HYTTEFORSIKRING

Store forskjeller i hytteforsikring: Du kan spare 3000 kroner i året

Det kan være lurt å sjekke hytteforsikringen din. 3025 kroner skiller dyreste og billigste forsikringsselskap i en prissammenligning vi har foretatt.

Pluss ikon
FORSIKRING: En god hytteforsikring er viktig. Men er det lenge siden du har hentet inn ulike tilbud fra forskjellige forsikringsselskap? I så fall kan det være penger å spare på å ta en gjennomgang.
FORSIKRING: En god hytteforsikring er viktig. Men er det lenge siden du har hentet inn ulike tilbud fra forskjellige forsikringsselskap? I så fall kan det være penger å spare på å ta en gjennomgang. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Vi har sammenlignet prisene fra syv ulike forsikringsselskap, og der kommer det frem at det er flere tusenlapper som skiller den dyreste og den billigste forsikringen.

– Det kan være fornuftig å sammenligne ulike pristilbud hos flere forsikringsaktører. Da kan du unngå å betale mer enn du må, kommenterer Thea Olsen, forbrukerøkonom hos Danske Bank.

I prissammenligningen spurte vi et tilfeldig utvalg forsikringsselskap om pris på standardforsikring av to ulike hytter med gitte spesifikasjoner.

Tilbudene ble sortert etter hytte og så sammenlignet ut fra pris.

De største prisvariasjonene fant vi i forsikringen av hytta på Sjusjøen, som representerer en typisk, moderne hytte i et større hytteområde.

Forskjellen mellom billigste og dyreste tilbud var på 3025 kroner.

FORSIKRING: Vannskade er en skade forsikringsselskapene ser stadig mer av, det skyldes i hovedsak klimaendringer. Pass på at du har god og riktig forsikring på hytta, slik at du er forsikret dersom et tilsvarende uhell skulle ramme deg. Illustrasjonsfoto: Johner Images
FORSIKRING: Vannskade er en skade forsikringsselskapene ser stadig mer av, det skyldes i hovedsak klimaendringer. Pass på at du har god og riktig forsikring på hytta, slik at du er forsikret dersom et tilsvarende uhell skulle ramme deg. Illustrasjonsfoto: Johner Images Foto: NTB scanpix

Prisene på de ulike forsikringsselskapene

Slik gjorde vi det

Vi spurte et tilfeldig utvalg lands- dekkende forsikringsselskap om hvor mye hytteforsikring ville koste hos dem, ut fra informasjonen vi ga i de to ulike hyttecasene.

Hytteeierne er i 40–50 årene. Selskapene representert i oversikten vår, var de vi fikk svar fra.

Prisene vi sammenlignet er fra august 2022. Vi tar forbehold om at pris og forskjeller kan endre seg over tid, samt at andre faktorer utover vår case-definisjon kan påvirke pris, vilkår og erstatning i ulik retning.

If var billigst. De skulle ha 2500 kroner for å forsikre hytta som både har innlagt strøm og vann, og som blir leid ut inntil fem uker i året.

Tryg og Fremtind var litt dyrere, deres anslag lå på henholdsvis 2520 kroner og 2576 kroner.

I motsatt ende av skalaen lå tilbudet til Frende Forsikring, deres pris var 5525 kroner i året for å forsikre Sjusjøen-hytta.

– Når utleietiden passerer tre uker per år, har vi et nokså stort prispåslag, kommenterer Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende.

Gjensidige var nesten 1500 kroner billigere, men likevel 1556 kroner dyrere enn If.

Sjekk vilkår

Thea Olsen i Danske Bank understreker på generelt grunnlag at det er viktig å være klar over vilkårene i de ulike forsikringstilbudene man får.

– De kan nemlig være svært forskjellige, påpeker hun.

En forsikring kan se rimeligere ut enn en annen, og en mulig grunn til det kan selvsagt være at forsikringsselskapet tar lavere fortjeneste enn konkurrentene.

En helt annen kan være at den billigste forsikringen har dårligere vilkår enn den dyre. Det kan dreie seg alle slags vilkår, for eksempel detaljer rundt hytteutleie.

– Leier du ut hytta, bør du passe på å sjekke at det forsikringstilbudet som har best pris, også gir deg riktig forsikring i forbindelse med utleie, sier Olsen.

Sjekk for eksempel hvilke skader det dekker i forbindelse med utleie eller om det finnes andre vilkår rundt dette som du bør kjenne til før du takker ja.

– Det handler om å passe på at du er godt og riktig forsikret, og ikke velge den billigste forsikringen kun fordi den koster litt mindre der og ta, tipser hun.

Les også: Kjersti (19) flyttet spontant til et lite småbruk alene: Bruker kun stearinlys og lever uten internett og TV

1257 kroner i forskjell på enkel sjøhytte

Den andre hytta i Hyttelivs prissammenligning var hakket billigere å forsikre enn den på Sjusjøen.

Prissammenligningen viser nemlig at samtlige forsikringsaktører skulle ha lavere forsikringspremie for den lille, eldre hytta i Kragerø, som ikke hadde innlagt vann og strøm, og som ikke ble leid ut.

