Leilighet Line Norling Leilighet Line Norling portrett=

TILPASNINGSDYKTIG. Line Norling har pusset opp flere hjem. Stikkord er tilpasset, kvalitet og historie. © FOTO: Espen Grønli

Spisestuen , med ulike elementer i klassisk- og retrostil, et østlig preg.

KUNSTINNSLAG. Skjenken består av kjøkkenskap fra Bulthaup som Line har hengt på veggen. På den står reiseminner blant annet fra Kina. Rundt står Popcorn-stoler fra Sven Ivar Dysthe. Maleriet er signert Trine Skulstad. Lysekronen er kjøpt på et loppemarked i Roma. De flettede teppet i lær er fra Illums Bolighus. © FOTO: Espen Grønli

Leilighet Line Norling, skjermbrett, lenestoler, skyvedør i kanalplast

ASIATISK ESSENS. Line satte opp en lettvegg for å skille gang og kjøkken. Foran plasserte hun det påfugldekorerte silkeskjermbrettet. Skyvedøren av kanaltplast fører inn til soverommet. © FOTO: Espen Grønli

Detaljer fra Line Norling leilighet

LYS IDE. Line har selv tegnet denne industripregede skyvedøren av kanalplast og stål. En sveisekyndig håndverker laget to av dem. De fungerer godt fordi den både skjermer og slipper gjennom lys. © FOTO: Espen Grønli

Tv-produsent Line Norling samler reiseminner fra hele verden. Hun rammer dem inn med omhyggelig uttenkt interiør.

Et par stenkast unna slottsparken i Oslo ligger leiligheten til Line Norling. Hun arvet den vel 100 kvadratmeter store boligen etter moren for to år siden.

- Jeg pusset opp den forrige leiligheten mer eller mindre fra grunnen av. For meg er det et must at boligen er tilpasset mine behov. Slik var det da jeg arvet mors leilighet også.

Liv i vater

Det første Line gjorde var å legge nye gulv i heltre, bygge nytt kjøkken og bad, samt flytte noen vegger og gi alle rommene solid overflatebehandling.

- Å legge gulvene viste seg å bli en stor utfordring, ettersom stuegulvet hadde et fall på åtte centimeter mot senteret av gulvet, sier Line.

Men Line har taklet oppussingsutfordringer før, og gulvet i heltre rødeik er nå i vater

- Denne gangen holdt jeg på med et tv-prosjekt for NRK, noe som medførte mye reising. Jeg måtte derfor leie inn håndverkere til en del av oppussingen. Det var ikke enkelt å holde kontakten med håndverkerne på location uten telefondekning i Mongolia, Etiopia eller på en stillehavsøy.

Maler stemning

Kjøkkenet er hvitt, lyst og stramt. Et stort maleri av Anders Kjær dominerer den ene kortveggen. Rommet er åpent og foruten kjøkkeninnredningen, rommer det spisestue og en sittekrok med komfortable lenestoler.

Arbeidssonen har hvite fliser, mens spisestuen og sittekroken har eikepanel med varm glød.

- Jeg setter pris på mye naturlig lys og god siktlinje i leiligheten fra yttervegg til yttervegg. Samtidig liker jeg å bruke ulike farger i de forskjellige rommene for å skape stemninger.

Lukket luksus

Resultatet er et lyst kjøkken, tv-stue og bibliotek som er mørkt og huleaktig, et lunt soverom og stuen, som hun betegner som et sted midt imellom.

Badet i den forrige leiligheten var helt hvitt, og Line ville derfor ha et «hulebad» denne gangen.

- Hele rommet er dekket med mosaikkfliser i brunt og gull. Jeg kamuflerte også det innebygde skapet med fliser. For å få plass til langt nok badekar, måtte jeg flytte en vegg.

Gjennomskinnelige skyvedører

Inn til soverommet samt grovkjøkkenet er det solide skyvedører i stål og kanalplast med synlig skyvemekanisme.

