nei-Mat for gravide

Maten du bør unngå å spise i graviditeten

Smart liste for deg som er gravid.

NEI-MAT FOR GRAVIDE: Dette er maten du som gravid bør unngå å spise. Kan du spise jordbær som gravid? Og hvordan bør kjøttet stekes i graviditeten? FOTO: Getty Images.
NEI-MAT FOR GRAVIDE: Dette er maten du som gravid bør unngå å spise. Kan du spise jordbær som gravid? Og hvordan bør kjøttet stekes i graviditeten? FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- Mange gravide bekymrer seg veldig for hva de ikke kan eller bør spise, men generelt anbefaler jeg å heller fokusere på hva du bør få i deg denne perioden. Hvis ikke blir frykten for å spise spekemat så stor at du glemmer at du har spist frossenpizza til middag tre ganger denne uken, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Frukt, grønt, grove kornprodukter, magre melkeprodukter og fisk, som inneholder sunne fettsyrer, er viktig. Husk også å få i deg nok jod og å ta tran og tilskudd av folat.

Likevel er det noe mat og drikke du bør være forsiktig med, og aller viktigst er dette tidlig i svangerskapet.

- Spiser du for eksempel ustekt kjøtt eller grønnsaker med jord på, kan du få i deg parasitten toksoplasma, og også listeriabakterien kan være farlig for fosteret, sier Sundfør.

Skadelig mat for fosteret

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen, bekrefter dette.

For selv om matvarer som inneholder mikroorganismer som toksoplasma og listeria er helt ufarlige for deg hvis du blir smittet, kan de være skadelige for fosteret du bærer.

- Du kan bli smittet av toksoplasma når du er i direkte eller indirekte kontakt med for eksempel katteavføring, uren sand, uvasket frukt og uvaskede grønnsaker. Listeriabakterien smitter gjennom matvarer som ikke er gjennomstekt eller –kokt, samt matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet eller nærmer seg slutten av holdbarhetstiden, sier hun.

Dette gjelder både kjøtt- og fiskepålegg, røyke- og gravlaks, upasteurisert melk og noen oster.

Nei-mat for gravide

Carlsen minner videre om at gravide bør holde seg helt unna alkohol og være avholdende gjennom hele svangerskapet.

For øvrig mener hun det beste rådet når det gjelder mat er å spise variert og i tråd med kostholdsrådene.

- Det er vanlig å legge på seg mellom 11 og 16 kilo mens man er gravid, og både overvekt og undervekt kan føre til komplikasjoner i svangerskapet og helseproblemer hos mor og barn, sier hun.

Er du overvektig skal du ikke slanke deg under svangerskapet, men du kan trygt begrense vektoppgangen ved å være forsiktig med søte og fete mat- og drikkevarer som brus, saft med sukker, kjeks, kaker, is, godteri, snacks og gatekjøkkenmat.

- Spis heller mer frukt, bær og grønt som i tillegg til å smake godt gir viktige næringsstoffer som du og babyen trenger, sier hun.

Liste over mat du bør styre unna som gravid

1) Stor ferskvannsfisk

- Som gravid er det ekstra viktig at du er forsiktig med mat som inneholder miljøgifter slik som stor ferskvannsfisk, sier Sundfør.

Det generelle rådet til gravide og ammende er at de ikke skal spise gjedde eller abbor som er over 25 centimeter lang og ørret eller røye som er over en kilo tung.

- Husk likevel at fisk for øvrig er viktig for barnet du bærer, sier hun.

2) Uvasket frukt og grønt

Hvis det sitter igjen jord på frukten eller grønnsakene du spiser, kan det hende denne inneholder parasitten toxoplasma gondii, som kan føre til sykdommen toksoplasmose.

- Pass derfor på at du vasker frukt og grønt godt før du spiser det, og vær ekstra på vakt dersom du er på ferie i utlandet mens du er gravid. Lager du maten selv går det helt greit, men på restauranter kan det kanskje være smart å velge varmebehandlede grønnsaker fremfor salat, sier Sundfør.

