Oppussing kjøkken

Monica og Mats levde i fire måneder uten kjøkken og lys: – Resultatet var verdt det

Tålmodighet er en dyd, heter det. Det er i så fall en egenskap som Monica og Mats har nok av under oppussingen av kjøkkenet.

KJØKKEN RESULTAT: Kjøkkeninnredningen i bambus er fra Ask og Eng og hvitevarene fra Bosch. Benkeplaten i kalksteinen Portland Grey er fra Scan Granitt, og taklampen Phantom er fra Normann Copenhagen.
KJØKKEN RESULTAT: Kjøkkeninnredningen i bambus er fra Ask og Eng og hvitevarene fra Bosch. Benkeplaten i kalksteinen Portland Grey er fra Scan Granitt, og taklampen Phantom er fra Normann Copenhagen. Foto: Filippa Tredal
Sist oppdatert

– Det var kjærlighet ved første blikk da denne leiligheten med sitt klassiske preg, doble fløydører, god takhøyde og utsikt mot parken dukket opp.

– Vi hadde lenge vært på utkikk etter en leilighet i området rundt St. Hanshaugen, Adamstuen og Fagerborg før vi fant denne, sier Monica, og legger til at St. Hanshaugen har en helt unik stemning.

Noe av det Monica verdsetter aller høyest, er å ha parken som nærmeste nabo.

– Vi får alle årstidene og naturen rett inn i leiligheten. For meg som er oppvokst mellom fjord og fjell, er det noe jeg setter ekstra stor pris på.

BOLIGEIER: Monica på hjemmebane. I gangen er det enkelt innredet med speilet Flow fra ByOn, samt knagger og benk fra H&M Home.
BOLIGEIER: Monica på hjemmebane. I gangen er det enkelt innredet med speilet Flow fra ByOn, samt knagger og benk fra H&M Home. Foto: Filippa Tredal

Monica Flatland (28) og Mats Berg Behring (30), samt hunden Oliver (3). Hun jobber med sosiale medier hos Fredrik & Louisa, han er dataanalytiker i Møller Mobility Group.

Hva?: Leilighet på 64 kvm i en klassisk bygård fra 1897.

Hvor?: St. Hanshaugen i Oslo.

Se mer

I tillegg er det helt supert for hunde deres, Oliver.

– Kaffebaren Java er også noe av det beste med området. En dobbel mocca der, og jeg er fornøyd! sier Monica.

Les også: Halvor Bakke og Julian hadde bare vært på én annen visning da de slo til på leiligheten

Kjøkken oppussing

Fire måneder tok det, med både renoveringskaos og mangelfull belysning.

I etterkant er Monica og Mats veldig fornøyd med at de ikke valgte en raskere løsning, som ikke ville gitt det samme resultatet.

– For meg er det verdt å vente litt ekstra for å få det slik man virkelig vil ha det, istedenfor å kjøpe noe man egentlig ikke vil ha fordi det er raskere levering, eller litt billigere der og da.

– Det tror jeg også er mye bedre for miljøet. Da vil man ikke skifte det ut like fort, eller fordi man fortsatt har noe annet i bakhodet, sier Monica.

SOSIAL SONE: – Her koser vi oss med å prøve ut nye, spennende oppskrifter og har sosiale kvelder med venner, hvor vi gjerne lager mat sammen.
SOSIAL SONE: – Her koser vi oss med å prøve ut nye, spennende oppskrifter og har sosiale kvelder med venner, hvor vi gjerne lager mat sammen. Foto: Filippa Tredal
FØR: Planløsningen var ikke optimal for parets behov.
FØR: Planløsningen var ikke optimal for parets behov.
ETTER: Nå er kjøkkenet blitt leilighetens hjerte.
ETTER: Nå er kjøkkenet blitt leilighetens hjerte.

Renoveringen startet i desember 2021, rett etter at paret hadde overtatt leiligheten på St. Hanshaugen i Oslo.

Planløsningen var, som i de fleste gamle bygårder, ikke optimal for hvordan vi ønsker å bo i dag.

