DRØMMER DU DEG UT AV BYEN?

10 småbruk til under 2 millioner

– Mange med røtter på landsbygda drømmer seg tilbake, sier småbruksforsker.

ÅPENT LANDSKAP: På Ræstad selges dette småbruket med 400 dekar tomt til 1,39 millioner. Ræstad ligger på nordsiden av Otrøya, i Møre og Romsdal. Et godt stykke utenfor allfarvei, men bare 15 minutter til Midsund sentrum. Midsund kommune har drøyt 2000 innbyggere, og hadde i fjor en netto innflytting på minus 12 personer.
ÅPENT LANDSKAP: På Ræstad selges dette småbruket med 400 dekar tomt til 1,39 millioner. Ræstad ligger på nordsiden av Otrøya, i Møre og Romsdal. Et godt stykke utenfor allfarvei, men bare 15 minutter til Midsund sentrum. Midsund kommune har drøyt 2000 innbyggere, og hadde i fjor en netto innflytting på minus 12 personer. Foto: Møremegling/Finn.no.
Publisert

Det går an å finne småbruk i Norge til under 400.000 kroner.

Altså det samme som er markedspris for en garasjeplass sentralt i Oslo.

Men da snakker vi gjerne saneringsobjekter, eller bygningsmasse med stort renoveringsbehov.

Hvis du kan strekke deg til to millioner er det imidlertid mye å velge mellom.

Tall fra SSB som gjelder 8541 overdratte landbrukseiendommer i 2019 viser at:

  • 2.045 ble bolig
  • 821 ble fritidsbolig.
  • 5.222 forble innen landbruk.
  • Småbruk betyr gjerne en liten drifts- og bostadenhet i jordbruket, en liten gård som ikke eller bare så vidt kan brødfø en familie uten attåtnæringer. Kilde: lokalhistoriewiki.no.
  • SSB i 2017: «100 000 eiendommer har et jordbruksareal under 50 dekar. En stor del av disse småbrukene selges som bolig eller fritidsbolig. Utviklingen er særlig merkbar i Nord-Norge».
  • «Syv av ti solgte landbrukseiendommer i Finnmark brukes til bolig eller fritid».
Se mer

Med andre ord: 33,6 prosent av landbrukseiendommene fikk formålet bolig/fritidsbolig.

– Ganske stabile tall

Det er en kjent sak at «småbruk» er blant de mest populære søkeordene på finn.no år etter år. Så hvordan har det gått med denne søketrenden i det siste?

På forespørsel fra klikk.no har kommunikasjonsrådgiver Linda Glåmlien i finn.no hentet ut tall for søk som benytter ordet småbruk de siste årene.

– Tallene er ganske stabile, men gikk noe opp på vårparten i år - for så å gå ned igjen fra sommeren og utover.

– Den generelle tendensen er vel at det er en nedadgående kurve hvis du ser på søkevolumet på årsbasis. Vi har ikke fasiten på 2020 enda, men interessen er ikke spesiell høy nå i sommer og høst, i forhold til tidligere år, opplyser Glåmlien.

August er den heteste måneden for finn-søk på småbruk, med mellom 50- og 60.000 søk de siste tre årene.

I 2017 hadde finn.no 614.593 søk på småbruk, mot 543.667 i 2019, en nedgang på 11,5 prosent.

Les også: 30 000 gårdsbruk står forlatt: – Familier lar arven råtne på rot

– Følelser ligger bak

FORSKER PÅ SMÅBRUK: Folk som er på reell jakt etter småbruk er litt kresne, mener geograf Frode Flemsæter.
FORSKER PÅ SMÅBRUK: Folk som er på reell jakt etter småbruk er litt kresne, mener geograf Frode Flemsæter. Foto: Ruralis.no

Frode Flemsæter er forskningsleder ved Ruralis (Institutt for rural- og regionalforskning), og har doktorgrad i geografi fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Reflekterer søkeintensiteten en reell vilje til å flytte til småbruk, eller er det mest dagdrømmere som sitter og søker?

– Det finnes veldig lite forskning på hvem som vil ha disse brukene, hvor ønsker de å flytte, og hvor stor den faktiske etterspørselen er, sier han.

– Når du legger ut et småbruk for salg så blir det som regel solgt, men det er store geografiske forskjeller. Det er en liten dedikert gruppe som er klar til å flytte når de finner det rette stedet. Samtidig tror jeg det er en stor gruppe som lever på drømmen, og kanskje vil flytte tilbake til bygda eller har en dragning til mer rurale strøk, men som ikke tar skrittet. Men dette vet vil for lite om.

Les også: Pusset opp gård fra 1725 - se forvandlingen

– Handler ofte mest om bygda

Ifølge Flemsæter er mange som flytter til småbruk, ikke avhengig av småbruket som inntekt.

Hvis småbruket drives på hobbybasis er det større sjanse for å lykkes, mener han. I så fall er småbruket først og fremst en boplass, og da handler det mest om bygda og hvor godt man trives der.

– En annen gruppe er de som er oppvokst i byen og føler at det blir for trangt. Dette gjelder kanskje først og fremst de mange nederlendere og tyskere som kommer fra tungt urbaniserte områder. Alle norske byer er omgitt av landlige arealer, så «tranghetsfølelsen» er nok ikke like intens for nordmenn, sier Frode Flemsæter til klikk.no.

