Dette er Norsk Kaffeinformasjon:

Norsk Kaffeinformasjon er et opplysningskontor for kaffe.

Deres formål er å arbeide for et høyest mulig kvalitetsnivå på kaffe i Norge i alle ledd, både på den ferdig brente råvaren vi kjøper i butikken og på det ferdige brygget i kaffekoppen i hjem og på utesteder.

Norsk Kaffeinformasjon er samtidig den norske fellesorganisasjonen for alle som arbeider med kaffe og kafferelaterte virksomheter. Kontoret fremmer kaffe som kvalitetsprodukt og er næringens nøytrale faginstans.

Norsk Kaffeinformasjon driver også et test senter for kaffetilberedningsutstyr, European Coffee Brewing Centre (ECBC). Senteret ble etablert i 1971 av Norsk Kaffeinformasjon.

Siden 1975 har ECBC testet kaffetraktere og de trakterne som oppfyller godkjenningskravene får bruke et merke hvor det står "Approved by ECBC". Testene bygger på internasjonale og gjennomarbeidede kriterier og metoder hvor de viktigste parameterne er tid, temperatur og gjennomfukting.

Kilde: kaffe.no

Norsk Kaffeinformasjon har testet 37 kaffetraktere på det norske markedet.

Av disse er det kun fem produsenter som har modeller som er godkjente.

Alle trakterne er tester flere ganger.

Vurdert etter bryggeevne

Norsk Kaffeinformasjon vurderer verken pris eller design, men kun trakternes evne til å brygge kaffe.

Dette testes etter internasjonalt anerkjente parametere og metoder.

I denne saken har vi plukket ut alle de godkjente modellene, og rangert dem etter pris.

Prisene som er oppgitt er veiledende, fra importør.

Prisen varierer lite

- Prisene på kaffetraktere i butikk kan variere mye. Traktere er ofte tilbud, fordi traktere gjerne brukes som et lokkemiddel inn i butikken, forteller Ole Sønstebø i Norsk Kaffeinformasjon til klikk.no.

Prisene på de godkjente trakterne varierer imidlertid ikke mye.

Derfor kan du godt se på utseende og design når du skal velge blant trakterne vi presenterer her.

Se hele testen av alle 37 modellene her (ekstern lenke)

Testmetodikk

Alle traktere ble testet ved full kapasitet og én liter. For de trakterne som tar mindre enn én liter, er det bare oppgitt traktetid ved full kapasitet. Maskinens maksimale kapasitet er kontrollmålt.

Alle trakterne ble testet med en norsk kaffe med malingsgraden filtermalt.

Det ble også foretatt en analyse av malingsgraden på kaffen som er brukt, slik at man var sikker på at størrelsen på kaffekornene var like for alle trakterne.

  • vannet som ble benyttet holdt en temperatur på 15 grader
  • alle tester ble utført med 60 gram kaffe pr. liter vann
  • alle tester ble utført med spenning regulert til 230 volt
  • trakterens watt-effekt ble målt under traktingen
  • tid opp til 92 grader. Krav: Skulle skje innenfor maksimalt ett minutt. Temperatur ble målt i filterholder
  • maks temperatur skulle ikke overstige 960 grader
  • tid gjennomfukting er hvor lang tid det tar fra første dråpe vann faller ned i filteret til all kaffen er gjennomfuktet. Krav: Maksimalt ett minutt
  • kontakttid (Traktetid) ble registreret fra vannet traff kaffen i filterholderen og til det sluttet å renne jevnt fra filterholderen. Krav: 4-6 minutter
  • temperatur på ferdig kaffe ble målt rett etter tilberedning. Krav: 80-85 grader

Les også:

Vi har testet kjøkkenpriser

Den hotteste kaffetrenden

Slik lager du perfekt traktekaffe

Lær å drikke kaffe

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!