Selge hytte:

Selge hytta? Dette er den beste tiden

Skal du selge hytta? Her er ekspertenes beste råd om hva du bør gjøre for å øke sjansene for et godt salg.

Pluss ikon
POPULÆRE OMRÅDER: Noen hytteområder er mer populære enn andre. Dette er fra Sjusjøen.
POPULÆRE OMRÅDER: Noen hytteområder er mer populære enn andre. Dette er fra Sjusjøen. Foto: Christine Gulbrandsen
Sist oppdatert

Det har de siste de ti årene vært en sterk vekst i hyttemarkedet, spesielt under pandemien ble det solgt mange hytter. Nå har fritidsboligmarkedet har roet seg. I 2023 ble det solgt like mange hytter som i 2015.

– Men i lys av dyrtiden og de mange renteøkningene, er utviklingen i hyttemarkedet påfallende stabil.

ADMINISTRERENDE DIREKTØR: Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
ADMINISTRERENDE DIREKTØR: Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Foto: Geir Svardal

Det sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding da Eiendom Norge, i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn.no, i februar presenterte fersk statistikk over pris og salg av fjellhytter, sjøhytter og innlandshytter i 2023.

– Spådommene om at hyttemarkedet skulle få seg en stor knekk på grunn av høyere rente, høye strømpriser og generell usikkerhet har ikke slått til. Slik det står nå, er det salg og byggingen av nye hytter har tatt den største støyten, og ikke brukthyttemarkedet, sier Lauridsen.

Han forteller at omsetningen i årets første seks uker er litt lavere enn i 2023.

– Dette tyder på en stabil utvikling i hyttemarkedet fremover.

Flere dyre hytter solgt

I snitt ble hyttene i 2023 solgt 3,6 prosent under prisantydning. Det er gjennomsnittsprisen på sjøhytter som faller mest, med en nedgang på 4,1 prosent fra 2022.

Under pandemien skjedde det et skifte i antall omsetninger av hytter over 5 millioner. Dette segmentet har mer enn doblet seg i omfang etter pandemien.

  • Det ble i 2023 omsatt 5664 fritidsboliger i Norge, 5,2 prosent færre enn i 2022.
  • Det ble omsatt flest fritidsboliger i Trysil, Vinje og Ringsaker.
  • Det har blitt omsatt 700 hytter over kr 5 mill. i 2023, 9,6 prosent færre enn i 2022.
  • Gjennomsnittsprisen var kr
    2 934 029, 1,2 prosent lavere enn i 2022.
  • Kystkommunene Moss, Tvedestrand og Grimstad hadde de høyeste fritidsboligprisene. Høyest av fjellkommunene var Øyer.
  • Gjennomsnittlig formidlingstid var 73 dager, opp fra 50 dager i 2022. Median formidlingstid var 31 dager.
  • I gjennomsnitt ble fritidsboligene solgt 3,6 prosent under prisantydning.

Kilde: Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS

Se mer

– Det som er oppsiktsvekkende, er at det dyre segmentet holder stand totalt sett, og det er til og med solgt flere hytter over 10 millioner i 2023 enn i 2022, sier Lauridsen.

Omsetningen av dyre hytter er langt høyere enn før pandemien.

– Dette segmentet synes frikoblet fra renteøkninger og dyrtid, sier Lauridsen i pressemeldingen.

Hvor lang tid tar det å selge hytte?

Mens det under pandemien gikk historisk raskt å selge hytter, er vi nå tilbake til normalen. I snitt tok det i fjor 73 dager å selge en fritidsbolig, opp fra 50 dager i 2022, mens den typiske formidlingstiden var på 31 dager.

De hyttene som er enklest å selge for tiden, er de som ligger i de mest populære områdene.

ADMINISTRERENDE DIREKTØR Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
ADMINISTRERENDE DIREKTØR Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Norges Eiendomsmeglerfobund

– På fjellet er dette for eksempel i Voss, Hemsedal, Hovden, Hafjell og Trysil, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Uavhengig av hvor hytta di ligger, er det en god del å tenke på før den legges ut på markedet. Det gjelder uansett om du skal selge en hytte som ligger ved sjøen, i innlandet eller på fjellet.

– Det er ikke noen store forskjeller i forberedelsene ut fra hvilken type hytte du selger. Det viktigste er å starte planleggingen tidlig, sier Geving.

Før du skal selge hytte

Det aller første du bør sjekke – og særlig dersom hytta har vært et familiested gjennom flere generasjoner – er om det er andre i familien som ønsker å ta over, mener eiendomsmegler Gustav Sædberg hos PrivatMegleren Sædberg og Lian i Kristiansand.