  • Dekar er en arealenhet som tilsvarer tusen kvadratmeter. Symbolet for dekar er daa.
  • Dekar brukes særlig for jordbruksareal.
  • Ett dekar tilsvarer omtrent den eldre norske enheten mål, som fra 1816 var fastsatt til 10 000 kvadratfot.
  • Da en fot i 1824 ble fastsatt til 31,374 cm, ble 1 mål = 0,984 dekar. (Kilde: snl.no)
Se mer

– Høyere etterspørsel

Hallgrim Rogn har tittelen «innovangsjonsminister» i Vang kommune, øverst i Valdres, en region som har flere hytter en fastboende. Rogn mener at alle utkanter bør se på tomme garder som en uutnyttet ressurs.

– I ukene etter korona var det merkbart høyere etterspørsel. Vi fikk ukentlig nye henvendelser, og eksempelvis ble det budrunde på et objekt som lå ute i fjor og ikke ble solgt da, skriver Rogn i en epost til klikk.no.

Vang kommune har cirka 1574 innbyggere. SSB anslår at innbyggertallet stiger til 1635 i 2030.

Les også (+) Meglernes triks for å «fyre opp» budrunden

Småbruk til under to millioner

BYGDEIDYLL: Småbruk på Ræstad, Otrøya, med prisantydning 1.39 millioner. Avbildet øverst i saken.
BYGDEIDYLL: Småbruk på Ræstad, Otrøya, med prisantydning 1.39 millioner. Avbildet øverst i saken. Foto: Møremegling.
UTSIKT TIL VASSDRAG: Småbruk i Valle. Renoveringsobjekt til 790.000. 257 mål. Et par melkespannkast fra Setesdalselven.
UTSIKT TIL VASSDRAG: Småbruk i Valle. Renoveringsobjekt til 790.000. 257 mål. Et par melkespannkast fra Setesdalselven. Foto: Sørmegleren.
JAKTRETT OG TURTERRENG: Gårdsbruk/småbruk i Bremanger til 1.650. her kan du boltre deg på 14,4 dekar dyrket mark og 31,9 dekar skog. Tilsammen, inkludert annen jord, cirka 236 dekar jord tilhørende gården. Cirka 20 minutter med bil til Svelgen, som er kommunesenteret
JAKTRETT OG TURTERRENG: Gårdsbruk/småbruk i Bremanger til 1.650. her kan du boltre deg på 14,4 dekar dyrket mark og 31,9 dekar skog. Tilsammen, inkludert annen jord, cirka 236 dekar jord tilhørende gården. Cirka 20 minutter med bil til Svelgen, som er kommunesenteret Foto: Eigedomsmekling Sogn og Fjordane.
MAJESTETISKE FJELL: Dette småbruket i Vaksvik kan kanskje bli ditt for 1 million. Hovedteig på 41 dekar.
MAJESTETISKE FJELL: Dette småbruket i Vaksvik kan kanskje bli ditt for 1 million. Hovedteig på 41 dekar. Foto: Notar.
STRANDLINJE OG JAKTRETT: Et småbruk i Bremanger selges for 1.770 millioner.
STRANDLINJE OG JAKTRETT: Et småbruk i Bremanger selges for 1.770 millioner. Foto: Eigedomsmekling Sogn og Fjordane.
INGEN BOPLIKT: Den nye eieren av en lanbrukseiendom med småbruk på Trønnes (ved Koppang) med prisantydning 1.115.000, vil få med på kjøpet denne seteren på Ringebu.
INGEN BOPLIKT: Den nye eieren av en lanbrukseiendom med småbruk på Trønnes (ved Koppang) med prisantydning 1.115.000, vil få med på kjøpet denne seteren på Ringebu. Foto: Eiendomsmegler1.
NORDNORSK IDYLL: Prisantydning 1,5 millioner. Eiendommen har 200 meter strandlinje, fjøs og naust. Ligger mellom Harstad og Sortlandsundet.
NORDNORSK IDYLL: Prisantydning 1,5 millioner. Eiendommen har 200 meter strandlinje, fjøs og naust. Ligger mellom Harstad og Sortlandsundet. Foto: DNB Eiendom.
SMÅBRUK I VALDRES MED BO- OG DRIVEPLIKT: Eiendommen omtalt som eldre, sjarmerende småbruk har prisantydning på 1.9 millioner og har totalt ca. 181 daa eiet tomt hvorav ca. 147,9 daa produktiv skog og ca. 13,4 daa fulldyrket jord. Stedet heter Åbjør.
SMÅBRUK I VALDRES MED BO- OG DRIVEPLIKT: Eiendommen omtalt som eldre, sjarmerende småbruk har prisantydning på 1.9 millioner og har totalt ca. 181 daa eiet tomt hvorav ca. 147,9 daa produktiv skog og ca. 13,4 daa fulldyrket jord. Stedet heter Åbjør. Foto: Aktiv i Valdres.
RENOVERINGSBEHOV, MEN IKKE MYE DYRERE ENN EN GARASJEPLASS I OSLO: Småbruk fra 1900 i Hedalen. 100 mål. Prisantydning er 570.000.
RENOVERINGSBEHOV, MEN IKKE MYE DYRERE ENN EN GARASJEPLASS I OSLO: Småbruk fra 1900 i Hedalen. 100 mål. Prisantydning er 570.000. Foto: Privatmegleren Valdres.
HÅPLØS RØNNE ELLER UNIK MULIGHET?: Det kommer an på øynene som ser. Dette saneringsobjektet i Nordfold i Steigen kommune har en prisantydning på 240.000 kroner.
HÅPLØS RØNNE ELLER UNIK MULIGHET?: Det kommer an på øynene som ser. Dette saneringsobjektet i Nordfold i Steigen kommune har en prisantydning på 240.000 kroner. Foto: Notar.

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2020.

Les også