pusset opp gammel gård på finnskogen

Pusset opp gård fra 1725 - se forvandlingen

Det tok flere måneder før de fant utedoen.

30 ÅRS FORFALL: – Jeg må ærlig innrømme at jeg fikk litt bakoversveis da jeg så hvor dårlig stand huset var i. Monica Fjeld var i tvil da hun første gang så den 300 år gamle gården på Finneskogen, men mannen hennes så potensialet. Og resultatet har blitt parets favorittplass.
30 ÅRS FORFALL: – Jeg må ærlig innrømme at jeg fikk litt bakoversveis da jeg så hvor dårlig stand huset var i. Monica Fjeld var i tvil da hun første gang så den 300 år gamle gården på Finneskogen, men mannen hennes så potensialet. Og resultatet har blitt parets favorittplass. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

– Det var voldsomt hvor mye naturen hadde tatt for seg her på de 30 årene det sto tomt. Det tok flere måneder før vi fant utedoen, for eksempel. Naturen fortsetter jo å leve, selv om vi mennesker flytter ut, forteller Monica Fjeld til magasinet Lev Landlig.

Gården ligger på Finnskogen og ble opprinnelig bygget for snart 300 år siden.

Bringebærkratt på kjøkkenet

Da de var her på visning første gang, trodde Monica noen hadde pyntet med planter på kjøkkenet, da hun tittet inn av vinduet.

RESULTATET: Slik har huset blitt etter fem år med oppussing. Hit opp reiser Monica så ofte hun kan. Det er hennes fristed, hvor hun puster ut og senker skuldrene.
RESULTATET: Slik har huset blitt etter fem år med oppussing. Hit opp reiser Monica så ofte hun kan. Det er hennes fristed, hvor hun puster ut og senker skuldrene. Foto: Helge Eek
GAMMEL: Gården er opprinnelig fra 1725.
GAMMEL: Gården er opprinnelig fra 1725. Foto: Helge Eek

Men det skulle vise seg å være bringebærkratt som vokste opp mellom gulvplankene.

- Jeg må ærlig innrømme at jeg fikk litt bakoversveis da jeg så hvor dårlig stand huset var i, sier Monica.

GODT BRUKT:Slik så ovnen og gruen på kjøkkenet ut før den ble renovert.
GODT BRUKT:Slik så ovnen og gruen på kjøkkenet ut før den ble renovert. Foto: Privat
RESULTATET: Og slik ble den seende ut etter oppussingen.
RESULTATET: Og slik ble den seende ut etter oppussingen. Foto: Helge Eek

- Men min dyktige handyman var ivrig og klarte å overtale meg. Han så potensialet her, og jeg syns det var fint at vi kunne redde huset fra forfall. Det er så mange trehus som ikke blir tatt vare på, og det er jo kulturarven vår tross alt. Vi har et ansvar der, legger hun til.

Les også: Pusset opp den gamle sommerhytta på holmen

Åpent og lyst

FORTSETTER OPPUSSINGEN: Taket på kjøkkenet henger litt ned og det er noe av det neste på lista som skal fikses. Vidar er i gang med oppussing av andreetasjen, og der oppe kommer alle soverommene.
FORTSETTER OPPUSSINGEN: Taket på kjøkkenet henger litt ned og det er noe av det neste på lista som skal fikses. Vidar er i gang med oppussing av andreetasjen, og der oppe kommer alle soverommene. Foto: Helge Eek

Mange forbinder Finnskogen med tett, dunkel skog, men her i dette området er det åpent og mye jordbruk.

Paret måtte riktignok kappe ned store mengder busker og trær som hadde vokst seg tett på tomta. Men nå har de fått fin utsikt ned mot vannet.

De syns det er noe helt eget å kunne skimte det blå.

– Det er ikke så langt ned som det ser ut til, sier Monica. Sønnene til Vidar sykler gjerne ned dit for å bade. Ellers er det en veldig fin strand på andre siden av vannet som vi pleier å kjøre til, forklarer Monica.