– Det eksisterende kjøkkenet måtte rives for å kunne legge nye gulv, og vi skulle uansett flytte kjøkkenet til en annet rom – for å få et større og mer sosialt kjøkken tilknyttet stuen.

Det nye kjøkkenet og hvitevarer kom ikke før i mars og april, så paret levde i fire måneder uten kjøkken.

– Alt går så lenge man vil, og er forberedt på det!

– Det var heller ikke strøm til lamper i de fleste av rommene, så i flere måneder levde vi også uten lys på for eksempel soverom og kjøkken. Dette tok ekstra lang tid på grunn av leveringsproblem av lampene, først på høsten fikk vi lys i disse rommene.

KJØKKENØY: Siden kjøkkenøya rommer så mye,er overskap valgt bort. Den vegghengte hyllen er, i likehet med kjøkkeninnredningen, fra Ask og Eng. Keramikkskålene på øya er fra Cosa. Barstolene Pavilion AV7, i lakkert valnøtt, er fra &Tradition.
KJØKKENØY: Siden kjøkkenøya rommer så mye,er overskap valgt bort. Den vegghengte hyllen er, i likehet med kjøkkeninnredningen, fra Ask og Eng. Keramikkskålene på øya er fra Cosa. Barstolene Pavilion AV7, i lakkert valnøtt, er fra &Tradition. Foto: Filippa Tredal

Les også (+): Familien hadde et hjørne i stuen som var vanskelig å utnytte. Nå er kroken blitt et nytt favorittsted

Stil og interiør

Monica er opptatt av å ta vare på nabolagets tilbud, noe som blant annet betyr flittige besøk i interiørbutikker i nærområdet, som Ask & Eng der kjøkkenet kommer fra.

Hun liker å kombinere nytt med gammelt og er veldig fan av både Fretex, Fiinn.no og antikvitetsbutikker.

– Det viktigste for meg er å kjøpe ting jeg kan ha i mange år, med god kvalitet, uavhengig av sesong og trender. Derfor har hele prosessen tatt veldig lang tid, nettopp fordi det ligger så mye
research, planlegging og venting bak så å si hvert eneste møbel i leiligheten.

Stilen er skandinavisk mikset med andre impulser, og det er gått med mye tid til å finne inspirasjon og se hvordan andre har det hjemme.

– Dette er den første leiligheten hvor jeg virkelig kunne utforme interiøret slik jeg ville. Spennende, men samtidig utfordrende fordi det er så mye som er fint! Etter 12 år i skjønnhetsbransjen er det nok ingen tvil om at jeg blir fanget av det estetisk vakre. Det inspirerer meg også her hjemme.

Se flere bilder under:

INTERIØR: Marmorbordet fra Ferm Living og sofaen Quilton fra Hay i greige tekstil. Veggene er malt i Kalk fra Jotun, og gulvet er heltre fiskebensparkett. Taklampen Lamella er fra Le Klint, og putene ei sofaen er fra H&M Home. Trebordet fra Søstrene Grene er blitt beiset i en mørkere nyanse, og bildene over sofaen har Mats tegnet. Rammene er fra Desenio.
INTERIØR: Marmorbordet fra Ferm Living og sofaen Quilton fra Hay i greige tekstil. Veggene er malt i Kalk fra Jotun, og gulvet er heltre fiskebensparkett. Taklampen Lamella er fra Le Klint, og putene ei sofaen er fra H&M Home. Trebordet fra Søstrene Grene er blitt beiset i en mørkere nyanse, og bildene over sofaen har Mats tegnet. Rammene er fra Desenio. Foto: Filippa Tredal
DEKOR: Fra stuevinduet ser man ut mot St. Hanshaugen, et grøntområde som brukes flittig av Monica, Mats og hunden Oliver. Gardinene er fra H&M Home, mens det store fikentreet i hjørnet er fra Luck Oslo. Stolen Fröset fra Ikea har fått en mørkere farge av Monica.
DEKOR: Fra stuevinduet ser man ut mot St. Hanshaugen, et grøntområde som brukes flittig av Monica, Mats og hunden Oliver. Gardinene er fra H&M Home, mens det store fikentreet i hjørnet er fra Luck Oslo. Stolen Fröset fra Ikea har fått en mørkere farge av Monica. Foto: Filippa Tredal
DEKOR: Trehyllen er hjemmesnekret av enkle hobbyplanter, som så er beiset mørkere. Den rommer bøker og diverse oppbevaring, og kurvene er fra H&M Home. Den store glassvasen på bordet, Canyon, er fra Hein Studio. Den lille krakken fra Zara Home har også fått et strøk med mørk beis. Oppå står glass og karaffel i Ripple-serien fra Ferm Living.
DEKOR: Trehyllen er hjemmesnekret av enkle hobbyplanter, som så er beiset mørkere. Den rommer bøker og diverse oppbevaring, og kurvene er fra H&M Home. Den store glassvasen på bordet, Canyon, er fra Hein Studio. Den lille krakken fra Zara Home har også fått et strøk med mørk beis. Oppå står glass og karaffel i Ripple-serien fra Ferm Living. Foto: Filippa Tredal

