Hyttekjøp på impuls

Rune og Christel så hytta skulle selges ved ren tilfeldighet. Kort tid senere kjøpte de den usett

Rune og Christel bruker bare noen minutter med båt for å komme seg til hytta, og det effektive paret brukte omtrent like mye tid på å kjøpe feriestedet usett for tre år siden.

SUNNDALSFJORDEN: Hytta ligger like ved Sunndalsfjorden, med bratt skogsterreng ovenfor. Paret bruker av og til ATV når de skal hit, og kan da parkere 70 meter fra hytta.
SUNNDALSFJORDEN: Hytta ligger like ved Sunndalsfjorden, med bratt skogsterreng ovenfor. Paret bruker av og til ATV når de skal hit, og kan da parkere 70 meter fra hytta. Foto: Monica Almskår Heggset
Publisert

Det er mange som ikke skjønner at vi vil ha en hytte som er så nært hjemme, men for oss er det helt perfekt, sier de to hytteeierne, Rune og Christel.

– Vi har ikke innlagt vann eller strøm, så det er greit at det ikke tar så lang tid å dra hjem for å dusje eller handle litt.

En ren tilfeldighet gjorde at hytta Svaet ved Sunndalsfjorden ble deres for tre år siden. Rune er fotograf og tar blant annet dronefoto av eiendommer.

Han filmet en hytte fra båten sin, på oppdrag fra en bekjent som skulle selge den.

Da han redigerte filmen om kvelden, ble han satt ut av det fine stedet og utsikten, og viste den til Christel.

– Da jeg fikk se filmen var jeg ikke i tvil. Den plassen ville jeg ha! Christel ler når hun tenker på hvor impulsiv hun var.

Men Rune var enig, og siden de kjente hytteeieren, ringte de og gjorde avtale om både salg og pris samme kveld.

IMPULSIVT HYTTEKJØP: Rune og Christel var impulsive da de kjøpte hytta Svaet for to år siden. Rune hadde filmet hytta til en salgsannonse fra båten sin, og da Christel fikk se filmen, kjøpte de hytta usett. Sammen har de funnet drømmeplassen for seg og de fire barna sine.
IMPULSIVT HYTTEKJØP: Rune og Christel var impulsive da de kjøpte hytta Svaet for to år siden. Rune hadde filmet hytta til en salgsannonse fra båten sin, og da Christel fikk se filmen, kjøpte de hytta usett. Sammen har de funnet drømmeplassen for seg og de fire barna sine. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>PERFEKT FRISTED:</b> På kun to år har hytta blitt oppgradert både innvendig og utvendig. Plattingen i enden av hytta er den største, og her er det duket for utekos på fine dager.
PERFEKT FRISTED: På kun to år har hytta blitt oppgradert både innvendig og utvendig. Plattingen i enden av hytta er den største, og her er det duket for utekos på fine dager. Foto: Privat

Byggeår: 1962

Størrelse: 50 m²

Utvendig kledning: Tre

Tak: Bølgeblikk

Rominndeling: Stor stue med kjøkkenkrok og to innganger. To soverom med til sammen fire sengeplasser.

Fasiliteter: Vedovn og gassovn. Solcellelamper, parafinlamper og stearinlys. Vann hentes i bekken og tas med hjemmefra. Utedo.

Instagram: @christelkjaervik

Sunndalsøra

Høyde over havet: 10 meter

Kommune: Sunndal

Fylke: Møre og Romsdal

Se mer

Les også: Hyttereglene til Lene og Halvor er hellige

Åpnet opp for utsikten

– Da vi dro hit dagen etter, var vi spente, forteller Christel.

– Vi hadde ikke nøkkel, men var nysgjerrige på hva vi hadde kjøpt. Det går ikke vei ned til hytta, så vi gikk stien og fant frem. Litt på impuls tok jeg sikte på å sjekke den klassiske gjemmeplassen. Jeg la hånda på kanten av en bjelke på utedoen og der var nøkkelen!

<b>NYTER UTSIKTEN:</b> Noe av det første Christel og Rune gjorde, var å bolte fast en kjærlighetsbenk til svaberget, så de kan skue ut mot fjord og fjell.
NYTER UTSIKTEN: Noe av det første Christel og Rune gjorde, var å bolte fast en kjærlighetsbenk til svaberget, så de kan skue ut mot fjord og fjell. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>INGEN DAG ER LIK:</b> Utsikten forandrer seg med været og årstidene. Paret kan se nesten helt hjem fra hytta, men bare nesten. Neset midt i bildet hindrer sikten til Sunndalsøra. Det er Rune glad for. Han tror ikke at han ville slappet like godt av om han hadde sett rett på arbeidsplassen sin, som ligger like ved sjøen.
INGEN DAG ER LIK: Utsikten forandrer seg med været og årstidene. Paret kan se nesten helt hjem fra hytta, men bare nesten. Neset midt i bildet hindrer sikten til Sunndalsøra. Det er Rune glad for. Han tror ikke at han ville slappet like godt av om han hadde sett rett på arbeidsplassen sin, som ligger like ved sjøen. Foto: Monica Almskår Heggset

– Alt, både vegger og tak var i ubehandlet gulnet furu, men det skremte oss ikke. Det er jo egentlig det beste du kan ta over, sier Rune.

