BRETTSPILL:

Test av brettspill

På tross av nettbrett, pc-spill og spillkonsoller; brettspill er fortsatt like artig og populært! Vi har testet ni av dem. 

Med en slik skattkiste på hytta skal det ikke mye til for å finne både ett og to spill som passer. En glimrende aktivitet etter skituren eller på late innedager i ruskevær.
Med en slik skattkiste på hytta skal det ikke mye til for å finne både ett og to spill som passer. En glimrende aktivitet etter skituren eller på late innedager i ruskevær. Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Vi har testet grundig tre ulike brettspill. Vi har også spilt gjennom og vurdert seks andre.

Vi hadde bestemt oss for bare å teste nyheter for 2021. Men hva er egentlig en nyhet når vi snakker om brettspill?

Kan det også være et spill som har vært på markedet i snart 30 år og som kommer i en ny versjon?

Økende interesse

Kan en ny reise-utgave av et velkjent spill betegnes som en nyhet? Kan en oppfølger, en spesialversjon, eller det samme spillet, men med nye oppgaver kalles en nyhet?

Vi fikk også inn flere gode, gamle klassikere som leverandørene har opplevd en økende interesse rundt i det siste året, noe de tilegner den spesielle tiden vi lever i med tanke på korona.

Det kan virke som om mange familier som sitter hjemme og rundt om på hyttene i helger og i ferier, har tatt opp brettspill igjen som et alternativ til annen sosial aktivitet.

Vi har derfor endt opp med en god blanding av nyheter, nye utgaver av tidligere bestselgere og noen klassikere som ser dagens lys på nytt. Vi falt også for noen spill som ikke kan betegnes som brettspill, men vi tok dem med likevel, da vi mener at de passer godt inn her.

Noen av spillene er blitt klassikere eller veldig populære fordi de er så enkle at hele familien kan delta, så lenge de er gamle nok til å kaste en terning, telle til seks og flytte en brikke i riktig retning. Andre kan virke som en «ice breaker» om du har med nye venner på tur, mens andre igjen kanskje er lærerike og spennende, eller at de trigger en iboende reiselyst hos oss.

Les også: (+) Test av lette dunjakker: Testvinneren får full pott på isolasjon, mens denne gir deg mest for pengene

Skuffelsen når spillet er over

Hvor lang tid spillet varer er veldig forskjellig. Noen kan vi bare avslutte når det passer oss, andre virker som om de varer en evighet, mens andre igjen er så morsomme at vi nesten blir litt skuffet når spillet er ferdig, uavhengig av hvem som vinner.

Som 11-åringen her i huset som elsker Den forsvunne Diamanten utbrøt:

– Hater det når noen finner diamanten! Ikke fordi hun ikke liker å tape, men fordi spillet da straks er over.

Det er få negative ting og egentlig ikke så mange feller å gå i når det gjelder brettspill. De vi har merket oss handler om aldersgrenser og bruksanvisninger. Aldersgrensene handler stort sett om å forstå hensikten med spillet.

Enkelte spill, selv om de egentlig er enkle å forstå når du har prøvde dem en gang, har håpløst lange bruksanvisninger.

Så på noen spill kan det vært lurt å sette av tid til en prøve runde der dere får kjørt gjennom spillet med bruksanvisningen og en voksen lett tilgjengelig.

Ticket to Ride Amsterdam

Alder: 8+

Antall spillere: 2–4

Spilletid: 10–15 minutter (oppgitt)

Leverandør: Days of Wonder Inc

Pris: kr 349

Ny utgave: Utgaven Europe er det mest solgte spillet. Vi har testet Amsterdam, som i skrivende stund er det nyeste. Amsterdam tar betraktelig mindre plass enn Europe, og passer godt i sekken eller i bokhyllen på hytta.

Spillet handler om å bygge togstrekninger eller kjerreruter rundt om i ulike deler av verden, noe som er morsommere enn det beskrivelsen skulle tilsi! Det tar noe lengre tid enn oppgitt. Glimrende for familier med litt større barn.

<b>TICKET TO RIDE: </b>Klassisk brettspill med forseggjorte detaljer, fine spillkort og brikker. Generelt høy kvalitet.
TICKET TO RIDE: Klassisk brettspill med forseggjorte detaljer, fine spillkort og brikker. Generelt høy kvalitet. Foto: John Arne Tungen

Pluss: Hendig størrelse. Passer til hele familien, også ungdommen. Grei spilletid.

