Emilie Skolmen om oppussing

Emilie Skolmen: – Det herjer en oppussingsfeber i landet, der alt skal rives ut, bort og bygges opp på nytt

Emilie Skolmen falt for kriker og kroker, gamle tregulv og store vinduer. Her var det muligheter for å få til noe fint ved å ta utgangspunkt i det som var.

LUNT OG PERSONLIG: Emilie er opptatt av gjenbruk, både for miljøets og estetikkens skyld.
LUNT OG PERSONLIG: Emilie er opptatt av gjenbruk, både for miljøets og estetikkens skyld. Foto: Mint Agency
Publisert

– Jeg synes det herjer en oppussingsfeber i landet, der alt skal rives ut, bort og bygges opp på nytt. Gamle materialer kastes og nytt er det som gjelder. Man skal ha det akkurat slik man har sett for seg, istedenfor å ta utgangspunkt i det som allerede er, sier Emilie Skolmen ivrig.

Selv om bygårdsleiligheten var grå og kjedelig da de flyttet inn, så hun potensialet på visning, uten å behøve å endevende på alt.

Med sliping av gulv, noen malingsstrøk på både vegger, dørkarmer og kjøkkenfronter og et nytt tapet var mye av grunnarbeidet gjort, så kunne møbler og detaljer få ta seg av resten.

Oppussing er en miljøversting

Emilie synes ikke det er rart at det virker som om normen er blitt å totalrenovere, selv ganske nye boliger.

Mange av de største profilene i sosiale medier oppfordrer og inspirerer jo til nettopp dette.

USTRIGLET KOS: Den prikkete sofaen er fra Meli Meli og den hvite fra Ikea. Bordet er fra H&M Home, og i taket henger en Murano-lampe kjøpt på Etsy. Den brune skjenken er fra Ikea, bordlampen er vintage og sidebordet er av Eileen Grey. Den rødmønstrede puten i sofaen er fra Svenskt Tenn, mens den blåmønstrede er fra Søstrene Grene. Pleddet er fra Arket.
USTRIGLET KOS: Den prikkete sofaen er fra Meli Meli og den hvite fra Ikea. Bordet er fra H&M Home, og i taket henger en Murano-lampe kjøpt på Etsy. Den brune skjenken er fra Ikea, bordlampen er vintage og sidebordet er av Eileen Grey. Den rødmønstrede puten i sofaen er fra Svenskt Tenn, mens den blåmønstrede er fra Søstrene Grene. Pleddet er fra Arket. Foto: Mint Agency

Emilie Skolmen (30) bor med samboeren Henrik (32) og sønnen Jon (1,5) på Grünerløkka i Oslo. Leiligheten er på 78 kvadratmeter og ligger i en bygård fra 1900. Emilie jobber som programleder og skuespiller, Henrik er tekstforfatter. 

Jeg har egentlig aldri reflektert over stilen min, men jeg kan like en personlig, avslappet stil med feminin touch.

Jeg er nok ganske intuitiv i interiørvalgene mine, det skal liksom føles riktig, og sånn har det alltid vært. 

Det er viktig for oss at leiligheten rommer hele personligheten vår og reflekterer livet vårt. Barnebursdag, julaften, tacokveld, hverdag, vinkveld og ostepop!

Det viktigste vi har lært om å innrede er at det tar tid å skape et hjem, og det er sånn det må være. 

Se mer

– Man får følge prosessen og se hvordan det rives opp fra roten. Inn med nytt og plettfritt interiør, kjøkken og bad. Mens vi kanskje er blitt mer bevisste på hva vi kjøper og promoterer fra klesindustrien, er det fortsatt fritt frem på interiørfronten, noe som er skummelt da dette virkelig er en miljøversting.

– Jeg er ikke imot oppussing, tvert imot, jeg elsker oppussing! Men jeg vil gjerne inspirere folk til å tenke litt annerledes når det kommer til hvordan! Morsommere er det også, sier hun ivrig.

