nostalgiens lys

Victoria og Lars var i ekstase da de fant denne lampen på loftet

Om vinteren sitter vi gjerne inne foran peisen, fyrer i ovner og gruer på mørke kvelder. Da ønsker vi jo at det skal være lyst inne. Men – noe av det aller vanskeligste med historiske interiører er lyssetting.

MÅNESKINNSLAMPE: Å finne slike gamle måneskinnslamper intakte er gull. De er i ferd med å bli vanskelige å få tak i, og de er dyre.
MÅNESKINNSLAMPE: Å finne slike gamle måneskinnslamper intakte er gull. De er i ferd med å bli vanskelige å få tak i, og de er dyre. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
Publisert

Det er lett å venne seg til bra belysning. Vi er vant til å ha leselamper og, ikke minst, en eller annen form for generell belysning i så godt som alle rom i huset.

Sånn har det ikke alltid vært!

I uminnelige tider har lyset vært en nødvendighet, men også en luksus.

Sollyset var det eneste varende, ilden var flyktig helt fram til oljelampa kom. Og helt fra oldtida var oljelampe eneste kilde til kunstig lys.

Oljen som ble brukt i disse lampene varierte ut ifra tilgjengelighet på råstoff. Det vanligste var dyrefett, planteolje eller etter hvert petroleum.

I middelhavslandene ble det brukt olivenolje fram til 1800-tallet, og faktisk helt inn på 1900-tallet på landsbygda. Her i Norge var det dyrefett som var vanligst å bruke. Med andre ord; man brukte det som var best tilgjengelig.

PARAFINLAMPE: Denne enkle, men vakre, parafinlampa passer fint inn i et historisk interiør i kombinasjon med vårt håndtrykte tapet. Slike lamper kan man finne for en ikke alt for stiv pris hos en brukthandler eller antikvitetshandler. Husk at mange av dem dessverre kan være noe ødelagt ved elektrifisering.
PARAFINLAMPE: Denne enkle, men vakre, parafinlampa passer fint inn i et historisk interiør i kombinasjon med vårt håndtrykte tapet. Slike lamper kan man finne for en ikke alt for stiv pris hos en brukthandler eller antikvitetshandler. Husk at mange av dem dessverre kan være noe ødelagt ved elektrifisering. Foto: Hegle Eek

Støping av lys

I lange tider har man også brukt talg til støping av talglys. En veke ble dyppet i oppvarmet og flytende talg i flere omganger. Og deretter avkjølt.

VICTORIA BRAND MUNTE-KAAS: Hun driver firmaet Historisk Hus med sin mann. Hun skriver i Lev landlig om bygningvern og gamle hus og tun.
VICTORIA BRAND MUNTE-KAAS: Hun driver firmaet Historisk Hus med sin mann. Hun skriver i Lev landlig om bygningvern og gamle hus og tun. Foto: Privat

Når veken så blir tent, så smelter talgen og man får en flamme. Et lys. Støping av lys ble oppfunnet så seint som i 1786. Og lampeglasset man kunne bruke som beskyttelse rundt den åpne flammen, kom i 1765.

Oljelampa var enerådende for en evig flamme fram til parafinen ble oppfunnet på midten av 1800-tallet. Slik vi kjenner parafinlampa med veke, parafinolje, og glasskuppel rundt ble patentert av polske Ignacy Lukasiewicz i 1853.

Det er slike parafinlamper, alt fra den nostalgiske fjøslykta til Majolika-lamper, vi forbinder med begrepet parafinlamper i dag. Og de gir begge, på hver sin unike måte, et gammeldags preg til et interiør.

Les også: Slik så det 200 år gamle huset ut før den utrolige forvandlingen

Lyset styrte døgnet

I gamle dager, i denne settingen før elektrisiteten kom, var menneskene styrt av dagslyset på en helt annen måte enn det vi er i dag.

Man sto opp i otta for å få med seg så mye av dagslyset som mulig. Og man la seg tidligere, i hvert fall på vinteren da mørket kom.

