Utleie av hytte

Hvilke skattesmeller kan vi gå på om vi leier ut hytta?

– Alt er blitt så dyrt, så vi vurderer å leie ut hytta vår i vinter. Er det sånn at vi må skatte av leieinntektene? Og om vi senere vil selge hytta, får vi da solgt den skattefritt? spør hytteeiere. – Reglene er litt kompliserte, sier advokaten, men forklarer hva som gjelder.

Pluss ikon
UTLEIE AV HYTTE: Hytteeier får svar av Klikks faste advokat, Anders G. Haug, på spørsmål omkring skatteregler ved utleie av hytte på fjellet.
UTLEIE AV HYTTE: Hytteeier får svar av Klikks faste advokat, Anders G. Haug, på spørsmål omkring skatteregler ved utleie av hytte på fjellet. Foto: Illustrasjonsbilder Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Alt er blitt så dyrt, så vi vurderer å leie ut hytta vår på fjellet i vinter for å spe på økonomien. Vi har aldri gjort det før, og kjenner ikke til hvilke lover og regler vi da må forholde oss til. Vi er for eksempel redd for å gå på en skattesmell!

Er det sånn at vi må skatte av leieinntektene?

Noen advarte oss dessuten om at hvis vi leier ut hytta i lang tid, kan det by på problemer om vi blir nødt å selge hytta; at vi da ikke får solgt hytta skattefritt. Hva sier reglene om disse tingene?

Hilsen hytteeiere

Svar:

Hei!

Det er riktig at man må skatte av leieinntekter fra egen fritidsbolig. Reglene kan virke litt kompliserte.

De første kr 10 000 dere tjener på å leie ut hytta, er skattefrie. Etter de første kr 10 000, blir dere skattepliktige for 85% av den overskytende inntekten per år.

ADVOKAT: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn. Han har særlig kompetanse innen fast eiendom, konkurs, arv og skifte.
ADVOKAT: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn. Han har særlig kompetanse innen fast eiendom, konkurs, arv og skifte. Foto: Elin Eike Worren

Dere kan ikke gjøre fradrag for kostnader. De 15% som ikke skattlegges, er et slags standardfradrag for kostnader.

Dette kan vises med følgende eksempel:

Leieinntekter i 2024: kr 50 000. Fribeløpet på kr 10 000 trekkes fra. Da er det kr 40 000 igjen. Av dette skal 85% skattlegges, det vil si at kr 34 000 utgjør den skattbare inntekten. Dette skattlegges igjen med 22%, som gjør at skatten i dette eksempelet blir kr 7 480.

Leie ut hytta hele året

Dette ovennevnte er reglene som gjelder hvis dere leier ut en gang iblant, men også bruker hytta selv innimellom.

Hvis dere derimot leier ut hytta hele året, uten å bruke den selv, er reglene annerledes. Da må det skattes av hele inntekten.

Det gjelder ikke noe fritak for de første kr 10 000, og dere må skatte av hele inntekten, ikke bare 85%. Men ved slik utleie, kan dere kreve fradrag for løpende kostnader, for eksempel kommunale avgifter, forsikring, vedlikehold osv., og på den måte redusere den skattbare inntekten.

Skatt ved salg av hytte

Når det gjelder et eventuelt salg av hytta, er det to vilkår som må være oppfylt for at dere skal kunne selge skattefritt: For det første må dere ha eid den i minst fem år, og for det andre må dere ha brukt den som egen fritidsbolig i minst fem av de siste åtte årene.

Det betyr at hvis dere leier ut hytta hele året i flere år, er dere i faresonen for å ikke kunne selge skattefritt. Men det er bare gevinsten dere eventuelt må skatte av. Det vil si, hvis dere kjøpte hytta for kr 2 000 000, og selger for kr 2 500 000, er det kr 500 000 du må skatte av.

Håper dette var opplysende!

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les også flere spørsmål og ekspertsvar om hytte her

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2024.

Les også