Les også: Geir-Vidar ga den gamle bestefarhytta et nytt liv for kun 200.000 kroner

Spontane interiørvalg

For Emilie har gleden med å skape et hjem alltid vært der, og hun tror det handler om mer enn bare det som er pent å se på.

Helt fra hun var liten har all estetikk gitt henne en enorm glede og tilfredshet.

<b>BARE VINTAGE:</b> Spisestuen består utelukkende av bruktfunn. Bordet og stolen med lærsete er fra Finn, mens de andre stolene er vintage. Den røde stolen bak er også kjøpt på Finn. Bollen på bordet er fra H&amp;M Home, lysestaken fra Kattegat design, sitronlyset fra Hay og vasen fra Heinz studio.
BARE VINTAGE: Spisestuen består utelukkende av bruktfunn. Bordet og stolen med lærsete er fra Finn, mens de andre stolene er vintage. Den røde stolen bak er også kjøpt på Finn. Bollen på bordet er fra H&M Home, lysestaken fra Kattegat design, sitronlyset fra Hay og vasen fra Heinz studio. Foto: Mint Agency

– Jeg prøver hele tiden å balansere praktisk med estetisk og jobber for at dette ikke trenger være motsetninger. Jeg vil ikke at hjemmet mitt skal se ut som en kulisse, men estetikeren i meg går ofte for det vakre, pene og upraktiske hvis jeg MÅ velge, sier hun.

Interiørvalgene er gjerne spontane og intuitive. For eksempel fikk hun ånden over seg en kveld, og bare måtte male kjøkkeninnredningen blå.

Helt siden de flyttet inn hadde hun hatt lyst til å gjøre noe med kjøkkenet, men ikke helt klart å bestemme seg for hva.

Hun brukte litt tid på finne riktig nyanse, men da den satt, følte hun at alt falt på plass og til og med flisene og benkeplaten fungerte bedre sammen.

Les også (+): Vi kjøpte hytta for å få litt fred. I stedet er den blitt et mareritt

BLÅTT KJØKKEN: Egentlig hadde Emilie tenkt til å male taket blått, men en kveld fikk hun ånden over seg og det ble heller kjøkkeninnredning som ble malt isteden. Dørkarmen inn mot Jons rom er malt i Refined Yellow fra Jotun Lady. Malerkost:Kjøkkenet er malt i S1010-R80B.
BLÅTT KJØKKEN: Egentlig hadde Emilie tenkt til å male taket blått, men en kveld fikk hun ånden over seg og det ble heller kjøkkeninnredning som ble malt isteden. Dørkarmen inn mot Jons rom er malt i Refined Yellow fra Jotun Lady. Malerkost:Kjøkkenet er malt i S1010-R80B. Foto: Mint Agency
<b>FORNYELSE MED MALING:</b> Kjøkkenet er pusset opp etter Emilies prinsipp om å ikke på død og liv rive ut og erstatte med nytt. Her er alt beholdt, det er bare brukt litt maling for å fornye. 
FORNYELSE MED MALING: Kjøkkenet er pusset opp etter Emilies prinsipp om å ikke på død og liv rive ut og erstatte med nytt. Her er alt beholdt, det er bare brukt litt maling for å fornye.  Foto: Mint Agency

Feminin touch

– Viktigst for meg er at hjemmet mitt skal føles som et ekte hjem, både for meg og for de som er på besøk. Det skal være et sted man vil slå seg ned og bli. God sofa, gode stoler, store tallerkener og dype vinglass. Og så må det lukte godt, smiler hun.

Stilen sin har hun egentlig aldri reflektert over, den har utviklet seg over tid. Om hun må velge, tenker hun at den er personlig og avslappet, med feminin touch.

