GAMMELDAGS STIL

Slik gjør du det praktisk i gammeldags stil

Mange ønsker seg den gammeldagse stilen, men er redd for at det blir upraktisk og ikke mulig å gjennomføre. I min verden er det et spørsmål om hvor høyt man ønsker å legge lista, skriver bygningsantikvar Victoria Brand Munthe-Kaas.

GAMMELDAGS: En av de viktigste moderne elementer man ønsker seg i et hjem er rennende vann. Og det er en selvfølge for de fleste av oss – heldigvis. Men det gir en herlig gammeldags stemning på badet hvis du i tillegg setter fram et gammelt vaskevannsfat.
GAMMELDAGS: En av de viktigste moderne elementer man ønsker seg i et hjem er rennende vann. Og det er en selvfølge for de fleste av oss – heldigvis. Men det gir en herlig gammeldags stemning på badet hvis du i tillegg setter fram et gammelt vaskevannsfat. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
Publisert

Er det mulig å få den gammeldagse stilen – og allikevel ha et moderne og praktisk hjem?

Som konsulent og antikvar får jeg det spørsmålet ofte. Å hjelpe mennesker med gamle hus å få den gammeldagse stilen, men allikevel få det praktisk, er en balansekunst.

Jeg pleier å si til mine kunder at det er viktig å danne seg et hjem hvor man trives og er fornøyd, og ikke føle at man bor i et museum.

Det som er praktisk for deg er kanskje ekstremt upraktisk for meg. Eller motsatt.

I gamle dager stilte man helt andre krav til komfort enn det vi gjør i dag. Det blåste frisk gjennom vinduene, det var gulvkaldt, man måtte gå den lange turen over tunet for å komme til det lille rommet og man vasket seg i vaskevannsfat.

Man sto opp tidlig for å fyre i ovner, man gikk med tøfler.

Det er klart en hel del ekstremt praktiske løsninger vi nå forventer å ha i hus i vår moderne verden. Innlagt vann er den største nyvinningen som har påvirket våre interiører. Vannklosett, dusj og bad, vaskemaskin og oppvaskmaskin er selvfølgeligheter i et moderne og praktisk hjem. Også de i gammeldags stil!

Men akkurat det innlagte vannet og dets følger er noe av det vanskeligste å inkorporere i et gammelt hus! Det fantes jo ikke i huset da det ble bygget på 1800-tallet en gang. Hvordan skal man da få det til å gli inn med resten?

TAPET: Historiske tapeter er med på å gi et autentisk gammeldags preg. Her henger jeg og min mann Lars opp et av våre egne håndtrykte tapeter. Et klassisk blomstrete mønster i ultramarin og brunt. Ved å henge dette utenpå allerede eksisterende lag tapet, panel eller plater, så bevarer du historien bak. I tillegg til at rommet blir enda bedre isolert. Praktisk, ikke sant?
TAPET: Historiske tapeter er med på å gi et autentisk gammeldags preg. Her henger jeg og min mann Lars opp et av våre egne håndtrykte tapeter. Et klassisk blomstrete mønster i ultramarin og brunt. Ved å henge dette utenpå allerede eksisterende lag tapet, panel eller plater, så bevarer du historien bak. I tillegg til at rommet blir enda bedre isolert. Praktisk, ikke sant? Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Hvor skal badet ligge?

I hus bygget før 1920-tallet var det særs sjeldent noe som liknet på et bad. Hvis det ikke fantes innlagt vann eller vannklosett i huset opprinnelig, hvor skal man da legge badet?

Man kan ofte se på gamle bygninger at de har fått et lite påbygg i forbindelse med kjøkkenet på begynnelsen av 1900-tallet.

VICTORIA BRAND MUNTE-KAAS: Hun driver firmaet Historisk Hus med sin mann. Hun skriver i Lev landlig om bygningvern og gamle hus og tun.
VICTORIA BRAND MUNTE-KAAS: Hun driver firmaet Historisk Hus med sin mann. Hun skriver i Lev landlig om bygningvern og gamle hus og tun. Foto: Privat

En liten kopp som stikker ut hvor alt av de praktiske ting som omhandler vann ble lagt. Man dro vann inn til kjøkkenet, man bygget på slik at man fikk et bad og et toalett i den lille koppen. Ærlig, redelig og veldig typisk påbygging som beskriver en kulturhistorisk utvikling av vår bygningsarv.

Hos meg på Skjeggenes gård fantes det ikke noe bad opprinnelig. Da vi overtok i 2017, var det på 1930-tallet blitt laget et bad i et av kottene i andre etasje. En utdatert løsning som vi måtte ta tak i.

Vi valgte bort et av soverommene for å lage et stort bad i gammeldags stil. Selv om det ikke hadde vært noe bad i huset fra 1880 opprinnelig, så valgte vi en stil på badet som kunne ha vært sånn på begynnelsen av 1900-tallet, da man begynte å få bad inn i vanlige hus i Norge.

Men vi valgte selvsagt å lage et gammeldags bad med alle mulige moderne fasiliteter som varmekabler, dusj, vannklosett og badekar. Det lille kottet som tidligere hadde fungert som bad, ble omgjort til et praktisk lite vaskerom innenfor badet. Vi har ikke angret et sekund på den investeringen!

Andre moderne fasiliteter man forventer seg i et hjem er oppvaskmaskin og kjøleskap! Selvsagt må man ha det. Men hvordan kan det løses på en pen og gammeldags måte?

GAMMELT BAD: Det gamle badet på kottet her på Skjeggenes. Det rant vann ned i stua da vi trakk ned, så her måtte vi gjøre noe! Legg merke til at badekaret står på en europall.
GAMMELT BAD: Det gamle badet på kottet her på Skjeggenes. Det rant vann ned i stua da vi trakk ned, så her måtte vi gjøre noe! Legg merke til at badekaret står på en europall. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
NYTT BAD: Vårt nye gammeldagse bad med alle de nødvendige moderne fasiliteter på plass, godt kamuflert av klassiske gammeldagse elementer.
NYTT BAD: Vårt nye gammeldagse bad med alle de nødvendige moderne fasiliteter på plass, godt kamuflert av klassiske gammeldagse elementer. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Les også: Solveig Kloppen om oppussingen: – Dette var det viktigste jeg lærte

Skjul det moderne

Mange sliter med å lage seg et praktisk kjøkken i et gammelt hus. For den gammeldagse stilen på et kjøkken er jo ikke det minste praktisk i utgangspunktet! Benkene er alt for lave, og det er smått med hyller og skuffene går tregt.

En mulighet er en moderne løsning med glatte flater og bevisst la det være kontrasterende til et gammelt hus.

OPPBEVARING PÅ KJØKKENET: Et spiskammer er utrolig praktisk. Man kan fjerne mange moderne elementer fra kjøkkenbenken. Og er det stort nok, kan man skjule både kjøleskap og fryser!
OPPBEVARING PÅ KJØKKENET: Et spiskammer er utrolig praktisk. Man kan fjerne mange moderne elementer fra kjøkkenbenken. Og er det stort nok, kan man skjule både kjøleskap og fryser! Foto: foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Eller man kan ha det gammeldagse framme og skjule alle moderne duppeditter. Da er det kjekt med spiskammer! Gjerne stort nok til å romme både kjøleskap og fryser! Og ved å bygge om en gammel kjøkkenbenk kan det fint romme en moderne oppvaskmaskin.

Å leve i et gammelt hus er et liv med masse kompromisser. Man skal respektere huset og la det være toneangivende, men man skal også trives med det.

Å hanke inn litt hjelp til sorteringen og prioriteringen kan være lurt før man tar de store valgene med utskifting av vinduer istedenfor å sette inn innervinduer eller uheldige løsninger i forbindelse med etterisolering.

For målet må jo være at man skal kunne få et gammeldags og koselig, men allikevel praktisk hus?

KJØKKENBENK: Gamle kjøkkenbenker med all sin patina er ikke nødvendigvis veldig praktisk, men du verden så vakkert! Her er den gammeldagse stilen understreket av den fine bakstefjøla som henger på veggen.
KJØKKENBENK: Gamle kjøkkenbenker med all sin patina er ikke nødvendigvis veldig praktisk, men du verden så vakkert! Her er den gammeldagse stilen understreket av den fine bakstefjøla som henger på veggen. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Les også (+): Vi har en koselig åpen grue på hytta, men vi trenger noe som gir mer varme. Hvordan går vi frem?