Et klassisk historisk interiør med ei enkel parafinlampe stående på bordet. Slike lamper har ofte blitt elektrifisert. 
Et klassisk historisk interiør med ei enkel parafinlampe stående på bordet. Slike lamper har ofte blitt elektrifisert.  Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Det var ikke bare enkelt på ettermiddagene og kveldene, å sitte og lese ei bok eller stoppe en strømpe i den svake lyset fra en lyspeis, en åpen grue eller et enkelt talglys på bordet.

Da parafinlampa kom, var det mulig å henge lamper fra taket, og med en lampeskjerm ble lyset spredt bredere utover. Det i seg selv var revolusjonerende!

Bare tenk da hvilken revolusjon det var da elektrisiteten kom!

Det var intet mindre enn et lite mirakel da mennesket skapte elektrisiteten.

VAKKER: Det er magiske detaljer i denne vakre lampa.
VAKKER: Det er magiske detaljer i denne vakre lampa. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Elektrisiteten ble funnet opp

I Norge kom den for fullt fra 1870-årene.

Først var det enkelte industrier som hadde elektrisk belysning, og det ble opprettet egne anlegg hvor strøm kunne selges til gatebelysning og til andre private.

I 1890 var det Hammerfest som var først ute med å opprette Norges første kommunale elektriske anlegg, Oslo kom to år seinere. Og derfra gikk det bredt ut i det ganske land.

I starten ble elektrisiteten kun brukt til belysning i mer fornemme hjem. Og deretter ble det mer og mer tilgjengelig for vanlige folk.

I en lang periode fram til andre verdenskrig var det ikke uvanlig å kombinere strøm med parafinlamper og, ikke minst, vedfyring, da det fremdeles var veldig kostbart å kjøpe elektrisitet.

Det var først på 1920-tallet og i mellomkrigstida at elektrisitet ble brukt til mer enn kun belysning.

Ta i bruk de gamle lampene! Gjennomgå dem, og få eventuelt en elektriker til å hjelpe deg hvis du er usikker.

Bruk flettede ledninger, de gir et unikt gammeldags preg.

Har du en gammel og hel parafinlampe, så ta den i bruk. Lyset er helt spesielt. Tips: de heter fotogenlampa på svensk, så du vet det.

Det er å få kjøpt glødepærer som gir det lune og varme lyset
som er best i historiske interiører. LED-pærer er billig og bra, men de har et veldig kaldt lys.

Ekstrautstyr som veker til parafinlamper kan fås i diverse
bygningsvernbutikker og på nett.

Se mer

Les også (+): – I løpet av 25 år har jeg fortsatt ikke møtt ett eneste annet menneske i denne skogen. Den har blitt mitt eget, private pauserom. Et sted jeg aldri kommer til å snakke høyt om

Lar det seg kombinere?

I historiske interiører ønsker vi gjerne å gjenskape det slik det var. Men akkurat når det gjelder lyssetting, så må man ofte tenke annerledes. Det blir rett og slett for mørkt for oss.

Å kun ha levende lys og parafinlamper er vakkert og stemningsfullt, men det er veldig krevende i hverdagen.

Men det er viktig å være bevisst hva man bruker av moderne elementer i historiske interiører. Det er viktig å ha respekt for helheten og historien. Gjør man det så er det mulig å kombinere, slik at vi kan gå inn i mørketida og nyte lyset inne.