EIENDOMSMEGLER: Gustav Sædberg hos PrivatMegleren Sædberg og Lian.
EIENDOMSMEGLER: Gustav Sædberg hos PrivatMegleren Sædberg og Lian. Foto: Sondre Transeth

– Kanskje du har voksne barn som har lyst og mulighet til å overta eiendommen. Da bør du snakke med dem og bli enig om hvordan dere vil gjøre det videre, sier eiendomsmegleren, som har solgt hytter langs sørlandskysten i en årrekke.

Har du ikke det, og skal selge på det åpne markedet, er neste skritt å ta kontakt med en eiendomsmegler, helst i god tid, gjerne flere måneder før du tenker at salget skal skje.

Les også: De nye svindelmetodene du må passe deg for

Lokalkjent megler

Det er bra å starte tidlig, slik at dere har god nok tid til planlegging, klargjøring og vurdering av tilstanden på eiendommen. Da får også megleren god tid til å hente inn nødvendig dokumentasjon, markedsføre hytta og lete etter mulige kjøpere.

Jo flere interessenter han eller hun får på listen sin, jo flere potensielle budgivere har du.

Det kan også være lurt å ta kontakt med lokale meglere der fritidseiendommen er. Disse sitter på den lokale kompetansen på markedet.

BELIGGENHET, BELIGGENHET, BELIGGENHET: Hytta kan en kjøper gjøre store endringer med, men man får ikke gjort noe med hvor den ligger. God beliggenhet vil alltid være avgjørende, og en lokalkjent megler har ofte bedre kunnskaper om området, mener eiendomsmegler.
BELIGGENHET, BELIGGENHET, BELIGGENHET: Hytta kan en kjøper gjøre store endringer med, men man får ikke gjort noe med hvor den ligger. God beliggenhet vil alltid være avgjørende, og en lokalkjent megler har ofte bedre kunnskaper om området, mener eiendomsmegler. Foto: Illustrasjonsbilde Christine Gulbrandsen

Geving i Norges Eiendomsforbund anbefaler deg dessuten å snakke med flere eiendomsmeglere før du velger den du vil bruke.

– Be gjerne om referanser fra andre kunder som har solgt tilsvarende hytte i samme område som din ligger i, sier han.

Få klarhet i hva som er den enkelte meglers styrker og svakheter, råder han.

– Husk også at et valg av eiendomsmegler først og fremst er et valg av person – ikke kontor eller foretak. Sjekk ut om eiendomsmegleren har kapasitet til å gjøre en god jobb for deg, og at han eller hun kjenner hytteområdet godt.

Les også: Kjøkken i dempet sort for noen få tusenlapper

Sjekk om du bør pusse opp

Det kan også være smart å ta kontakt med takstmann i god tid før salget. For dersom det skulle være noen avvik i tilstanden, har du da mulighet til å få det rettet opp før salgsprosessen starter, tipser Siri Istre, eiendomsmegler hos PrivatMegleren Larvik.

EIENDOMSMEGLER: Siri Istre hos PrivatMegleren Larvik.
EIENDOMSMEGLER: Siri Istre hos PrivatMegleren Larvik. Foto: Renate Madsen

Det kan også være lurt å fikse småtterier som du egentlig skulle gjort for lengst, som for eksempel manglende gulvlister eller løse håndtak.

Mer generell oppussing av interiøret derimot, ville hun ikke lagt så mye tid og penger i. Ei heller rehabilitering av kjøkken og bad. Det gir sjelden avkastning, mener hun.

– Det er ikke alltid nødvendig å gjøre endringer før salg. I de aller fleste tilfeller holder det faktisk å rydde. Mange har fylt opp hytta med møbler og interiør, så et råd vi ofte gir, er å rydde bort overflødige pyntegjenstander og møbler for å skape et luftigere inntrykk, sier Istre.

OPPUSSING: Noen tiltak kan det være smarte å ta før du skal selge hytta, andre mindre smarte.
OPPUSSING: Noen tiltak kan det være smarte å ta før du skal selge hytta, andre mindre smarte. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

Umalte furuvegger bør man også la stå i fred. Da kan kjøper starte med blanke ark.

– I dag er det faktisk mange som ønsker den tradisjonelle hyttelooken med umalt panel supplert med mer moderne møbler og interiør, sier Istre.

Har veggene derimot allerede et lag sliten maling, skader det ikke å friske opp denne.

– Yttervegger tar seg best ut dersom de er relativt nymalt eller nybeiset før salg, påpeker Istre.

Beste tidspunktet å selge hytta

Finnes det et beste tidspunkt å selge på? Ikke nødvendigvis, mener flere eiendomsmeglere Hytteliv har snakket med.

Likevel har de noen klare oppfordringer som kan vise seg å være gunstige.

