Oppussing av hytte

Hytte uten strøm og vann ble ny og moderne

Se den fantastiske forvandlingen på 70-tallshytta med gulnet panel, som Aud Sissel og Asbjørn har pusset opp med kjærlighet. Den enkle hytta er nå blitt drømmehytta!

FØR: Slik så kjøkkenet ut ved overtagelse. Nå har familien fått drømmekjøkkenet!
FØR: Slik så kjøkkenet ut ved overtagelse. Nå har familien fått drømmekjøkkenet! Foto: Privat
Sist oppdatert

Når Aud Sissel Vange og Asbjørn Johnsrud passerer Hedalen stavkirke i Valdres, er det bare et kvarter igjen i bilen før de er fremme ved den kjærkomne hytta de overtok for to år siden.

Snøtunge trær og en lav vintersol setter julestemningen når vi nærmer oss veis ende ved fjellvannet Trestikka.

Da hytta ble bygget i 1976, måtte man over et islagt vann på vinteren for å komme seg hit, men i dag er det bilvei helt frem til hytta, som ligger på 930 m.o.h. på Hedalsfjellet.

– Stedet har en fantastisk god energi, og vi kjøpte hytta av verdens hyggeligste dame. Vi kommer til å ta vare på sjelen, samtidig som vi vil gjøre hytta til vår, forteller Aud Sissel.

Les også: Line og Hilde bygde om det gamle naustet til en hytte for 4,5 millioner kroner

LITEN HYTTE: Hytta til Asbjørn Johnsrud og Aud Sissel Vange er på 65 kvadratmeter, er uten strøm og innlagt vann, men her oser det av kos og hygge!
LITEN HYTTE: Hytta til Asbjørn Johnsrud og Aud Sissel Vange er på 65 kvadratmeter, er uten strøm og innlagt vann, men her oser det av kos og hygge! Foto: Kathrine Sørgård

Nytt kjøkken

Interessen for tradisjon og oppussing har paret delt lenge, så det å pusse opp 70-tallshytta, er et felles prosjekt der begge har mye å bidra med.

– Hytta er den perfekte hobbyen for oss, nå som barna har blitt store, og vi ikke bruker alle helger på idrettsarrangementer lengre, sier Aud Sissel.

Nytt kjøkken laget av PrisonMade Romerike, og malt i fargen Dempet sort, er på plass. Se, så stor forandring det ble! Nå ligger alt til rette for både bakst og julemat på hytta.

Å velge et kjøkken i heltre fordi temperatursvingningene påvirker vegger og gulv, viste seg å være smart. Da kjøkkenet ble montert, måtte det justeringer til for å få det på plass.

NYTT KJØKKEN: Et godt tips er å henge bruksanvisningen opp på et vindu eller en vegg når nytt kjøkken skal monteres.
NYTT KJØKKEN: Et godt tips er å henge bruksanvisningen opp på et vindu eller en vegg når nytt kjøkken skal monteres. Foto: Privat
LIFTGARDINEN: Den er redesign av de gamle gardinene som fulgte med hytta.
LIFTGARDINEN: Den er redesign av de gamle gardinene som fulgte med hytta. Foto: Kathrine Sørgård
NYE FARGER: Overflatene er satt inn med Tyrilin i fargen Tinde på veggene, og fargen Kveldsbris i taket. Innredningen og vinduskarmene er malt i fargen Dempet sort. Lampene er fra lightup.no
NYE FARGER: Overflatene er satt inn med Tyrilin i fargen Tinde på veggene, og fargen Kveldsbris i taket. Innredningen og vinduskarmene er malt i fargen Dempet sort. Lampene er fra lightup.no Foto: Kathrine Sørgård

Noe av det viktigste de måtte gjøre etter at de ble hytteeiere, var å reparere ødelagte søyler for å unngå kollaps.

– Flere av søylepunktene måtte jekkes opp for å få hytta i vater, noe som krevde at den store peisen midt i bygget måtte fjernes, forteller Asbjørn, som har hatt ansvaret for det tekniske, inkludert å bytte solcelleanlegg.

OPPGRADERING: Gulnede furuvegger har fått et oppdatert utseende med Tyrilinn farge Tinde, som matcher godt med den nye sofaen.
OPPGRADERING: Gulnede furuvegger har fått et oppdatert utseende med Tyrilinn farge Tinde, som matcher godt med den nye sofaen. Foto: Privat og Kathrine Sørgård

Samtidig gikk Aud Sissel løs på rommene. Hun har i tillegg beiset to strøk utvendig på hytta, så vel som annekset og utedoen.

– Alt arbeidet, maling, beising, snekring og graving, har vi gjort selv. Døtrene våre og deres kjærester har også hjulpet til med å tilrettelegge vei helt inn til hytta, og med vedhugsten, skryter Asbjørn.

Paret har ikke behov for mye luksus når de er til fjells. På den 65 kvadratmeter store hytta er det utedo, ikke strøm, men de har solceller koblet til et lithiumsbatteri (bilbatteri), samt borrevann med elektrisk pumpe ute.

– På hytta skal det være annerledes. Bare det å stå og vaske opp kan være god terapi, men akkurat det gjelder bare på hytta, ler Aud Sissel.

Les også (+): Hytta vår er liten, og vi ønsker gjerne litt større plass. Hvilke endringer bør vi gjøre?

PRAKTISK OVN: Den gamle peisen ble revet, og en ny vedkomfyr fra Seljord Varme har fått plass på kjøkkenet. Den har både kokeplater og stekovn.
PRAKTISK OVN: Den gamle peisen ble revet, og en ny vedkomfyr fra Seljord Varme har fått plass på kjøkkenet. Den har både kokeplater og stekovn. Foto: Kathrine Sørgård

Hvit jul

Nå gleder hytteeierne seg over å tilbringe sin andre romjul her. Tradisjoner fra barndommen blir nye på hytta, og flere er i støpeformen.

– Drømmen er å feire julaften her, med en god skitur, før vi setter oss til bords. Vi spiser alltid både pinnekjøtt og svineribbe, siden alle skal få spise det de har vokst opp med, og liker, forteller Aud Sissel.

Det er Asbjørn som er ansvarlig for ribben, som forberedes flere dager i forveien for å få riktig mørhet og sprø svor.

– Pinnekjøttet skal være urøkt, laget på tradisjonelt vis slik jeg vokste opp med i Sogn, og til slutt skal det skjerpes i stekeovnen, forteller Aud Sissel.

KLAR FOR JUL: Siden Aud Sissel har familie i Sogn, var det ekstra fint med en hytte i Hedalen, i samme retning som hennes hjemsted. Hytta er blitt en fin møteplass for storfamilien. For mer inspirsjon, søk opp @hyttelykke_trestikka på Instagram.
KLAR FOR JUL: Siden Aud Sissel har familie i Sogn, var det ekstra fint med en hytte i Hedalen, i samme retning som hennes hjemsted. Hytta er blitt en fin møteplass for storfamilien. For mer inspirsjon, søk opp @hyttelykke_trestikka på Instagram. Foto: Kathrine Sørgård

Familien ser også for seg julegudstjeneste i Hedalen stavkirke som et fint ritual når de skal feire her. Julestemningen kommer dessuten lettere med snø, noe som er et sikrere kort her enn hjemme i Lommedalen, der julen iblant kan være grønn.

– Fuglenek, kos rundt bålpanna, masse lys, en pyntet hytte og tradisjonsmat gir god julestemning. Tømmerhytta skaper en ekstra koselig ramme, forteller Aud Sissel, som sammen med Asbjørn setter pris på julebesøk av familien.

Da handler det først og fremst om å nyte god mat og bare være sammen.

– I julen skal man ikke ha for mye program, men slappe av og gjøre det man har lyst til, sier Asbjørn, som alltid brygger øl til jul. Ølet gir han også bort i gave, sammen med makronene til kona.

Les også: Stabburet var slitent og falleferdig. Se den utrolige forandringen

MORGENSTUND: Å våkne på hytta, er av det fineste Asbjørn og Aud Sissel vet. Skuffeseksjonen har Asbjørn tilpasset til rommet. Vinduskarmene er malt i fargen Dempet sort.
MORGENSTUND: Å våkne på hytta, er av det fineste Asbjørn og Aud Sissel vet. Skuffeseksjonen har Asbjørn tilpasset til rommet. Vinduskarmene er malt i fargen Dempet sort. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2023, og sist oppdatert 05/12 2023.

Les også