Bedre inneklima

 • Null sigarettrøyk.
 • Dusj med baderomsdøren lukket, og sørg heller for å ha godt avtrekk på badet.
 • Sørg for god utlufting og ventilasjon der du oppholder deg mest, ikke minst på soverommet.
 • Riktig og grundig renhold er med på å gi et bedre inneklima i hjemmet ditt.
 • Unngå uryddig innredning, åpne hyller med papirer, permer, bøker, materialer og lagervarer som samler støv.
 • Riktig støvsuger.
 • Ikke re opp om morgenen!
 • Unngå for høy innetemperatur.
 • Senk fuktigheten.
 • Unngå vegg-til-vegg: Faste tepper er vanskelige å holde rene og blir lett lager for støv og skitt.
 • Nei til husdyr?

Kilde: NAAF

Mer informasjon på nettsidene til Norges Astma- og Allergiforbund

og Folkehelseinstituttet .

Diffuse helseplager som blant annet hodepine, konsentrasjonsvansker og kvalme kan ha sin årsak i dårlig inneklima. Og den kanskje største synderen er fukt og dårlig ventilasjon.

- Vi kan for lite om det å bo, sier rådgiver i Norges Astma og Allergiforbund, Grethe Amdal. Med dette mener hun først og fremst hvordan vi dusjer og tørker klær.

- Når vi dusjer har vi for lite avtrekk på badet, med den følge at fuktigheten forplanter seg til andre rom, blant annet soverom. Resultatet kan etter hvert bli muggsopp som kan skape helseplager. Det samme skjer også dersom vi tørker klær der hvor det ikke er tilstrekkelig avtrekk, og en klesvask kan avgi to til tre liter vann når den tørker.

Les også: Barn har farlige klasserom

Inneklimatest

- Veldig mange er opptatt av inneklimaet og hvordan det skal bli mest mulig, det ser vi på alle henvendelsene vi får, sier Amdal, og legger til at inneklima er et sammensatt tema. For selv om fukt og følgeproblemer av dette er hovedsynderen, kan også mange være plaget av støv og midd. Og en god test på om inneklimaet ditt er årsaken til eventuelle helseproblemer, er å reise bort for en stund, for eksempel i en ferie.

- Dersom problemene blir borte eller avtar, er det ganske sikkert noe med inneklimaet ditt, forklarer Amdal.

Firmaer som gjennomfører inneklimasjekk

Polygon AS

Mycoteam

Anticimex

Norsk Fuktskadekontroll

Thelma

Hun anbefaler, dersom man antar at inneklimaet kan være dårlig, at det gjennomføres en såkalt inneklimatest.

- Om man går og hangler, kanskje har hodepine og stadig er forkjølet, kan det godt være at man har et muggsopproblem, sier Roy Nilsen i firmaet Anticimex. Han anbefaler også dem som har bygd om kjelleren til oppholdsrom til å gjennomføre en inneklimasjekk. En slik test vil koste rundt fire fem tusen kroner.

- Har man innredet en råkjeller hvor det er lukkede konstruksjoner, er man spesielt utsatt. Og generelt er dette et kjempeproblem.

Mer info: Folkehelseinstituttets nettside om inneklima.

Klestørk

UTE: Tørking av klær bør foregå på et godt ventilert sted. © Foto: Sandra Cunningham/Crestock

Ventilasjon avgjørende

- Ventilasjon er et stikkord når det gjelder inneklima. For eksempel er dusjing med åpen baderomsdør et problem, fordi varm luft med høy luftfuktighet vil bevege seg ut i boligen og kondensere seg på kalde overflater, beskriver Nilsen.

Slik kondensering skjer gjerne bak garderobeskap og sengegavler, og etter hvert kan det oppstå muggsopp som i sin tur igjen kan skape helseplager.

- Når man for eksempel dusjer, er prinsippet å få den fuktige luften raskt ut av baderommet. Har man et sentralt ventilasjonssystem, må det skrus opp på større hastighet når man dusjer, utdyper Nilsen.

Til den som ikke har noen form for avtrekksvifte på baderommet, er Nilsens råd at man får montert en såkalt kanalvifte. Man kan selv montere den, men det kreves elektriker for strømtilkoblingen.

Les også: Farlig peiskos

Tørrmopping

Renhold og rydding er fortsatt gode, gamle dyder når det gjelder inneklima, men i følge Grethe Amdal i NAAF, er det nødvendigvis ikke noe positivt å gå amok med vann og skurefille.

- Rengjøringsprinsippene har endret seg. Bruk minst mulig vann. Overdreven bruk kan gi oppvekst av muggsopper. Ei heller bruk av såpe er bra. Det skaper en hinne på gulvet, som igjen trekker til seg støv.

Amdals anbefaling er derfor å tørrmoppe eller støvsuge, og da helst med en sentralstøvsuger eller en støvsuger med god sugeevne og god filtrering av utblåsningsluften.

Tørrmopping

TØRR: Rengjøring bør foregå med minst mulig bruk av fuktighet. Tørrmopping er et godt alternativ. © Foto: Crestock

La dynen bli liggende

Den som ønsker å forlate en prydelig oppredd seng om morgenen, bør tenke seg om to ganger. Dynen trenger å få luftet seg etter nattens bruk, men det gjør den ikke om den blir pakket inn i et pent sengeteppe.

Helst bør dyner og puter vaskes jevnlig på 60 grader. Det vil ta knekken på støvmidd. Et alternativ er å putte dynene og putene i fryseren. Det fryser ut midden, bokstavelig talt.

Les også:

Massivtre gir bedre inneklima

Slik fjerner du flekker

Rimelig oppussing av badet

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!