Tilknytning

SOMMERHUSFØLELSE: Monica har blitt så glad i dette kjøkkenet som de har malt i gustaviansk blå. Her får hun den helt riktige sommerhusfølelsen.
SOMMERHUSFØLELSE: Monica har blitt så glad i dette kjøkkenet som de har malt i gustaviansk blå. Her får hun den helt riktige sommerhusfølelsen. Foto: Helge Eek

Det er Vidar som har mange minner og tilknytning til området, da hans familie på farssiden kommer derfra. Derfor hadde de vært på utkikk etter hytte eller feriehus her en god stund.

Da Vidar så denne plassen, var han solgt med en gang. At han selv er snekker, hjalp nok på pågangsmotet. Han ble heller ikke skremt av alt han så som måtte gjøres. Han ville gjøre det selv, og han ville gjøre det ordentlig, slik at huset kom til å leve i mange generasjoner til.

GJENREISTE ORIGINALEN: Tilbygget ved inngangen var så dårlig at det måtte rives. Dette har Vidar bygd opp igjen i original stand. Her ser man helt ned til vannet.
GJENREISTE ORIGINALEN: Tilbygget ved inngangen var så dårlig at det måtte rives. Dette har Vidar bygd opp igjen i original stand. Her ser man helt ned til vannet. Foto: Helge Eek
LOPPEMARKEDFUNN: I dag er det så varmt at det er svalende å komme inn. På skrivebordet ligger en bok med gamle pressede blomster. Den fant hun på et loppemarked.
LOPPEMARKEDFUNN: I dag er det så varmt at det er svalende å komme inn. På skrivebordet ligger en bok med gamle pressede blomster. Den fant hun på et loppemarked. Foto: Helge Eek

– Hus skal ikke stå tomme over lang tid, sier Monica. Da skjer det noe, og tomheten var til å ta og føle på her. Det tok en god stund før vi følte oss som hjemme, og vi fikk fylt huset med liv og latter igjen.

Nå er det blitt parets favorittplass. Her gjør det ikke noe om vi må gå til bekken for å hente vann, eller fyre opp i ovnen for å lage middag. For det er ikke noe som heter dårlig tid her. Er det noe som er mangelvare i dagens samfunn, så er det god tid. Det har vi mye av her oppe.

Les også: Bli med inn i Henriette Steenstrups fargerike familiehjem

Tilbake til start

Det første Vidar begynte med var å skifte taket utvendig. Det var i så dårlig stand at det ikke sto til å redde.

Nå er det nytt tak innvendig som står for tur. Paret har enda ingen soverom, så de sover på madrasser i stua. Det går helt fint, forsikrer Monica.

TUN MED SITTEGRUPPER: Denne plassen blir skyggefull om ettermiddagen, og da pleier familien å sitte der med kaffen. Når man har så stort tun, er det rom for flere sittegrupper.
TUN MED SITTEGRUPPER: Denne plassen blir skyggefull om ettermiddagen, og da pleier familien å sitte der med kaffen. Når man har så stort tun, er det rom for flere sittegrupper. Foto: Helge Eek

– Det er koselig å sove her og våkne til ivrig fuglekvitring utenfor. Men jeg ser for meg akkurat hvor fint soverommet vårt blir i andre etasje. Det blir godt å få utnyttet hele den plassen der også. Der vil vi få plass til hele familien, legger hun til.

Paret visste godt at det ble mye jobb da de tok på seg dette, derfor er de innforstått med at det tar den tiden det tar.

ARVET, FÅTT OG KJØPT: Det var ikke så veldig mange møbler som var mulig å ta vare på. Og i stua var det kaos da de tok over, og alt måtte ut. Men Monica har fått en del, kjøpt noe brukt og arvet noe.
ARVET, FÅTT OG KJØPT: Det var ikke så veldig mange møbler som var mulig å ta vare på. Og i stua var det kaos da de tok over, og alt måtte ut. Men Monica har fått en del, kjøpt noe brukt og arvet noe. Foto: Helge Eek

Ingen av dem er glad i å sitte for lenge stille av gangen. De holder stort sett på med oppussing hver gang de er der. Ved siden av kjøkkenet var det et lite tilbygg.

Det skal pusses opp nå i sommer, og der skal de få plassbygde skap og skjule alt av elektriske artikler. Enn så lenge blir matlagingen ganske enkel, men grillmat og salater er godt i varmen.