3) Upasteuriserte melkeprodukter

- Som gravid bør du unngå upasteuriserte oster og melkeprodukter da disse kan inneholde bakterien Listeria, sier Sundfør.

Hun minner imidlertid om at melk og melkeprodukter generelt er viktig mens du går gravid.

- Melk inneholder jod som er viktig for barnets vekst og kalsium som er viktig for mors skjelett, sier hun.

Ifølge Carlsen angir Mattilsynet at gravide bør unngå ostene brie, camembert, gorgonzola, chevre, reoquefort og kittost som vacherol, taleggio og munster.

Dette gjelder enten de er laget av pasteurisert eller upasteurisert melk.

- I tillegg bør gravide unngå fetaost, ferskost og myke oster laget av upasteurisert melk, sier hun.

Røkt laks, spekepølse og kjøttpålegg som nærmer seg utløpsdato

- Ny røkelaks er ikke farlig for gravide, men unngå å spise røkelaks som snart går ut på dato. Denne kan inneholder Listeria-bakterien. Dette gjelder også spekepølse og annet kjøttpålegg som nærmer seg utløpsdatoen, sier Sundfør.

4) Kaffe

En kopp kaffe kan du gjerne drikke også når du er gravid, men hvis du vanligvis drikker mange kopper om dagen, bør du redusere inntaket av kaffe under svangerskapet.

- Studier har knyttet mye kaffe de første månedene til økt risiko for spontanabort og små barn. Forsøk derfor å holde deg til en kopp, eller maksimalt to om dagen, sier Sundfør.

Carlsen bekrefter dette og opplyser videre at også inntaket av te bør begrenses til tre-fire kopper om dagen.

- Husk for øvrig at også Cola og energidrikker inneholder koffein, og mye koffein øker risiko for at barnet får lav fødselsvekt, sier hun.

Te laget av frukt inneholder ikke koffein og er et godt alternativ.

5) Alkohol

- Det burde være unødvendig å nevne, men faktisk sier en av ti gravide at de ikke har fått beskjed på kontroll om at alkohol er skadelig for fosteret, sier Sundfør.

Hun mener det er et paradoks at mange gravide unngår helt vanlig mat i redsel for å få i seg noe som skader barnet, når det fortsatt er en del som drikker alkohol under svangerskapet.

- Alkohol og røyk er de tingene vi vet helt sikkert at er skadelig for fosteret, sier hun.

6) Måseegg og andre egg som ikke kontrolleres

- Som gravid bør du ikke spise måseegg og andre egg som ikke er kontrollert, sier Carlsen.

Årsaken er at måseegg kan ha høyt innhold av miljøgiftene PCB og dioksin.

7) Lakris

- Gravide bør ikke spise så mye lakris på grunn av skadelige effekter av glycyrrhizinsyre. Dette er et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten, sier Carlsen.

8) Sukker og søtt

Mye sukker er forbundet med økt risiko for svangerskapsforgiftning.

- Et høyt inntak av sukker og sukkerholdige matvarer vil også kunne fortrenge mat med større næringsinnhold fra kostholdet og dermed senke kostens totale næringsinnhold. Begrens derfor inntaket av sukker, og jeg anbefaler i også å begrense inntaket av lettbrus, sier Carlsen.

Sundfør legger til at det likevel ikke finnes noen undersøkelser viser at kunstige søtningsstoffer er skadelig for barnet.

- Det er selvfølgelig bedre å drikke vann, men mye bedre å drikke lettbrus enn sukkerbrus, sier hun.

Jordbær i graviditeten

Det finnes også en del myter om hva gravide ikke bør spise, men ikke alle disse stemmer.

Du har for eksempel kanskje hørt at du ikke bør spise reker, nøtter eller jordbær, fordi dette kan øke risikoen for allergi hos barnet.

Det finnes imidlertid ingen studier som viser at dette stemmer.

- Det finnes ikke vitenskapelig grunnlag for at gravide kan forebygge allergi hos barnet ved å unngå bestemte matvarer i svangerskapet. Det er imidlertid vitenskapelig grunnlag for at et fullverdig kosthold i svangerskapet har betydning for barnets helse senere i livet, sier Carlsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning