DRØMMEVILLA I DRAMMEN

Kaja og Anders kjøpte 108 år gammel villa. Under oppussingen fikk de seg en overraskelse

Kaja og Anders drømte om en gammel, staselig villa de kunne gjøre til sin. Da det ideelle objektet dukket opp for salg, var det bare å kaste seg rundt. Se hvordan de har forvandlet den 108 år gamle villaen i hjertet av Drammen.

<b>HISTORIE I VEGGENE: </b>Da Kaja og Anders kom inn i entreen og inn i stua og så utsikten, var de solgt. Under renoveringen, gjorde de et fascinerende funn i taket. Nå lurer de hvem som er på bildene.
HISTORIE I VEGGENE: Da Kaja og Anders kom inn i entreen og inn i stua og så utsikten, var de solgt. Under renoveringen, gjorde de et fascinerende funn i taket. Nå lurer de hvem som er på bildene. Foto: Jeanette Bækkevold / Privat
Sist oppdatert

Her i villaen i Bragernesåsen bor familien som i tillegg til Kaja Eid Naustdal (41) og Anders Bruusgaard (33) består av Marie (3) og Hennie (2).

De bodde tidligere i et nyere hus på Kolbotn der Kaja er oppvokst, men var slett ikke fremmed for å flytte til Anders’ barndomstrakter i Drammen, såfremt de fant det rette huset. Og det var nettopp det de gjorde høsten 2020, bare et par hus bortenfor hjemmet til foreldrene hans.

– Jeg har gått forbi denne villaen utallige ganger i oppveksten, men aldri visst at det var så fint og at utsikten herfra er så flott; det får man nemlig ikke like godt inntrykk av fra veien på baksiden, sier Anders.

Enestående sjanse

For da de kom hit på visning, gikk inn gjennom entreen og ut i stuen hvor glassverandaen og den praktfulle utsikten åpenbarte seg, skjønte de begge at dette var en enestående sjanse. Dette var drømmehuset, og dette ville de ha! Kaja og Anders var imidlertid ikke alene om interessen for villaen i jugendstil, så lykken var stor da det omsider ble dem som fikk kjøpt den.

Villa Winther i Bragernesåsen er godt synlig fra torget og dermed viktig for bybildet i Drammen. For Kaja Eid Naustdal og Anders Bruusgaard er villaen først og fremst hjemmet de ønsket seg.
Villa Winther i Bragernesåsen er godt synlig fra torget og dermed viktig for bybildet i Drammen. For Kaja Eid Naustdal og Anders Bruusgaard er villaen først og fremst hjemmet de ønsket seg.

I samme sekund startet planleggingen, og her var det mye å tenke på. Villaen var opprinnelig en tomannsbolig med kjøkken og bad i begge etasjer, og å forandre den til et hjem for én familie krevde en del ombygging og oppussing. Dessuten hadde huset stått tomt et par år, og selv om det var i relativt god stand, var det mye som måtte ordnes før familien kunne flytte inn.

– Det var utfordrende å skulle ta masse valg uten å ha bodd her; det er ikke så lett å se for seg hva som er de beste løsningene, sier Anders.

– Vi måtte ta veldig mange valg på kort tid, og det var både gøy og vanskelig, legger Kaja til.

– Det var så mye som skulle planlegges, forberedes og bestilles, og ikke minst koordineres slik at håndverkerne fikk gjort jobben sin.

<b>STOR FORVANDLING: </b>Da paret gikk inn i entreen og stua på visningen og så ut av vinduet, falt de pladask. Sjekk den store forvandlingen.
STOR FORVANDLING: Da paret gikk inn i entreen og stua på visningen og så ut av vinduet, falt de pladask. Sjekk den store forvandlingen. Foto: Privat og Jeanette Baekkevold

Les også: Det falleferdige huset hadde stått tomt i 30 år. Da bestemte Vegar og Janne seg for å besøke eieren

To små barn og renovering

For selv om både hun og Anders er av det netthendte slaget, var det en altfor omfattende oppgave til at de kunne gå løs på alt selv.

Og med to småbarn og hver sin fulltidsjobb, sa det seg selv at de måtte hyre profesjonell hjelp til de største oppgavene. Ikke desto mindre har de lagt ned utallige arbeidstimer i det gamle huset, og de har blant annet malt alle flater selv.

– I denne perioden hadde vi ikke noe liv utenom dette prosjektet, men det passet i grunnen greit siden det var midt i koronapandemien. Vi har fått utnyttet tiden godt sånn sett, sier Kaja. Hun har dokumentert hele oppussingsprosessen på husets Instagramkonto.

De fjernet kjøkkenet i andre etasje, laget tre romslige soverom og bygget et nytt bad. I første etasje ble et nytt kjøkken plassert der det tidligere var et soverom, og det ble innredet to fine stuer, en gang og et ekstra bad.

– Vi tok høyde for at det kunne dukke opp overraskelser underveis, for eksempel i form av råte, men det gjorde det heldigvis ikke.

Les også: Da Marius var ferdig, hadde den lille spikerbua vokst med 140 kvadratmeter

Overraskelse under takplate

Under riving av deler av taket i det nye badet, dukket det imidlertid opp en helt annen form for overraskelse.

– Taket skjulte også en langt mer gledelig overraskelse i form av noen virkelig gamle negativer på glassplater. Det er litt usikkert hvem som er avbildet, skrev paret på sin Instagram-side.

De har fortatt ikke med sikkerhet fått fastslått hvem som er avbildet.

– Vi antar at bildene er av familien til de som kjøpte huset på slutten av 1910-tallet ut ifra klærne de har på seg. Vi har funnet i byarkivene at første eier er en dame, deretter er huset solgt 3-5 år senere til familien Komnæs som vi antar er på bildene, forteller Kaja til klikk.no.

Les også: 70-tallshuset er ikke til å kjenne igjen

Kjenner du igjen noen på bildene under? Kontakt Villa Winther via deres instagram-konto, eller mail oss [email protected]

Velger gamle møbler

I mai 2021 var familien på plass i sitt nye hjem. Dette har de innredet i en elegant og klassisk stil med en fin blanding av gamle og nye møbler og gjenstander.

– Noen møbler fikk være med fra det forrige huset vårt, men vi har i tillegg innredet med arvegods og en god del gamle møbler vi har kjøpt via Finn. Vi er enige om både fargevalg og stil, ellers tror jeg ikke vi kunne gjort dette.

Nå som huset er nytt og fresht innvendig, står uteområdene for tur.

– Hagen var nok det som hadde forfalt mest her, men den tar vi etter hvert. Nå er det ingen hast; her skal vi bli boende.

Se flere bilder fra prosjektet, samt flere bilder av hvordan det så ut før de begynte på oppussingen, i bildekarusellen under:

Denne saken ble første gang publisert 28/08 2022, og sist oppdatert 29/08 2022.

Les også