Hjemmet mitt er en trygg base, en plass for å hvile og slappe av, samtidig en samlingsplass for venner og familie. I tillegg er det gøy å være kreativ i sitt eget hjem med interiør.

Min første bolig var preget av studenttiden, med helt andre prioriteringer enn nå. I dag har jeg mye mer fokus på å skape et hyggelig hjem enn kun en grei plass å bo. 

Hjemmet mitt må ha god romløsning, områder hvor man kan være sosial og soner hvor man kan trekke seg tilbake for avslapning og hvile.

Det siste jeg kvitter meg med er fine, gamle ting som jeg har arvet eller fått av bestemoren min. 

Det viktigste jeg har lært er at det gjelder å ha tålmodighet. Det er lett å ønske å komme fort i mål, og dermed ta beslutninger man angrer på senere. Mitt beste tips er å ha is i magen for å få det akkurat som du vil!

Se mer
DEKOR: Skrivebordet Amber er fra Ellos, mens stolen heter Pavilion AV2 og er fra &Tradition. Bildet på veggen har Mats laget. – Jeg kjøpte den lille lampen fra H&M Home til visning i den forrige leiligheten. Den har blitt en favoritt hos begge her hjemme. Ganske tilfeldig og morsomt, sier Monica.
DEKOR: Skrivebordet Amber er fra Ellos, mens stolen heter Pavilion AV2 og er fra &Tradition. Bildet på veggen har Mats laget. – Jeg kjøpte den lille lampen fra H&M Home til visning i den forrige leiligheten. Den har blitt en favoritt hos begge her hjemme. Ganske tilfeldig og morsomt, sier Monica. Foto: Filippa Tredal
SOVEROM DEKOR: Soverommet har mørkt tak, malt i fargen Minty Breeze, og vegger i Hvit Te, en gulaktig beigefarge, begge fra Jotun Lady. Sengesettet Frøya er fra Høie og gardinene fra H&M Home. Garderobeskapene er Pax fra Ikea.
SOVEROM DEKOR: Soverommet har mørkt tak, malt i fargen Minty Breeze, og vegger i Hvit Te, en gulaktig beigefarge, begge fra Jotun Lady. Sengesettet Frøya er fra Høie og gardinene fra H&M Home. Garderobeskapene er Pax fra Ikea. Foto: Filippa Tredal
OPPBEVARING: Det var tidligere en dør mellom soverom og stue, som nå er tettet igjen. – Her lagde vi hyller til oppbevaring, som skaper et noe mer personlig preg i rommet.
OPPBEVARING: Det var tidligere en dør mellom soverom og stue, som nå er tettet igjen. – Her lagde vi hyller til oppbevaring, som skaper et noe mer personlig preg i rommet. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2023, og sist oppdatert 26/05 2023.

Les også