Skirvedalen i Tinn kommune ved foten av Hardangervidda er et glimrende utgangspunkt for den som søker friluftsliv og skiturer. I det vi tar oss oppover bilveien ser vi stadig skiløpere på vei opp til vidda. Og skulle det trekke opp til uvær, er veien kort til løype-nettet under tregrensa.

Gammel tømmerdel

Her kjøpte Terje Rolland og Hege Wroldsen hytte i 2009 for en rimelig sum. De ønsket å skape et eget familiested, og å komme seg inn på hyttemarkedet mens barna ennå var små. For å få til dette, har de hatt en oppussing med mye egeninnsats.

Opprinnelig var hytta bygget i 1968. Halvparten var en gammel tømmerhytte som stammet fra 1800-tallet, og som var blitt fraktet opp fra bygda. Hytta hadde et bruttoareal på 40 kvadratmeter, og besto av et inngangsparti, to soverom, kjøkken, stue og mulldo. Det var ikke innlagt strøm eller vann, men det var vann fra brønn og propanfyring.

Da strømtilkobling ble lett tilgjengelig, fikk de raskt lagt inn strøm. Det ble gjort kun noen få måneder etter at de overtok. Deretter isolerte de boden og satte inn en dusj. Det ble også laget et vindfang slik at de slapp å gå ut for å gå på do.

- Vi ble godt fornøyd med endringene, men følte likevel at vi trengte mer plass, senger lengre enn 190 centimeter og flere fasiliteter, forteller Terje Rolland.

SENG OG KONTOR: Furuveggene var ubehandlet, og hytta var litt mørk og trist før familien Rolland startet med oppussingen. Et ønske om moderne fasiliteter og mer plass meldte seg etter hvert som familien ønsket å bruke hytta enda mer. Soverommene har de også mulighet til å bruke som hyttekontor, dersom det skulle være behov for det. © Privat og Sveinung Bråthen

NY GLØD: Hytteeierne var redde for at den gamle delen skulle bli litt kaldere enn den nye. Derfor har de satt inn en klebersteinsovn fra Scan som gir god varme til rommet. © Privat og Sveinung Bråthen

ÅPNET OPP: Stuen er nesten ikke til å kjenne igjen etter oppussingen. Tømmerveggene har kommet til syne, vindusomrammingen er malt hvit og taket lysnet med hvit panellakk. Sofa og bord er kjøpt hos Lom Møbler. © Sveinung Bråthen

NY KLEDNING: Den delen av den gamle hytta som ikke var av tømmer har fått samme kledning som den nye delen, noe som gir en fin overgang mellom gammelt og nytt. Bordet og benkene er fra 70-tallet, og sto i hytta da de kjøpte den. I taket er det en gammel alabastlampe som er arvet og rehabilitert. © Sveinung Bråthen

LUNE FARGER: De har valgt et gjennomgående fargetema på tak og vegger i hele hytta, Jotun Valnøtt på veggene og hvitet panel i taket. © Sveinung Bråthen

Større hytte

Det gjorde at de tok beslutningen om å utvide hytta.

- Vi var allerede blitt veldig glad i området, og ønsket å bruke hytta enda mer. Og det er et poeng for oss at barna skal få et forhold til hyttelivet. Jeg har selv vokst opp med hytte i Sirdal og hatt mye glede av det, fortsetter han.  

Det er først og fremst langrenn som familien er opptatt av. I Skirvedalen er det helt alpinfritt, noe de opplever som deilig, men skulle barna få en slalåminteresse når de blir eldre, ligger ikke Gaustablikk Skisenter langt unna, kun ca. 40 kilometer.

Da familien hadde gått noen runder med diverse tankeprosesser og løsningsforslag, startet rivningen av hytta etter påsken 2012.

- Vi rev alt innvendig i den ene halvdelen og fjernet torv og belegg på taket fordi vi ønsket ny isolasjon i tak og vegger. Faren min og jeg jobbet mye sammen. Han kan det aller meste, og resten finner han ut av, smiler Terje.  

- Det ble lange dager, men vi fikk laget både ny takkonstruksjon, bjelkelag og gulv. Da vi begynte på den nye delen, fikk vi hjelp av lokale hånd­verkere.

Den nye og den gamle delen ble kledd på lik måte slik at hytta fikk et helhetlig preg. Sammen med kona Hege fant Terje løsninger som har ivaretatt uttrykket til den gamle hytta. Også i den nye innredningen er mye av det opprinnelige preget fra gamlehytta tatt vare på. 

MOOBU: Den gamle delen er blitt kjøkken, spiseplass og stue, her et gløtt inn fra den nye delen. Elghodelampen Moo fra Northern Lighting har gitt navn til hytta, som heter Moobu. © Sveinung Bråthen

KOSEKROK: Denne sovealkoven har Terje og faren hans bygget selv. Det er en kosekrok som brukes av barna. Den er derfor bygget inn med små trappetrinn. © Sveinung Bråthen

BEDRE PLASS: Før de utvidet hytta var det trangt om plassen og sengene var korte. © Sveinung Bråthen

PLASSBESPARENDE: Badet er lite, men arealeffektivt, som resten av hytta. Dusjvegger som kan slås inn sparer mye plass. © Sveinung Bråthen

BYGGET UT: Hele familien stortrives etter at det nye tilbygget ble satt opp. © Sveinung Bråthen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!