PARAFINLAMPE: En vakker og enkel vegghengt parafinlampe. Disse fantes det mange av rundt om i norske hjem. De ble stort sett produsert i gjennomsiktig glass, eller i grønt som her. De fantes også i porselen. Denne er helt komplett med den lille sotfangeren i toppen av glasset.
PARAFINLAMPE: En vakker og enkel vegghengt parafinlampe. Disse fantes det mange av rundt om i norske hjem. De ble stort sett produsert i gjennomsiktig glass, eller i grønt som her. De fantes også i porselen. Denne er helt komplett med den lille sotfangeren i toppen av glasset. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
MÅNESKINNSLAMPE: Da vi fant denne på loftet, var vi i ekstase! Og den var helt komplett!
MÅNESKINNSLAMPE: Da vi fant denne på loftet, var vi i ekstase! Og den var helt komplett! Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
FJØSLYKTER: Det finnes mange slike flotte fjøslykter rundt på norske gårder. Ta dem fram, børst støv av dem, sjekk at de er hele og fine, og bruk dem!
FJØSLYKTER: Det finnes mange slike flotte fjøslykter rundt på norske gårder. Ta dem fram, børst støv av dem, sjekk at de er hele og fine, og bruk dem! Foto: Helge Eek
MÅNESKINNSLAMPER: Måneskinnslamper har blitt samleobjekter. De som ikke er gjort om til strøm gir et fantastisk flott lys. Dette er en usedvanlig vakker representant i grønt.
MÅNESKINNSLAMPER: Måneskinnslamper har blitt samleobjekter. De som ikke er gjort om til strøm gir et fantastisk flott lys. Dette er en usedvanlig vakker representant i grønt. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
ALABASTLAMPE: Montering av en fantastisk alabastlampe med flettet ledning. Dette gir et vakkert lys og en gammeldags følelse i rommet
ALABASTLAMPE: Montering av en fantastisk alabastlampe med flettet ledning. Dette gir et vakkert lys og en gammeldags følelse i rommet Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
LAMPE: Denne lampe er veldig spesiell. Da vi kjøpte den i en antikvitetshandler, ble det sagt at det var en lampe til et «røkeværelse». Man skulle visstnok ha parfyme i den som i sin tur ble varmet opp av lyspæren. Øverst er det små hull som slipper ut duften av parfymen, visstnok for å overdøve tobakkslukt og sur sigar! Kult, ikke sant?
LAMPE: Denne lampe er veldig spesiell. Da vi kjøpte den i en antikvitetshandler, ble det sagt at det var en lampe til et «røkeværelse». Man skulle visstnok ha parfyme i den som i sin tur ble varmet opp av lyspæren. Øverst er det små hull som slipper ut duften av parfymen, visstnok for å overdøve tobakkslukt og sur sigar! Kult, ikke sant? Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
KRYSTALLKRONE: Full konsentrasjon når det skal settes inn lyspærer i den gamle krystallkronen …
KRYSTALLKRONE: Full konsentrasjon når det skal settes inn lyspærer i den gamle krystallkronen … Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
SKOMAKERLAMPE: Den klassiske skomakerlampa er uslåelig på et gammelt kjøkken! og den gir usedvanlig godt arbeidslys. Fremdeles er det mulig å være heldig å finne slike på loppemarkeder eller i en brukthandel. I tillegg er de å <br>få tak i som gode kopier. Også med hev-og-senk mekanisme.
SKOMAKERLAMPE: Den klassiske skomakerlampa er uslåelig på et gammelt kjøkken! og den gir usedvanlig godt arbeidslys. Fremdeles er det mulig å være heldig å finne slike på loppemarkeder eller i en brukthandel. I tillegg er de å
få tak i som gode kopier. Også med hev-og-senk mekanisme.
Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
LAMPE: Ei gammel barneromslampe med frynser og eventyrmotiv.
LAMPE: Ei gammel barneromslampe med frynser og eventyrmotiv. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
FRYNSELAMPER: Ei av flere frynselamper som hang igjen her på Skjeggenes.
FRYNSELAMPER: Ei av flere frynselamper som hang igjen her på Skjeggenes. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
SVANEHALSLAMPE: En gammeldags svanehalslampe med nydelig bølgende kant.
SVANEHALSLAMPE: En gammeldags svanehalslampe med nydelig bølgende kant. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
LAMPEPOSE: Legg merke til lampeposen utenpå parafinlampa i taket! Denne trakk man trolig over lampa store deler av året da den ikke var i bruk. Den begrenset støvtørringen betraktelig. Jeg ønsker meg et par sånne!
LAMPEPOSE: Legg merke til lampeposen utenpå parafinlampa i taket! Denne trakk man trolig over lampa store deler av året da den ikke var i bruk. Den begrenset støvtørringen betraktelig. Jeg ønsker meg et par sånne! Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Denne saken ble første gang publisert 11/01 2023.

Les også