<b>KOSELIG BARNEROM:</b> Lille Jon har fått tapet av Josef Frank fra Svenskt Tenn. Veggfargen på de andre veggene er Hvit te, fra Jotun Lady. Taklampen er fra Ellos, bildet er kjøpt i København, den lille sofaen er gammel og teppet er fra Ikea.
KOSELIG BARNEROM: Lille Jon har fått tapet av Josef Frank fra Svenskt Tenn. Veggfargen på de andre veggene er Hvit te, fra Jotun Lady. Taklampen er fra Ellos, bildet er kjøpt i København, den lille sofaen er gammel og teppet er fra Ikea. Foto: Mint Agency
<b>SVALT OG DEILIG:</b> Soverommet er malt i Nordic Breeze fra Jotun Lady, lampen i taket er Oi soi Oi og bordlampen er vintage. Sengetøyet er fra Mille Notti.             Soverommet er malt i Nordic Breeze fra Jotun
SVALT OG DEILIG: Soverommet er malt i Nordic Breeze fra Jotun Lady, lampen i taket er Oi soi Oi og bordlampen er vintage. Sengetøyet er fra Mille Notti.  Soverommet er malt i Nordic Breeze fra Jotun Foto: Mint Agency

Som regel er det følelsen som avgjør om hun kjøper noe eller ikke, men det må nesten alltid marinere en stund først.

Ønsket er at det som kommer inn i leiligheten, kommer for å bli og ikke kun er kjøpt fordi det er trendy akkurat nå.

– Å kjøpe brukt handler ikke kun om miljøaspektet, men at det er da du faktisk finner de morsomme, vakre og annerledes tingene ikke alle har, også merker man at det er litt levd liv i det. Det elsker jeg, sier hun.

Se flere bilder under:

<b>PRIKKETE:</b> I sofaen fra Meli Meli ligger puter fra Fomoto og H&amp;M Home.
PRIKKETE: I sofaen fra Meli Meli ligger puter fra Fomoto og H&M Home. Foto: Mint Agency
<b>FINE SKATTER:</b> I vinduet står en byste Emilies mormor en gang lagde av bestefaren. Puten med blomstermønster er fra Fomoto og ullputen fra H&amp;M Home. 
FINE SKATTER: I vinduet står en byste Emilies mormor en gang lagde av bestefaren. Puten med blomstermønster er fra Fomoto og ullputen fra H&M Home.  Foto: Mint Agency
<b>I VINDUSKARMEN:</b> Lampen i vinduet er fra Artemide, vasen er Emilie usikker på hvor er fra. 
I VINDUSKARMEN: Lampen i vinduet er fra Artemide, vasen er Emilie usikker på hvor er fra.  Foto: Mint Agency
<b>VAKKER LYSSETTING:</b> Det gamle trebordet har fantastisk patina og ser ut som det har bodd i leiligheten for alltid. Noe av det Emilie falt aller mest for, var de store vinduene som fikk inn massevis av lys. Bollen på bordet er fra H&amp;M Home, lysestaken fra Kattegat design, sitronlyset fra Hay og vasen fra Heinz studio. På veggen henger poster fra Louisiana. 
VAKKER LYSSETTING: Det gamle trebordet har fantastisk patina og ser ut som det har bodd i leiligheten for alltid. Noe av det Emilie falt aller mest for, var de store vinduene som fikk inn massevis av lys. Bollen på bordet er fra H&M Home, lysestaken fra Kattegat design, sitronlyset fra Hay og vasen fra Heinz studio. På veggen henger poster fra Louisiana.  Foto: Mint Agency
<b>VIRKNINGSFULL NISJE:</b> I nisjen på soverommet er det hengt opp bilder og postere Emilie har samlet lenge. Den blå lille skålen og lampen er vintage, og boksene er fra H&amp;M Home. 
VIRKNINGSFULL NISJE: I nisjen på soverommet er det hengt opp bilder og postere Emilie har samlet lenge. Den blå lille skålen og lampen er vintage, og boksene er fra H&M Home.  Foto: Mint Agency

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2023.

Les også