Hytteliv.no har nylig avsluttet en konkurranse hvor leserne skulle sende inn sine beste opptenningstips.

Med nesten 80 innsendte bidrag kom det inn mange gode forslag.

Vinneren ble Chrisander Silsand. Hans utfyllende bidrag finner du under.

Det er mange ulike måter å tenne opp på. Du kan for eksempel tenne på fra toppen.

Her er alle de 78 bidragene.

Vinnerbidraget

"Først og fremst er det viktig at ovnen er tømt for aske og at veden du bruker er tørr.

Så legger jeg to mellomstore kubber på hver sin side av ovnen, med flak av bjørk som preller av kubben når den er tørr.

Bruker helst bøk til å fyre, fordi dette gir best effekt, men prismessig er nok eik og furu best.

Ruller 1-2 avispapirsider rundt begge kubbene. Deretter noen tynne vedkubber som hviler på tvers over de mellomstore kubbene.

Gi godt med luft i starten og begrens luften sakte, men sikkert etter hvert som det begynner å ta godt fyr.

La ovnen varme seg sakte opp, sprengfyring fører bare til at elementene inne i ovnen kan sprekke/bøye hvis du har en ovn av gammel type.

Når du merker at ovnen er god og varm kan du begynne å kaste inn mer, men ikke stapp ovnen full, kun en til to mellomstore kubber som må brennes omtrent helt opp før neste runde med ved. På denne måten holder ovnen seg god og fin, og veden i skjulet varer hele vinteren", skriver Chrisander Silsand.

Kniv og fyrstikker

Kanskje har flere av leserne gått i speideren? Det har i alle fall kommet inn mange andre gode og originale bidrag.

"En kniv og fyrstikker er det du trenger. Smi spon av en vedskive og legg i bunnen, og fyr på, - og vips så er det fyr. Har du i tillegg en gammel avis, så er det garantert fyr. Poenget er tynne skiver, eller trespon", skriver Geir Olaf Grundstrøm

Opptenningstips fra leserne

ULIKE VANER: Noen sverger til briketter, mens andre lager lavvooppsatser eller tenner med aviser. © FOTO: Alexander Berg jr.

Dør på gløtt

Merete Losgård skriver at hun krøller sammen litt avispapir, legger et par opptenningsbriketter oppå. Legger så et par tre vedkubber oppå der igjen og tenner på avispapiret. Lar døren stå litt på gløtt til veden har tatt ordentlig fyr.

"God, tørr ved og en liten stearinlysstump", lyder rådet fra Wenche Weum Bue. "Litt tålmodighet og du kan snart kjenne den gode varmen bre seg i den kalde hytta. Varm kakao gjør godt når en ser at det har tatt godt fyr i vedkubbene."

Brennhete lokalaviser

Enkelte forteller at lokalaviser brenner spesielt godt:

Bodil Sandal skriver at hun først legger inn lokalavisa Bladet Ryfylke som er "brennheit". Hun fyrer så løs med god tørr bjørkeved fra egen skog. Det gir ifølge Sandal "fantastisk god varme".

La mannen gjøre jobben

"La mannen tenne opp", tipser Marianne Storvik. "Det er det aller fineste tipset ... Hehe ... Tørr ved er alfa omega! De hvite tennbrikkene er de aller beste på markedet, syns jeg. De og litt småkvist eller småved er en innertier. Fyr løs-fyr opp, husk åpne trekken så det blir god trekk i starten".

Oline Dalen lager på sin side en lavvolignende oppsats, river avisen i fine strimler og pakker imellom, tenner på og sørger for god trekk.

Les også:

Slik kan du oppbevare veden

Ekspertenes fyringstips

Optimal vedfyring

Sjekk om du har peiling på bilmodellene

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!