Stolen Grinza kan lett assosieres med den kinesiske hunderasen Shar pei

LEKNE FOLDER: Den rynkete lenestolen Grinza er designet av Fernando og Humberto Campana for Edra. © Foto: Niklas Hart

De fleste møbler skal bare løse sin tilmålte oppgave, for eksempel som sitteredskap. Andre roper: Se på meg! Hold blikket!

Et signalmøbel vil effektivt tiltrekke seg oppmerksomheten din, og andres - vekk fra for eksempel den gulnede furuveggen du egentlig trenger å male eller flekkene på gulvteppet som skulle vært fjernet.

Design, ikke kunst

På verdens største og viktigste møbelmesse, Salone Internazionale del Mobile, vises det ypperste av hva de ledende møbelprodusentene har kommet opp med det siste året. Vi befinner oss altså ikke i et galleri for moderne kunst eller på en alternativ designfestival.

Dette er real business. Men det er også en rar business.

Følgende smakebiter blir garantert ikke å se på ditt nærmeste møbelvarehus.

Inspirert av kinesisk hund

Faller lenestolen Grinza i smak, kan du være nokså sikker på at det er langt til neste nabo som har maken. Stolen er trukket i imitert pels - såkalt eco-fur. Det kan trolig den kinesiske kamphunden Shar pei være takknemlig for.

Proust Chair i plast produseres av Magis

NY TOLKNING AV NYTOLKNING: Det modernistiske møbelikonet Proust Chair ble i år lansert i plast. © Foto: Niklas Hart

Rememberme er laget av brukte klesplagg

ALDRI NAKEN: Rememberme er designet av Tobias Juretzek for Casamania. Stolen består av brukte klær. © Foto: Produsenten

Metamøbel

Liker du blandingen av ironi og pompøsitet, foretrekker du nok heller Proust Armchair. Versjonen i utskåret treverk og mangefarget trekk ble lansert i 1978, og var da et modernistisk tilbakeblikk på rokokkostilen. Årets variant er i rotasjonsstøpt plast, og peker tilbake på den modellen som allerede peker tilbake...

Størknede klesplagg

Er du på utkikk etter noe mindre forvirrende og mer hverdagslig, er undertøystolen Rememberme en selvskreven kandidat. Skinnet bedrar ikke; her er det brukte klær, tvers igjennom.

Men stolen er ikke bare ett av mange eksempler på innovativt gjenbruk, den virker også solid å sitte på.

Lavmælt kraftdemonstrasjon

Dersom du fnyser av showete, halvfunksjonelle møbler og heller mister pusten av plaststolen Hal, er du sannsynligvis en ekte design-nerd.

Designeren Jasper Morrison har gjort det til sitt varemerke nettopp ikke å lage skrikende møbler, for heller å fokusere på de oppgavene et møbel skal løse.

I Hal kan du både sitte svært bekvemt samtidig som du imponerer dine designbevisste venner.

Hal produseres av Vitra

IKKE SPEKTAKULÆR: Hal fra Vitra gjør ikke krav på å bli sett. Men fagmiljøet vet å legge merke til Jasper Morrisons design. © Foto: Vitra

Lysende vegg

Det tekniske arbeidet som ligger bak Hal er betydelig, men like fullt skjult. I Ingo Maurers siste tapet er teknologien åpenbar for alle: Tapetets motiv er et kretskort, eller mer presist - tapetet er et kretskort: Hundrevis av små dioder lyser og blinker mot deg, i ulike farger om du vil. Ingen ledninger forbinder diodene; strømmen ledes av et tynt lag sølvmaling.

Virkningen er imponerende, i hvert fall så lenge produktet ikke har nådd massemarkedet.

Tapetet er utstyrt med små dioder som kan programmeres til å lyse og blinke i ulike formasjoner.

TAPET MED LED-LYS: Tapetet "Led Wallpaper" fra Ingo Maurer er ikke helt som andre tapeter. © Foto: Ingo Maurer

Rett fra sagen

Diametralt lavteknologisk, men like fullt imponerende, er garderobeskapet Italian Landscapes. Skapdørene er laget av mahogniplanker med en bredde på opptil en meter. Produsenten nevner ingenting om bærekraftig skogbruk, noe som sannsynligvis er et dårlig tegn. Og om moralske skrupler ikke skulle hindre deg, vil trolig prislappen (ennå ikke fastsatt) sette en stopper for dine skapdrømmer.

Garderobeskap fra Edra

GROV PLANK: Garderobedørene Italian Landscapes fra Edra består av hele planker. © Foto: Edra

Kjøkken i lær

Milanomessen byr også på heftige kjøkkenfantasier. Dersom heltre ikke er fint nok for deg, er Bulthaups nyeste modell en mulig utvei til kortvarig lykke. Kjøkkenfrontene er nemlig i sin helhet trukket i lær! "Function becomes attitude", lyder mottoet.

Shifting Contexts fra Bulthaup

LÆRKJØKKEN: Modell b3 fra Bulthaup finnes nå i en lærtrukket versjon som ifølge produsenten tar individualismen til nye høyder. © Foto: Bulthaup

Gåtefull

Produsenten kan neppe ta monopol på mottoet. Z-chair fra Sawaya & Moroni er en oppvisning i alternativ forståelse av funksjonalitet.

For når man først har oppfattet at det speilblanke, skulpturelle objektet faktisk er en stol, gjenstår det fremdeles å klekke ut hvordan man skal sette seg på den.

Kjennere vil dra kjensel på Zaha Hadids flytende formspråk

ABSTRAKT OBJEKT: Z-Chair er designet av den irakiske arkitekten Zaha Hadid for Sawaya & Moroni. © Foto: Sawaya & Moroni

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!