Tørke klær om vinteren

Ja, klart du kan tørke klær ute om vinteren

Sjekk hvordan det gikk da vi tørket klærne i -25 grader!

UTENDØRS TØRKING OM VINTEREN: Ja, det går an å tørke klær ute om vinteren, det tar bare litt lenger tid. (FOTO: Alexander Berg jr.)
UTENDØRS TØRKING OM VINTEREN: Ja, det går an å tørke klær ute om vinteren, det tar bare litt lenger tid. (FOTO: Alexander Berg jr.)
Sist oppdatert

Klesvask og -tørking hører sammen, på godt og vondt.

Det gir oss blant annet utfordringer med hensyn på plagg som forsvinner, men også gode følelser som følge av gleden ved å bære nyvasket, mykt og rent tøy.

Om sommeren henger du kanskje klærne ut til tørk og får den gode, friske lukten i dem. Men ikke om vinteren, eller?

Å jo da, du kan tørke klær utendørs når det er kuldegrader.

Klikk.no har testet det, og det fungerer. Men du bør beregne lenger tid enn når det er plussgrader. Litt vind og lav luftfuktighet kutter imidlertid tiden.

Vind, sol og tørr luft

Ifølge professor i klær og bærekraft ved SIFO ved OsloMet, Ingun Klepp, er det generelt flere forhold som påvirker tørkingen av klær.

– Alle vet at klær tørker best i vind, sol og tørr luft, sier hun til klikk.no.

– Og solen tørker raskest, men samtidig bleker den også plaggene og skader farge og fibre.

Temperaturen blir derfor ikke avgjørende for tørkeeffekten utendørs. Langt viktigere er blant annet luftfuktigheten, og derfor kan du tørke klær utendørs i kald, tørr vinterluft.

"På en riktig kald og klar vinterdag er luften veldig tørr og velegnet til å tørke tøy i. Jo høyere luftfuktigheten er, dess lengre tid tar det for vasketøyet å tørke. Hvis luftfuktigheten ligger på 100 prosent, tørker vasketøyet ditt ikke", skriver det danske nettstedet bolius.dk.

Det har derfor liten hensikt å forsøke å tørke klær ute på dager hvor det er særlig høy luftfuktighet, så fremt det ikke er sterk vind som frakter fuktigheten raskt bort fra klærne. Men da er også risikoen til stede for at du må hente klærne i naboens hage.

Hos Yr.no vil man kunne få frem luftfuktigheten der hvor man bor ved å velge sted og Detaljer.

Slik gjorde vi det

Klikk.no har testet ut hvordan det fungerer å tørke klær i minusgrader. Vi vasket to t-skjorter på et 30 minutters ekspressprogram med sentrifugering.

I mangel av kuldegrader på det tidspunktet testen foregikk, fikk vi henge den ene t-skjorten på fryselageret til Bring Frigo på Rud i Bærum. Den andre t-skjorten hang vi til tørk på vaskerommet.

Vi hengte t-skjortene til tørk om morgenen og lot dem henge til morgenen etter.

Men allerede samme ettermiddag var t-skjorten i vaskerommet tørr. Ikke overraskende, for så vidt.

Så hva med t-skjorten som hang på fryselageret?

Vel, da vi hentet den morgenen etter, virket den tilnærmet tørr, og det var ingen områder som var stive.

– Det er en god indikasjon på at tøyet er tørt at det er mykt, fordi det forteller at det ikke lenger sitter iskrystaller i tøyet, har Martin Foss som da jobbet ved Teknologisk institutt tidligere uttalt til klikk.no.

– Men det vi skal være klar over, er at det kan sette seg kondens på klærne når vi tar dem fra kulden og inn i et oppvarmet rom, slik at klærne kan kjennes ørlite fuktige.

Vi kan uansett konkludere med at klestørk ute fungerer også om vinteren, men vi bør beregne litt lenger tid. Og kanskje la klærne ettertørke en time inne.

Frysetørking, rett og slett

Det er et forholdsvis enkelt prinsipp som trer i kraft når klær tørker ute i minusgrader. Det handler om det fagfolkene kaller sublimasjon og det som vi andre kanskje best kjenner som frysetørking.

Ifølge statsmeteorolog Kristian Gislefoss handler det om at iskrystaller fordufter.

– Det som skjer, er at de frosne vannmolekylene i klærne river seg løs og forsvinner, har Gislefoss uttalt til klikk.no.

Gislefoss forteller videre at vinden vil ha betydning for tørking i kuldegrader.

– Temperaturen har en betydning, men er ikke avgjørende. Vinden vil gjøre at luften rundt klærne til en hver tid ikke oppnår metning. Ved vindstille kan vi oppleve at luften rundt klærne oppnår metning og dermed ikke kan ta i mot mer fuktighet.

Martin Foss legger til luftfuktighetens betydning for hvor lang tid tørkingen vil ta.

– I det tørre innlandet vil det derfor ta kortere tid å tørke i kuldegrader enn ute ved kysten.

Miljøvennlig, fukt og god lukt

Det er flere årsaker til at det er fornuftig å tørke klærne sine ute, året rundt.

I forhold til bruk av tørketrommel vil det være en tydelig energi- og miljømessig gevinst, for trommelen hører til de hvitevarene i huset som trekker mye strøm.

FRYSETØRKING: I mangel av vanlige kuldegrader, hang vi t-skjorten i 25 minusgrader på fryselageret til Bring Frigo.
FRYSETØRKING: I mangel av vanlige kuldegrader, hang vi t-skjorten i 25 minusgrader på fryselageret til Bring Frigo. Foto: Klikk.no

Tørk av klær innendørs produserer også mye fuktighet.

Ifølge Norges astma og allergiforbund (NAAF) vil en stor klesvask som tørkes innendørs, kunne avgi to til tre liter fuktighet. Denne fuktigheten slår seg deretter ned på kalde flater og kan over tid skape muggproblemer.

"Vi finner muggveksten oftest på yttervegger i kalde soverom, i uoppvarmede ganger, på kalde, innredete loftsrom, i kjølige kjellerrom eller på uinnredete loft", skriver NAAF.

Og så opplever mange at utetørking gir en spesiell velvære.

"Det er ingen tvil om at sengetøy som er tørka ute på snor både lukter best og føles best når man kryper til køys i nyoppredd seng. Ingen tøymykner kan måle seg", står det på bloggen Min oldemors hus.

Om vinteren kan imidlertid inneluften bli veldig tørr, slik at det faktisk av og til kan være hensiktsmessig å tørke inne. "(.....) man får tilført fuktighet til inneluften, som ofte er veldig tørr om vinteren", skriver de på nettsidene The 104 Homestead.

Ta klestørken inn om du må

Utetørking generelt har flest positive elementer ved seg, men ifølge Ingun Klepp skal du være klar over hvordan solen påvirker fargen og fibrene i klærne.

– Du bør derfor unngå direkte soltørking, fordi solen bleker fargen og bryter ned fibrene i klærne, sier hun.

– Så har du mulighet til det, kan du la klærne henge innunder tak, uten direkte kontakt med solen.

Denne saken ble første gang publisert 24/02 2015, og sist oppdatert 05/12 2023.

Les også