Minus: Noe kronglete bruksanvisning

Den forsvunne diamanten – reise:

Når en skal spille reiseutgaven av Den forsvunne Diamant foldes plastesken ut slik at den danner spillbrettet. De magnetiske brikkene holder seg på plass når du spiller. 
Når en skal spille reiseutgaven av Den forsvunne Diamant foldes plastesken ut slik at den danner spillbrettet. De magnetiske brikkene holder seg på plass når du spiller.  Foto: John Arne Tungen

Alder: 7+

Antall spillere: 2–6

Spilletid: 5–30 minutter

Pris: kr 169

Leverandør: Damm/Egmont

For de eventyrlystne: Den forsvunne Diamanten er en god klassiker som nå har kommet som reiseutgave, som unektelig også passer godt på hytta. Afrika, Kairo,

Tanger og jakten etter diamanten Afrikas stjerne. Du kan bli ranet av røvere eller pirater og du kan bli tatt av beduiner.

Dette appellerer nok til eventyrlysten hos de yngste og litt reiselysten hos oss noe eldre. Enkelt, men morsomt spill som passer for alle. Enkle regler.

Pluss: Enkelt. Moro for alle, spesielt de yngre. Tidløst spill

Minus: Kan være over på et par minutter.

Escape Room 2

Alder: 16+

Antall spillere: 3–5

Spilletid: inntil 4 x 60 minutter

Leverandør: Maki A/S

Pris: kr 529

Spennende og avansert:

Om du kjenner det populære spillet Escape Room fra før, så er Escape Room 2 ganske enkelt fire nye oppgaver eller utfordringer i samme ånd. Dette er nok et spill som appellerer mest til ungdom. Aldersgrense er oppgitt til 16 år, men passer ned til 12–13 år om de får litt hjelp.

Her må du løse mysterier og mordgåter på tid for å komme deg unna. Kan nok oppleves som noe avansert første gang. Moro!

Pluss: Fint vennespill for ungdom. Tøffere enn Ludo

Minus: De ulike rommene kan ikke spilles på nytt av de samme spillerne.

Junior Alias

Foto: John Arne Tungen

Her skal du trekke et kort og beskrive det du ser uten å røpe ordet. Spiller to og to på lag. Moro for alle. Øker ordforrådet til barn og unge.

Alder: Fra 5 år

Antall spillere: Fra 4

Spilletid: Avhengig av hvordan du velger å spille. De minste barna trenger ikke å kunne å lese.

Leverandør: Tactic Games Oy

Pris: kr 279

Cold cases

Foto: John Arne Tungen

Her spiller alle mot alle, uansett om du er etterforsker eller forbryter. Etterforskeren skal prøve å fange de som har begått en forbrytelse, mens de andre i spillet skal prøve å skjule sine spor.

Litt innfløkt bruksanvisning, men en instruksjonsvideo er tilgjengelig via nett med QR-kode.

Litt annerledes spill som nok kan fenge de eldste barna.

Alder: Fra 10 årAntall spillere: 2–5

Spilletid: Varierer

Leverandør: Brio AB/ Alga

Pris: kr 599

Gylne øyeblikk

Foto: John Arne Tungen

Dette er ganske enkelt en boksmed 222 kort som inneholder ulike spørsmål om de gode øyeblikkene i livet. Kan spilles på litt ulike måter, men uansett så må noen svare på spørsmålet på kortet som kan være slik: «Når var det sist du måtte le av deg selv, og hva skjedde?»

Passer godt til å spille med noen du har kjent lenge, eller noen du ønsker å bli bedre kjent med. Liten og hendig eske som er enkelt å ta med seg. Anbefales!

Alder: Passer best for voksne

Antall spillere: Fra 2

Spilletid: Kan tilpasses

Leverandør: Vennerød Forlag AS

Pris: kr 179

Memo

Foto: John Arne Tungen

Spillet som de minste elsker og der du som voksen også må skjerpe hukommelsen for å henge med.Enkle regler og et spill som trener hukommelse. En klassiker som alle med små barn bør ha.

Kommer i mange ulike utgaver.

Alder: 4+

Antall spillere: Fra 2

Spilletid: 15–20 minutter

Leverandør: Disney, Damm/Egmont

Pris: kr 129

Mesternes mester

Foto: John Arne Tungen

Spillet baserer seg på tv-programmet med samme tittel. Her prøves du blant annet i logikk, minne, konsentrasjonog tidsforståelse, men ikke fysisk form som i tv-programmet. Konkurrerer to mot to eller alle mot alle.

Litt å sette seg inn i første gang en spiller, men ikke så avansert. Moro for hele familien!

Alder: 10+

Antall spillere: 3–6

Spilletid: Varierer

Leverandør: Brio AB/Alga

Pris: kr 499

Svarte-Per

Foto: John Arne Tungen

Klassisk og enkelt kortspill som passer for hele familien. Barna må kunne tallene 1–12 for å være med, ellers enkle regler.

Alder: Appellerer nok mest til de mindre barna.

Spilletid: Varierer

Leverandør: Damm/Egmont

Pris: kr 49

Denne saken ble første gang publisert 29/03 2021, og sist oppdatert 29/03 2021.

Les også