Victoria sine beste tips:

- Ta vare på de gamle elementene og suppler med nye og mer praktiske ting. Mange moderne duppeditter kan skjules inne i skap, spiskammer og benker.

- Husk at det er mulig å bruke bakelitt brytere og flettet ledninger så lenge de er godkjent.

- Er det gulvkaldt er det mange ganger mulig å merke og ta opp de gamle gulvbordene, etterisolere og sette dem tilbake. Du vil få et mye bedre resultat. Prøv å styre unna varmekabler i gulv.

- Istedenfor å bytte ut de gamle vinduene, så er det lønnsomt å montere innervinduer. Resultatet blir mange ganger vel så bra, om ikke bedre!

- Ved flittig bruk av gamle møbler, vaskevannsfat, utslagsvasker,tallerkenhyller, så er det utrolig lite som skal til for å få en mer gammeldags stil. Ta kontakt med en profesjonell for sorteringer og prioriteringer. Det vil lønne seg, tro du meg.

- Vær ydmyk for husets stil, men husk at det fortsatt skal være et hjem du trives i!

GAMMELDAGS DØR: Ikke verdens tetteste og mest praktisk ytterdør, men gudbedre så vakker! Det er mye man kan gjøre for å tette en gammel dør. Man kommer langt med noen justeringer og tetningslister i ull eller lin. Og du vet vel at man kan sette inn moderne sikkerhetslås som nesten ikke synes?
GAMMELDAGS DØR: Ikke verdens tetteste og mest praktisk ytterdør, men gudbedre så vakker! Det er mye man kan gjøre for å tette en gammel dør. Man kommer langt med noen justeringer og tetningslister i ull eller lin. Og du vet vel at man kan sette inn moderne sikkerhetslås som nesten ikke synes? Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
DØR: Gamle dører med patina kan være like praktiske som moderne dører.
DØR: Gamle dører med patina kan være like praktiske som moderne dører. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
TAPETER: Stormønstrede tapeter, her representert av egenprodusert håndtrykt tapet, er veldig tonegivende i et historisk interiør. Kombinert med bakelittbrytere og flettede ledninger blir stilen komplett!
TAPETER: Stormønstrede tapeter, her representert av egenprodusert håndtrykt tapet, er veldig tonegivende i et historisk interiør. Kombinert med bakelittbrytere og flettede ledninger blir stilen komplett! Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
BADEKAR: Intet er som et varmt bad i et klassisk badekar med løveføtter! Sjakkmønstrede fliser på gulvet og rektangulære på veggen i brystning understreker stilen.
BADEKAR: Intet er som et varmt bad i et klassisk badekar med løveføtter! Sjakkmønstrede fliser på gulvet og rektangulære på veggen i brystning understreker stilen. Foto: Liv Sandvik Jakobsen
OVN: Ja takk, begge deler! Med en AGA på kjøkkenet får jeg en moderne, praktisk og vakker ovn med gammeldags preg. Denne er ikke vedfyrt slik de var opprinnelig, men går på strøm. Men det er det ingen som ser!
OVN: Ja takk, begge deler! Med en AGA på kjøkkenet får jeg en moderne, praktisk og vakker ovn med gammeldags preg. Denne er ikke vedfyrt slik de var opprinnelig, men går på strøm. Men det er det ingen som ser! Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
ISOLASJON: Isolasjon er et stikkord for mange eiere av gamle hus! Å legge ny linisolasjon under de gamle gulvbordene er en smart, miljøvennlig og meget effektiv måte å få bedre varme og mindre trekk i et gammelt hus!
ISOLASJON: Isolasjon er et stikkord for mange eiere av gamle hus! Å legge ny linisolasjon under de gamle gulvbordene er en smart, miljøvennlig og meget effektiv måte å få bedre varme og mindre trekk i et gammelt hus! Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
GAMMELT GULV: Opp med de gamle gulvene, nytt stubbloft og linisolasjon måtte til her. Og det ble en ny verden!
GAMMELT GULV: Opp med de gamle gulvene, nytt stubbloft og linisolasjon måtte til her. Og det ble en ny verden! Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Denne saken ble første gang publisert 15/11 2022.

Les også