Bilde

NYTT TILBYGG: Det startet med et leserbrev i Hytteliv, og nå står tilbygget klart. Større hytte har gitt familien Lind en mer brukervennlig hytte. © FOTOMONTASJE: Espen Grønli og Frode Larsen

TIlbygg på hytte

Økte trivselen på hytta med nytt tilbygg

Familien Lind forvandlet en liten folkehytte til en funksjonell familiehytte.

null
FØR OG ETTER: Tegningen øverst viser hytta før utvidelsen. På den nederste tegningen er det endelige resultatet: Et nytt praktisk tilbygg i vinkel. © Hytteliv

Anita og Ove Lind kjøpte en enkel folkehytte i Ljørdalen i Trysil kommune i oktober 2008.

Det var en Sandehyttemodell i maskinlaft på 42 kvadratmeter, bygget i 1975.

Familien trivdes såpass godt i området at de ganske raskt bestemte seg for å bygge på.

De følte at hytta ble for liten for to voksne og tre barn.

Del

Siste bilder i Inspirasjonsguiden

Fulgte arkitektenes råd

Selve byggeprosessen startet i høstferien 2009, og i november 2010 var det meste på plass.

Totalsummen endte på litt i overkant av 400.000 kroner.

Anita og Ove ønsket spesielt at barna skulle få mer plass, og samtidig ville de ha et eget foreldresoverom. Ikke minst hadde det vært hyggelig å ha mulighet til å ha overnattingsgjester en gang iblant.

Nok oppbevaringsplass for fem personer var også et behov, ettersom de er en aktiv familie som er glade i skiaktiviteter.

- Jeg tror vi tegnet kanskje 15–20 forslag til skisser selv før vi ga opp, innrømmer Anita.

Bilde

FØR: En enkel Sandehyttemodell i maskinlaft på 42 kvadratmeter, bygget i 1975. © FOTO: Espen Grønli

Soverom

Nytt tilbygg i vinkel

Et leserbrev til bladet Hyttelivs kjente arkitekter Kjersti Thoen og Gunnar M. Næss ble redningen.

Forslaget gikk ut på å lage et tilbygg i vinkel til eksisterende hytte.

Tilbygget ble foreslått utført i stenderverk med god isolasjon, og utvendig kledning av stående tømmermannspanel med ca 15 cm brede overliggere og ca 3 cm synlig del av underliggerne. En løsning som er god med tanke på isolasjon og sammenbygging med eksisterende hytte, ifølge arkitektene.

Bilde

ETTER: Resultatet ble et praktisk tilbygg i vinkel til eksisterende hytte. © FOTO: Frode Larsen

Verktøy med Øyvind

Flytt soverommene

I forslaget til familien skrev arkitektene videre:

Vi foreslår at dere flytter de to soverommene til tilbygget. Her oppnår dere å få litt større soverom med plass til familiekøyer, og dere får også frigjort plass i eksisterende hytte til bedre kjøkkenløsning, spiseplass og større stue.

Det tredje soverommet foreslår vi at dere lager der den overbygde inngangen er i dag.

Bilde

MER PLASS: Arkitektene har tatt hensyn til at familien Lind består av fem personer. Det innebærer behov for nok lagringsplass. © FOTO: Frode Larsen

null
FØR: En maskinlafthytte på 42 kvadratmeter kan fort bli for trang for to voksne og tre barn. © FOTO: Espen Grønli

Lag oppholdsrom

Foran de to nye soverommene i tilbygget tegnet arkitektene et oppholdsrom for barna, med god kontakt til stua.

Dette oppholdsrommet erstattet gang til soverommene, og er utstyrt med en bred sovebenk for to, med plass til gjesteovernatting.

Badet ble større ved å ta noe av boden som i dag grenser inn til badet.

Resten av boden skulle romme varmtvannsbereder, og litt bodplass.

For øvrig ble det laget bedre plass til garderobe, som de åpenbart trengte, i forbindelse med nytt inngangsparti.

Ny utebod ble lagt i forlengelsen av eksisterende hytte.

Oppussingskalkulatoren

Meste endret

Arkitektene trodde ikke at det var økonomisk lønnsomt å utføre tilbygget i to trinn.

De mente det var bedre å sette opp hele råbygget med en gang, og så innrede det ettersom familien fikk tid og råd.

Deretter kunne de gjøre endringene i eksisterende hytte.

Utenom vinduene i den gamle delen, er det meste endret på. Rominndelingen er helt ny, døråpninger tettet, kjøkkenet flyttet og badet utvidet.

Arealet er nå på 85 kvadratmeter.

Bilde

ETTER: Magnus (6) trenger ikke å sove sammen med sine to eldre søstre lenger. © FOTO: Frode Larsen

Jus på hytta

Gjorde mye selv

Råbygget, undertaket, røranlegget og det elektriske har familien fått fagfolk til å gjøre.

Resten har de gjort selv. Dermed ble ikke prisen så avskrekkende.

Bilde

ROM FOR KOS: Ved at kjøkkenet er flyttet, er stua blitt større. Den gamle ytterdøra var der skapet står i dag. Med det nye tilbygget har familien fått dobbelt så mye plass å nyte hyttelivet på. © FOTO: Frode Larsen

Før og etter

- Det har egentlig gått ganske fort, men det har tatt fra oss mange ferieuker og helger. Nå skal jeg la spikerpistolen ligge en stund, forteller Ove, som er godt fornøyd med utvidelsen.

Tilbygget står godt til den eksisterende hytta og har fått en helhetlig form.

Bilde

ETTER: Det nye tilbygget sett fra den eldste delen. © FOTO: Frode Larsen

Kul arkitektur

Funksjonell løsning

- Det er ikke størrelsen som er avgjørende for å få til en god hytte. Det er den funksjonelle løsningen, kombinert med god byggeskikk, som betyr mest for et godt hytteliv, forklarer arkitekt Gunnar M. Næss.

Det er også viktig for hytteeieren at det økonomiske blir godt ivaretatt. Løsningen for er fremkommet for å utnytte hver kvadratmeter best mulig for praktisk bruk.

=

TIlbygg på hytte

Belysning

Naboinnsyn

Ifølge Næss var det viktig å finne gode løsninger som skjermet uteplassene mot vei og naboinnsyn.

- Spesielt vil jeg peke på løsningen i tilbyggets soveromsfløy. Her er den tradisjonelle gangen utenfor barnas soverom gjort 80 cm bredere enn vanlig slik at dette kan fungere som et oppholdsrom med plass for overnattingsgjester, sier arkitekten.

- Uansett størrelsen på hytta vil et lite ekstra oppholdsrom være til stor nytte for et godt ferieliv for store og små. Alle kan ha frihet til egne aktiviteter når det er behov for det.

Les også:

Er dette Nordens råeste hytte?

Bygde om ferge til bolig

Dristig bruk av glass i fjellet

Drømmebil for familien

Kommentarer:

Mette Stene-Johansen Redaksjonssjef bolig

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Endelig ute-tid!

På forsiden av Hyttebesøk

før og etterbilde hytte

Sjekk den hytteforvandlingen

Hytta på Sjusjøen ble lys og lekker.

Gjenbruk

Hytta er nyoppusset, men interiøret er gammelt

Familien har modernisert og bygd om 1950-tallshytta. Men innvendig er nesten ingenting nytt.

holmsbu

Beskjeden, men fantastisk hytte

Se hva Snøhetta-arkitektene bygde til seg selv.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Dette sier mer om deg enn du tror

Skal skjorten oppi eller utenfor buksa? Svaret får du her.

artikkel bilde

- Få er klar over hvor farlig dette er

Tabben som kan gjøre pastaen til en bakteriebombe.

artikkel bilde

Retter opp tannstillingen uten regulering

Kan erstatte tannregulering.

Tjenester fra klikk.no

Redaksjonssjef bolig:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Axel Walø

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Hyttebesøk

Landets kuleste hytteprosjekter

Syv inspirerende hytter.

Se hytta før og etter tilbygget

Familien Lind forvandlet en liten folkehytte til en funksjonell familiehytte.

Se hytta før og etter

Fikk helt nytt liv med lysere look.