smak.</p> <h4>Temperatur</h4> <p>Perfekt tilberedningstemperatur for espresso er 90 °C (pluss/minus 2 grader). Mange maskiner for hjemmebruk gir dessverre ikke stabil tilberedningstemperatur. Ofte varierer tilberedningstemperaturen fra maskin til maskin selv om det er samme modell. Noen ganger varierer det også fra kopp til kopp på samme maskin.</p> <p>Ved for høy temperatur vil espressoen få en bitter, brent smak og av og til en lys, tynn crema. Ved for lav temperatur vil espressoen smake tamt og kaffens smakspotensial blir ikke utnyttet.</p> <p>Det kan være vanskelig å få målt temperaturen på vannet som avleveres over kaffen. En enkel løsning kan da være å måle temperaturen på den ferdige espressoen. Temperaturen bør ligge på 65-75°C, forutsatt at kopper og glass er godt forvarmet.</p> <h4>Steaming av melk</h4> <p>Det skummet man ønsker skal være fløyelsmykt og tett og ikke for "vått". Av og til kan steam-kapasiteten være for lav og det blir vanskelig å få melken til å rotere i muggen og oppnå riktig temperatur.</p> <p>Melken bør imidlertid generelt aldri overstige 70 grader. Da vil melken lukte og smake ubehagelig og lukte som risgrøt. God drikketemperatur for en cappuccino regnes rundt 60 grader. Flere maskiner har en automatisert melkesteamfunksjon. Vi har vurdert hver enkelt maskin for seg, opp mot det som defineres som et ideelt melkeskum.</p> </div>

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også