- Jeg ville ha dører som skjermet samtidig som de slapp inn lys. Slik fikk jeg ideen til dørene for over femten år siden.

Hun fant en håndverker som kunne faget, og han laget dem til morens leilighet. Etter at Line overtok leiligheten har hun flyttet dørene slik at de passer til den nye planløsningen.

Skjult med tapet

soverommet bygget hun klesskap fra gulv til tak. Skapene ble tapetsert, slik at de ser ut som en hel vegg. Det er kun håndtakene som avslører funksjonen.

Et skjermbrett i nærheten har samme tapet. Det skaper helhet i rommet.

Lysekrone i håndbagasjen

I Chile fant Line en lysekrone som hun møysommelig måtte demontere med neglesaks og pinsett før avreise. Den fikk plass i håndbagasjen.

- Jeg reiste mye sammen med moren min, og vi fant stadig ting som måtte bli med hjem. På begynnelsen av 80-tallet tok vi med oss en stor lysekrone fra Roma om bord i flyet; de var ikke så strenge med håndbagasjen den gangen.

Invester i kunst

Line kjøper malerier til veggene, mange av dem er monumentale og krever mye oppmerksomhet - som det grønne maleriet av Ryszard Warsinski i biblioteket.

- Det tar stor plass visuelt, og jeg strevde en del før det falt på plass. Bordet i biblioteket fant jeg i en kjeller; det har malingsspor etter kunstneren som eide det tidligere, og passer perfekt til maleriet, forteller Line.

Ett av Lines beste interiørråd er å investere i kunst.

- Jeg blir mer og mer glad i bilder og kunsthåndverk. Jeg liker å blande stilarter, og for meg er det vesentlig at tingene har en betydningsfull historie. Fungerer innredningen, blir også rommet godt å oppholde seg i.

Kjøkken, spisestuedel, leilighet Line Norling=

VARMT PREG. Gulvet i heltre skaper et varmt inntrykk på kjøkkenets spisestuedel. De humoristiske maleriene til venstre er av kunstneren Terje Ythjall. © FOTO: Espen Grønli

arbeidsbord, stue, sau Isandi Leilighet Line Norling=

BORD MED UTSIKT. Arbeidsbordet er plassert ut i stuen, og herfra er det utsikt over bytakene. Perlebesatt sau fra Isandi. © FOTO: Espen Grønli

stue Leilighet Line Norling=

STØDIG STILBLANDING. I stuen har Line plassert et dekorativt skjermbrett av samme orientalske type som på kjøkkenet. Lysekronen er kjøpt i Santiago, Chile. Stolene er kjøpt brukte og trukket om. Daybed Barcelona tegnet av Mies van der Rohe. Maleriet til venstre er av Elisabeth Werp. © FOTO: Espen Grønli

leilighet Line Norling, bibliotek, farger

Maleriet av Ryszard Warsinski krever sin plass. Det passer utmerket i biblioteket mot lilla vegg og lys sofa. Bordet ble funnet i en kjeller, det har tilhørt en kunstner som brukte det som palett. © FOTO: Espen Grønli

Soverommet Leilighet Line Norling=

STRIKKET GAVL. Sengegavlen er laget av plater som er polstret og trukket med et strikket ullteppe. En kurv fungerer som nattbord. © FOTO: Espen Grønli

Leilighet Line Norling soverom, tapet

KREATIV KNOPPSKYTING. Tapetet Magnolia fra Cole & Son gir fornemmelse av japansk vår. Tapetet dekker innebygde kleskap som er montert langs hele veggen. © FOTO: Espen Grønli

Hele baderommet er flisebelagt med brun mosaikk. Leilighet Line Norling=

HULEFØLELSE. Hele baderommet er flisebelagt med brun mosaikk med gull fra Flisekompaniet. Det innebygde skapet ved siden av speilet er kamuflert av fliser. Speilet er som et vindu i rommet. © FOTO: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!