- Attraktive hytter vil bli solgt uansett når på året det er snakk om. Men man får presentert hytta på en best mulig måte hvis man gjør det på riktig tid av året. Det vil igjen gi økt interesse og høyest mulig pris, sier Marius C Lindhjem, eiendomsmegler hos DNB Eiendom Fritid Vestfold og Telemark.

Også Siri Istre ved PrivatMegleren Larvik mener det kan være lurt å planlegge salget etter hvilke sesonger den aktuelle hytta er mest brukt.

- En hytte som ligger ved sjøen, for eksempel, kan med fordel legges ut for salg fra påske og frem til høstferien. Mange har da sommeren friskt i minne og er kanskje på jakt etter en hytte til årets eller neste års ferie.

HYTTE VED SJØEN: En hytte som ligger ved sjøen kan med fordel legges ut for salg fra påske og frem til høstferien. Illustrasjonsfoto: Per Erik Jæger
HYTTE VED SJØEN: En hytte som ligger ved sjøen kan med fordel legges ut for salg fra påske og frem til høstferien. Illustrasjonsfoto: Per Erik Jæger Foto: NTB scanpix

Gustav Sædberg, eiendomsmegler for PrivatMegleren Sædberg og Lian i Kristiansand, er enig.

- En sjøhytte bør ikke ligge for salg når det er snø, is og vinter. Dette gjelder spesielt for hytter på øyer. Ligger hytta i et hyttefelt ved sjøen, der det også er brøyting om vinteren, kan man vurdere å legge den ut for salg utenfor normal sesong, sier han.

En innlandshytte kan selges når som helst, mener de to.

- De som er på jakt etter en slik hytte, er opptatt av både turmuligheter, skiturer og bærplukking, altså aktiviteter som gjøres på ulike tider av året, sier Istre.

Fjellhyttene brukes også i stor grad hele året, likevel holder hun en knapp på å prøve å selge dem fra høstferien og utover vinteren.

- I det tidsrommet er mange på jakt etter en slik type hytte, og sjansen for å få en god pris kan øke. Snø utenfor vinduene og fyr i peisen skader definitivt ikke, hverken på bilder eller visning.

Les også (+): Hvilke skattesmeller kan vi gå på om vi leier ut hytta?

Selge hytte selv uten megler

Det kan være en del penger spart på å droppe å bruke eiendomsmegler når du skal selge hytta, og heller stå for salget selv.

– Fordelen ved å selge bolig eller hytte selv er først og fremst at det kan være langt billigere enn å engasjere megler, ettersom megleren skal ha betalt for å gjøre jobben, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

En annen potensiell fordel, er at du som har bodd i hytta kjenner den best. Da kan det fort hende at du er den beste til å få frem det gode ved hytta – og dermed klarer å oppnå høyest salgspris.

JURIDISK SENIORRÅDGIVER: Thomas Iversen i Forbrukerrådet
JURIDISK SENIORRÅDGIVER: Thomas Iversen i Forbrukerrådet Foto: Forbrukerrådet

Men dersom du vurderer å selge hytta selv, er det viktig å huske på at det er mange formaliteter som må være på plass når du selger fast eiendom.

– Det er mye å passe på både juridisk og praktisk, sier Iversen og fortsetter:

– Du må skaffe til veie alt en kjøper har krav på å vite om eiendommen før et eventuelt kjøp. Mangler her, og en ufullstendig eller dårlig kontrakt, kan bli dyrt. Du må kunne holde orden på disse tingene og være ryddig overfor kartverk, kommune og potensielle kjøpere. Vi anbefaler også at du henter inn en tilstandsrapport (takst) på hytta som sier noe om hvordan standen på hytta er, sier Iversen.

Dette må gjøres

– Er du bestemt på å selge hytta selv, kan du begynne prosessen med å innhente en bekreftet grunnboksutskrift. Deretter må du få tak i informasjon om hytta og eiendommen fra kommunen, få utarbeidet en tilstandsrapport (takst) og innhente prisopplysninger på hva tilsvarende hytter i området selges for, sier Iversen.

Du må utarbeide en salgsoppgave, finne ut hvor du vil annonsere og gjøre klart for visning.

Du må også arrangere budrunde. Og når noen har fått tilsagn på budet sitt, skal det skrives kontrakt, fylles ut skjøte og foretas et oppgjør.

– Vi anbefaler på det sterkeste at du søker profesjonell hjelp fra advokat eller megler til akkurat dette, slik at du er sikker på at det blir riktig. Hvis ikke kan det fort bli dyrt, avslutter Iversen i Forbrukerrådet.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2022, og sist oppdatert 16/04 2024.

Les også