Hus i Frankrike

Diskret stil i herskapelig bolig

Nordmannen Morten Oren fant seg sitt herskapshus i Normandie.

DRØMMEHUSET: Nordmannen Morten Oren har pusset opp en herskapelig villa i Normandie.
DRØMMEHUSET: Nordmannen Morten Oren har pusset opp en herskapelig villa i Normandie. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
Sist oppdatert

Morten Oren har bodd 14 år i Paris, men ønsket å skaffe seg et sted hvor han kunne koble av fra den hektiske verdensmetropolen. Midt ute på den franske landsbygda fant han sitt tilfluktssted.

Til daglig arbeider han som designer for Sia, et interiørselskap etablert av svenske Sonja Ingegerd Anderson på 50-tallet.

SOV-I-RO: Skapene er produsert av Sia. Benken er laget av resirkulert eik. Bordet heter Tulip og er fra Knoll. Teppet under sengen er kjøpt av en marokkaner på antikkmarkedet ved Porte de Clignancourt i Paris. Lampene ved sengen var opprinnelig terrakottafarget, men har siden fått seg en real omgang med blank spraylakk. Skjermer fra Habitat.
SOV-I-RO: Skapene er produsert av Sia. Benken er laget av resirkulert eik. Bordet heter Tulip og er fra Knoll. Teppet under sengen er kjøpt av en marokkaner på antikkmarkedet ved Porte de Clignancourt i Paris. Lampene ved sengen var opprinnelig terrakottafarget, men har siden fått seg en real omgang med blank spraylakk. Skjermer fra Habitat. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
HERSKAPSHUS: Dette huset i Nordmandie har tidligere tilhørt stedets borgermester. Nå er det boligen til Paris-baserte, norske designeren Morten Oren.
HERSKAPSHUS: Dette huset i Nordmandie har tidligere tilhørt stedets borgermester. Nå er det boligen til Paris-baserte, norske designeren Morten Oren. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Gøy på landet

Atmosfæren i huset er lys og luftig.

Huset er stort, men likevel koselig. At han endte opp nettopp her, var en tilfeldighet.

- Jeg ville ha det litt gøy på landet, og dette var det første huset jeg så på. Budet la jeg inn en tirsdag, og på onsdag var det mitt.

Huset er bygget engang mellom 1870 og 1880. Visstnok var byggherren en pariser, som flyttet hele familien sin ut hit. Han ble senere borgermester i landsbyen.

Kontraster

RIK STIL Gulvteppet er spesialbestilt og laget av geitepels. «Big is better», er Morten Orens motto, så den svarte Sia-lampen måtte halveres før den kom på markedet. Den 260 cm lange sofaen fra Molteni har plass til mye kos. De hvite lampene er fra Kartell, og de to svarte stolene er kjøpt på markedet Porte de Clignancourt. Morten har trukket dem om med silkebrokade fra Hong Kong. Sofabordene er fra Habitat.
RIK STIL Gulvteppet er spesialbestilt og laget av geitepels. «Big is better», er Morten Orens motto, så den svarte Sia-lampen måtte halveres før den kom på markedet. Den 260 cm lange sofaen fra Molteni har plass til mye kos. De hvite lampene er fra Kartell, og de to svarte stolene er kjøpt på markedet Porte de Clignancourt. Morten har trukket dem om med silkebrokade fra Hong Kong. Sofabordene er fra Habitat. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Morten Oren inspireres av å blande sin moderne favorittdesign med ting som betyr noe for ham, som han har funnet ved spesielle anledninger.

ORENS RO: I den historiske spisestuen skaper Morten Oren og hans gjester nye historier under festlige middager. Spisebordet er italiensk, og heter Ceramic. Det selges av The Conran Shop. Den fleksible bordplaten har keramikk på den ene siden, og glass på den andre. Stolene er fra Tulipan-serien til Knoll. Lysekronen er fra Sia.
ORENS RO: I den historiske spisestuen skaper Morten Oren og hans gjester nye historier under festlige middager. Spisebordet er italiensk, og heter Ceramic. Det selges av The Conran Shop. Den fleksible bordplaten har keramikk på den ene siden, og glass på den andre. Stolene er fra Tulipan-serien til Knoll. Lysekronen er fra Sia. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

En enkel, rendyrket stil blir for upersonlig.

- Kontrast er herlig: Kinesisk blandet med rokokko, som igjen er blandet med moderne japansk kunst. Er det komplett ultramoderne, blir det fort for lite følelser og kaldt, og er det for «støvete», blir det fort som å bo på et museum.

