HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi har en koselig åpen grue på hytta, men vi trenger noe som gir mer varme. Hvordan går vi frem?

– Det er fristende å rive peisen og bytte den ut med en moderne, rentbrennende ovn. Hva tror dere om et slikt prosjekt? spør hytteeieren. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
<b>ILLUSTRASJONSFOTO:</b> Anne Mari Waagaard / Hytteliv
ILLUSTRASJONSFOTO: Anne Mari Waagaard / Hytteliv
Publisert

Spørsmål:

Vi har en gammel stue på fjellet med en åpen grue. Det er veldig koselig med åpen grue, men vi trenger noe som gir mer varme. Det mest fristende er å rive peisen og bytte den ut med en moderne, rentbrennende ovn. Hva tror dere om et slikt prosjekt?

Hilde M.

Svar:

Gamle tømmerstuer er kalde, så jeg har full forståelse for at det er nødvendig med et mer effektivt ildsted. Det første dere må gjøre er å ta en skikkelig sjekk av peis og pipe. I slike stuer ble gjerne pipa bygget på toppen av grua.

Hvis dere river grua, vil pipa komme deisende etter. Da må dere i så fall bygge en ny pipe. Alternativet er å beholde grue og pipe.

Det forutsetter at alt er i ok stand. Så kan det monteres en peisinnsats, eller settes inn en peisovn hvis det er plass. Samtidig vil jeg anbefale å rehabilitere pipeløpet. Det betyr at et nytt stålrør trekkes inne i pipa. Det gir større sjanse for at ildstedet vil fungere som det skal.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2022.

Les også