Samtidig kommer det frem av at det er en betydelig forskjell mellom det billigste og dyreste tilbudet: Du kan spare nesten 1257 kroner på å velge det billigste.

Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank. 
Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank.  Foto: Sturlason AS Polyfoto

Det dyreste, som kom fra Frende forsikring, hadde prislappen 2757 kroner. If, som hadde det rimeligste tilbudet, skulle ha 1500 kroner for å forsikre den samme hytta.

Det nest billigste tilbudet kom fra Storebrand og lød på 1651 kroner. Tredje billigste, fra KLP, hadde pris på 1887 kroner.

– Det er mange faktorer som påvirker prisen på forsikringen, kommenterer produktsjef Leiv Nicolai Askvig i KLP Skadeforsikring. Alder på hytta, hvor den ligger, teknisk standard, men også informasjonen om forsikringstagere, er blant de viktigste driverne.

De vanligste skadene på hytter

Det er noen skader som oppstår oftere enn andre på hyttene.

– De siste årene har vi sett flest hytteskader relatert til vann og frost, særlige etter lengre kuldeperioder. Men det er også en del skader knyttet til mus- og rotter, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Sprukne rør

Vannskader topper også skadestatistikken til forsikringsselskapet Fremtind, som eies av Sparebank1 Gruppen og DNB.

Fagsjef for forsikring, Kjetil Nyborg, forklarer at det er hytter med innlagt vann som blir stående lenge uten tilsyn, som gjerne er de mest utsatte.

Særlig i perioder med kulde. Fryser rørene, kan de fort sprekke – og da er sjansen stor for at hytta får kostbare vannskader.

– Har man for eksempel for lite varme på i hytta, kan det fort oppstå frostrelaterte skader når temperaturen kryper nedover, sier han.

Les også (+): Å besøke Yvonne og Ole-Jacob er som å reise med tidsmaskin. Nå flytter de til Nice

Unødvendig store skader

Christian Haraldsen, kommunikasjonssjef hos Gjensidige, forteller at brann-, vann- og frostskader står for den største andelen av deres skademeldinger.

– Det som er spesielt for hytter, sammenlignet med boliger, er at vannskader kan vokse seg unødvendig store fordi hytta står tom i lengre tid. Derfor skal hovedstoppekranen alltid stenges når du reiser fra hytta, hvis du ikke skal tilbake til den i løpet av tre døgn.

Mange forsikringsselskap har vilkår om at forsikringstager har ansvar for å ta noen viktige, forebyggende tiltak. Det kan være alt fra å stenge vannet til å ha på nok varme når man forlater hytta.

Glemmer man å ta disse viktige forholdsreglene, kan det straffe seg økonomisk, opplyser Nyborg.

– Man risikerer nemlig å få avkorting i erstatningen dersom det oppstår skade.

Brann og branntilløp

Også If får mange skadesaker på vanninntrengning, og særlig på eldre hytter, informerer kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland.

– Vi har også mange skader knyttet til brann, og de oppstår ofte når hyttene er i bruk. Mange av brannene oppstår på hytter som ikke er tilknyttet strøm, og hvor det brukes propan til oppvarming og matlaging.

– Lyn og torden kan føre til en del skader på det elektriske anlegget og eksempelvis på frysere fulle av mat, sier han.

Les også: Slik fyrer du med ved

BRANN: Flere av skadene forsikringsselskapene blir kontaktet for er som følge av brann.
BRANN: Flere av skadene forsikringsselskapene blir kontaktet for er som følge av brann.

Slik kan du få ned prisen på forsikringen

Pris er viktig, men først av alt vil jeg presisere at forsikring ikke nødvendigvis handler om å presse prisen ned mest mulig.

Fokuset bør i all hovedsak dreie seg om at du er godt og riktig forsikret, sier Thea Olsen, forbrukerøkonom hos Danske Bank.

Samtidig er hun bevisst på at gode, riktige forsikringer kan ha ulik pris hos ulike aktører.

Derfor mener Olsen det er fornuftig å gå gjennom forsikringene for å unngå å betale mer enn det man i utgangspunktet trenger.

Hva trenger du dekning på? En måte å redusere sjansen for overbetaling, er å gå gjennom forsikringene med jevne mellomrom og se om det er noen dekninger du faktisk kan fjerne.

– Kan du det, kan som regel også prisen reduseres, sier hun.

Et annet tips er å undersøke om man har noen fordeler gjennom arbeidsgiver, fagforeninger, boligbyggelag eller andre man er medlem hos, som kan gi rabatt på forsikringen.

– Her tror jeg nok mange kan bli overrasket over at de har mulighet til å få rabatt som vil gjøre en stor forskjell på den årlige forsikringspremien, uttaler Olsen.

Noen forsikringsselskap har også ordninger for å gi lavere priser til totalkunder, altså kunder som har samlet flere skadeforsikringer hos dem.

– Bare vær obs på at du ikke tegner forsikringer du i utgangspunktet ikke har bruk for, bare fordi du hører at det er gunstig å være totalkunde. Da ender du plutselig opp i en situasjon der du betaler like mye som utgangspunktet.

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2022, og sist oppdatert 14/10 2022.

Les også