Når man blander ulike stilretninger og epoker, er rådet fra Oren at man likevel finner en fellesnevner, som for eksempel en farge.

Peiser i alle rom

Hele huset var dekket av malestrier i det som ifølge Oren var gyselige farger fra 1980-tallet.

- Det burde ikke være lov. Det var bare å brette opp ermene og hive seg rundt. To rom ble til ett, og vips hadde jeg en stor og herlig stue.

- Gjennom dette kaoset ble jeg betatt av høyden under taket, de store og mange vinduene og ikke minst peisene, som du finner i alle rommene, sju alt i alt.

Det gode liv på kjøkkenet

Orens favorittrom er kjøkkenet. Der drikker han vin, vasker opp, spiller sin favorittmusikk, danser og synger.

HÆLA I SKAPET: «You can never have enough shoes or handbags» er Morten Orens motto. Skapet passer perfekt til å ha oversikt over skosamlingen.
HÆLA I SKAPET: «You can never have enough shoes or handbags» er Morten Orens motto. Skapet passer perfekt til å ha oversikt over skosamlingen. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
OPIUMSFANTASI: Den vietnamesiske opiumssengen blir med et trylleslag, evt. en madrass, til en ekstra gjesteseng. Morten har malt den hvit, og bruker den vanligvis til sine inspirasjonsbøker. Bildene er av en japansk kunstner, og minner Morten om den røffe naturen i Troms, hans hjemfylke.
OPIUMSFANTASI: Den vietnamesiske opiumssengen blir med et trylleslag, evt. en madrass, til en ekstra gjesteseng. Morten har malt den hvit, og bruker den vanligvis til sine inspirasjonsbøker. Bildene er av en japansk kunstner, og minner Morten om den røffe naturen i Troms, hans hjemfylke. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

- Dette er jo på landet, så jeg holder ingen våkne, understreker han.

Diskret og humoristisk stil

Orens favorittmøbel er avhenig av situasjon og humør.

- Skal jeg bare slenge, er sofaen min fantastisk. Og den gamle opiumsengen fra Østen med de detaljerte utskjæringene og tulipanserien med sine enkle, rene linjer. Stilen min er vel ganske diskret ved første øyenkast. Det ligger en viss humor under, som slett ikke trenger å være tydelig.

Kompromissløs restaurering

I arbeidet med å gi stoltheten tilbake til det gamle herskapshuset, har Oren vært kompromissløs. Og han har fått det akkurat som han ville.

- Her ute på den franske landsbygden er det herlig, frisk luft, masse lys og fuglesang. Den eneste ulempen er at huset ikke ligger i en svær hage midt i Paris.

- Naboene synes nok at jeg er litt rar, som kommer ut hit for å bo når det passer meg. Det var mange nysgjerrige tilskuere, da jeg fikk tre oliventrær heiset over muren. Her er det jeg som er den merkelige utlendingen.

SELVTEGNET KJØKKEN: Morten slo ut deler av spisestueveggen. Slik fikk han det gjennomlyset, som han ønsket seg. Klokken er fra Sia, lampene er fra Original BTC, mens kranene ble levert av BHV (Bazaar de l¿Hotel de Ville). Kjøkkenet er selvtegnet, men montert av Yves Saint Laurents egen møbelsnekker. Benkeplatene er av kenyansk granitt.
SELVTEGNET KJØKKEN: Morten slo ut deler av spisestueveggen. Slik fikk han det gjennomlyset, som han ønsket seg. Klokken er fra Sia, lampene er fra Original BTC, mens kranene ble levert av BHV (Bazaar de l¿Hotel de Ville). Kjøkkenet er selvtegnet, men montert av Yves Saint Laurents egen møbelsnekker. Benkeplatene er av kenyansk granitt. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Les også:

Restaurert fra kjeller til tak

Total rehabilitering av gammelt hus

Sveitserhuset ble trendy bolig

Derfor kan du ikke lære barnet å gå

FREKK FRØKEN: Bildet over sengen kjøpte Morten i kjelleren på Liberty of London, der det ble brukt i en vindusutstilling.
FREKK FRØKEN: Bildet over sengen kjøpte Morten i kjelleren på Liberty of London, der det ble brukt i en vindusutstilling. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
I STILLE STUNDER: Selv det å gjøre sitt fornødne kan være en romantisk opplevelse.
I STILLE STUNDER: Selv det å gjøre sitt fornødne kan være en romantisk opplevelse. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også