ROSA MØBEL: Monica har jobbet med møbler og design i mange år, og hadde aldri trodd at hun skulle eie et rosa møbel. Men da hun så dette skapet på nettet, var hun solgt.
ROSA MØBEL: Monica har jobbet med møbler og design i mange år, og hadde aldri trodd at hun skulle eie et rosa møbel. Men da hun så dette skapet på nettet, var hun solgt. Foto: Helge Eek
KOMPROMISSER: Man må inngå noen kompromisser iblant, når man er to om det. Lenestolen i hjørnet var det Vidar som valgte, men nå har Monica blitt glad i å sitte der og betrakte tunet.
KOMPROMISSER: Man må inngå noen kompromisser iblant, når man er to om det. Lenestolen i hjørnet var det Vidar som valgte, men nå har Monica blitt glad i å sitte der og betrakte tunet. Foto: Helge Eek

Mange muligheter

– Når man kjøper en slik plass, er det som å ha et hvitt lerret foran seg. Man kan fylle det på så mange forskjellige måter, men det viktigste for oss har vært å beholde essensen. Vi
tenker at dette er en plass vi har til låns i vår levetid, og som vi vil levere videre i god stand.

De har mange bygninger de må ta tak i etter hvert, men det er hovedhuset som er førsteprioritet nå. Låven er verneverdig, og selv om den har en sjarmerende skjevhet, er Vidar fast bestemt på å redde den.

Monica, hun drømmer om rustikt festlokale der, med lyslenker i taket og latteren fra gode venner. De har lenge tenkt på å be inn til sankthansfest, og i sommer ser det ut til at det blir en realitet.

Hvem, hva og hvor

Hvem: Monica Fjeld og Vidar Løvberg. Barna Kristoffer, Per Kristian, Rasmus, Even og Sondre.
Bor: Gjerdrum.
Sommerhuset: Østbyberget, Gjesåsen, Hedmark.
Byggeår: 1725.
Instagram: @villabraadal
Neste prosjekt: Bygge på kjøkkenet, pusse opp andre etasjen.

– Da tar alle bare med seg telt eller campingvogn. Vi har mer enn nok plass til alle, og langbordet skal så klart stå som et midtpunkt på tunet, sier hun.

– Skal man holde ut et slikt prosjekt, må man i første omgang elske oppussing. Og så må man huske på å ta seg noen pauser underveis og bare nyte. For eksempel be inn til fest og sitte ute hele natta, sier Monica med et lurt smil.

Les også: Fra rotete kjøkken til fantastisk allrom

Monicas tips til å pusse opp gammelt hus

Regn med å bruke tid om du kjøper gammelt hus – det vil dukke opp hindre underveis.

Vær tro mot stilen og husets tidsepoke. Ikke se på all jobben som ligger foran deg – fokuser på resultatet.

Ta pauser underveis.

Kos deg med oppussingen – ikke stress for å bli ferdig, men se på det som et hyggelig prosjekt.

IKKE INNLAGT VANN: Monica er nede på den faste plassen i bekken og henter vann. De har mulighet til å legge inn vann her, men det vil de ikke. Det er det enkle livet som gjelder her.
IKKE INNLAGT VANN: Monica er nede på den faste plassen i bekken og henter vann. De har mulighet til å legge inn vann her, men det vil de ikke. Det er det enkle livet som gjelder her. Foto: Helge Eek
VASKEKROK: En vaskekrok ute er kjekt å ha når man kun har utedo. Monica har også fått hengt opp en enkel utedusj.
VASKEKROK: En vaskekrok ute er kjekt å ha når man kun har utedo. Monica har også fått hengt opp en enkel utedusj. Foto: Helge Eek
BEVARTE HISTORIEN: Monica er glad i ting som har en historie og prøvde å bevare det som sto igjen i huset. Her føler hun at hun kan ha flere gjenbruksting enn hun har hjemme.
BEVARTE HISTORIEN: Monica er glad i ting som har en historie og prøvde å bevare det som sto igjen i huset. Her føler hun at hun kan ha flere gjenbruksting enn hun har hjemme. Foto: Helge Eek
ENKEL DESSERT: Monica har lagd en sommerlig og enkel dessert til dagens gjester. Vaniljekesam med friske bringebær smaker godt i varmen.
ENKEL DESSERT: Monica har lagd en sommerlig og enkel dessert til dagens gjester. Vaniljekesam med friske bringebær smaker godt i varmen. Foto: Helge Eek

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning