Liten hytte

Hytta vår er liten, og vi ønsker gjerne litt større plass. Hvilke endringer bør vi gjøre?

Hytta ble bygget i 1978, er litt over 60 kvadratmeter stor, og inneholder tre soverom. Nå innser hytteeierne at de ønsker mer plass. Se arkitekt Christina Knoff-Morken sitt forslag til endringer.

Pluss ikon
<b>LITEN HYTTE:</b> Familien trives, men innser at de må utvide litt for å få til flere praktiske løsninger og mer armslag.
LITEN HYTTE: Familien trives, men innser at de må utvide litt for å få til flere praktiske løsninger og mer armslag. Foto: Privat
Publisert

Vi har eid hytta vår i snart fire år og elsker den! Den ble bygget i 1978, er litt over 60 kvadratmeter stor, og inneholder tre soverom.

Nå innser vi at vi skulle hatt litt større plass. Gangen vår, som måler ca. 1x1,5 meter, er minimal.

Når fire mennesker er her med sine sko og klær, er det håpløst. Vi må også gå gjennom et lite skogholt fra parkeringen, så vi drar med oss mye skitt inn i den trange gangen.

En annen utfordring er at guttene våre har blitt tenåringer og trenger å få trekke seg unna, men rommene deres er veldig små. Det er ikke plass til å ta med venner på overnatting.

Tomten er stor, men en stor del av den er naturtomt med helling. Det er ikke snakk om at vi drømmer om en svær hytte, men vi ser verdien i å utvide bruken, og ønsker å få med oss guttene våre hit lengst mulig.

Vennlig hilsen Camilla Nakken

Svar:

Her er det mange små og trange rom, derfor ville jeg ha prioritert å øke størrelsen på alle rommene. På tegningene vil dere også se noen andre grep som vil gjøre det mer innbydende og praktisk å være på hytta både sommer og vinter.

Jeg foreslår å utvide tre meter bak soverommene. På denne måten blir hytta strekt ut i lengden. Det er satt av 60 cm ekstra på hovedsoverommet for å få mer garderobeplass.

De resterende 2.4 meterne er fordelt på de to soverommene til guttene, for å få plass til familiekøye og store garderobeskap. Nå kan ungdommene få besøk og et sted å trekke seg litt tilbake.

På tegningene er det også frigjort plass til en innendørs bod. For å åpne opp litt, er veggen mellom kjøkken og stue gjort mindre.

Det gir dere muligheten til å benytte kjøkkenbenken som en slags «øy» der dere kan kokkelere mens dere ser stua og gjestene.

For å skape et større vindfang, er det lagt til et utstikk på 2,5 x 5 meter på på langsiden, slik at kjøkkenet blir nesten en meter dypere.

Badet blir også utvidet med større dusj og vask, samt et toalett med litt mer plass rundt. Jeg foreslår også å snu baderomsdøren, slik at den vender utover.

Vindfanget blir romslig, med god plass til å ta av sko og klær. Ski og annet turutstyr kan også oppbevares her.

Endringer

  • Hytta blir utvidet med tre meter på baksiden av soverommene.
  • På kjøkkensiden utvides hytta med 2.5 meter.
  • Bak kjøkkenet blir det plass til større vindfang, utvidelse av bad og mer dybde til kjøkkenet.
  • Bak soverommene skapes det også rom til å utvide badet og soverommene, i tillegg til at det blir plass til en bod.
  • Løsningen foreslår å åpne litt mer mellom kjøkken og stue.
<b>DEN ORIGINALE HYTTA:</b> Stue og soverom i front, med kjøkken, vindfang og bad i bakgrunnen. 
DEN ORIGINALE HYTTA: Stue og soverom i front, med kjøkken, vindfang og bad i bakgrunnen. 
<b>STØRRE SOVEROM:</b> Hytta er utvidet med større vindfang, bedre plass til kjøkken og bad samt en ny bod. Soverommene har også blitt romsligere. 
STØRRE SOVEROM: Hytta er utvidet med større vindfang, bedre plass til kjøkken og bad samt en ny bod. Soverommene har også blitt romsligere. 

Hilsen arkitekt Christina Knoff-Morken

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2023.

Les også