Det var mye skog nedenfor hytta, og det første de gjorde da de overtok, var å fjerne alle trærne som sperret for utsikten.

– Utsikten er jo alt med denne plassen! Og nærheten til sjøen.

<b>SELVGJORT ER VELGJORT:</b> På den ene kortsiden av hytta har Rune bygget en platting som flukter med stuegulvet. Her er det god plass til mange ved langbordet og benkene som står ute hele året. Bord og benker er også bygget av Rune.
SELVGJORT ER VELGJORT: På den ene kortsiden av hytta har Rune bygget en platting som flukter med stuegulvet. Her er det god plass til mange ved langbordet og benkene som står ute hele året. Bord og benker er også bygget av Rune. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>STILIG STUE:</b> Christel ønsket en lun og koselig fjellhyttestil fremfor en maritim stil, og valgte derfor å beise det gulnede furupanelet i en lun brunfarge. De tidligere eierne har bygget på hytta, men rester etter den opprinnelige ytterveggen står fortsatt som et bærende element.
STILIG STUE: Christel ønsket en lun og koselig fjellhyttestil fremfor en maritim stil, og valgte derfor å beise det gulnede furupanelet i en lun brunfarge. De tidligere eierne har bygget på hytta, men rester etter den opprinnelige ytterveggen står fortsatt som et bærende element. Foto: Monica Almskår Heggset

Det ble høst i 2020 før de kom ordentlig i gang, men allerede til jul samme år var de ferdige inne, og Rune hadde begynt med plattingene ute.

– Det ble mange turer nedover skogen med materialer på akebrett, og det var snekring i snøvær og kulde. Men vi var så ivrige, og fikk gjort mye på kort tid.

Det gulnede furupanelet har Christel beiset i en lun brunfarge, og vindus-karmer og dører har hun malt sorte.

– Hytta har nærhet til skogen, så jeg synes det passer godt med en lun og koselig fjellhyttestil her. Vi diskuterte om vi skulle utvide kjøkkenet, men kom frem til at hvis vi er mange, fyrer vi heller opp grillen og lager mat ute.

<b>UTEPLASS FOR MANGE:</b> Plattingen ved den ene kortenden av hytta er som et ekstra rom når det er gjester på besøk. Her er det langbord og benker, samt et praktisk utekjøkken med grill, vask og kjøleskap som kan kobles til et 12 volts anlegg.
UTEPLASS FOR MANGE: Plattingen ved den ene kortenden av hytta er som et ekstra rom når det er gjester på besøk. Her er det langbord og benker, samt et praktisk utekjøkken med grill, vask og kjøleskap som kan kobles til et 12 volts anlegg. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>HERLIGE HOBBYER:</b> Sunndalsfjorden er perfekt for båtliv og for å dyrke fotointeressen. Rune tar også gjerne noen kast med fiskestangen når fjorden ligger vakker og stille.
HERLIGE HOBBYER: Sunndalsfjorden er perfekt for båtliv og for å dyrke fotointeressen. Rune tar også gjerne noen kast med fiskestangen når fjorden ligger vakker og stille. Foto: Monica Almskår Heggset

Les også (+): Svigermor vil gi hytta til barnebarna. Kan hun gjøre dette?

Et fristed

Svaet er blitt fristedet de begge lengter etter, og det aller beste er å lande her på fredagene og legge travle arbeidsuker bak seg.

Christel liker aller best å slappe av med en god bok, men for Rune lokker fotografering og båtturer i nærområdet.

– Det er bare helt fantastisk å være her. Ingen dag er lik, og selv om jeg bestemmer meg for å la fotoapparatet hvile en helg, er det nesten umulig med dette panoramaet foran seg.

<b>PRAKTISK REISEVEI:</b> Båturene mellom Sunndalsøra og hytta er blitt mange de siste to årene, siden det bare tar fem minutter å komme seg dit. Om sommeren planlegger paret å være der i lange perioder av gangen, bare avbrutt av korte turer hjem for å handle og gjøre andre små ærender.
PRAKTISK REISEVEI: Båturene mellom Sunndalsøra og hytta er blitt mange de siste to årene, siden det bare tar fem minutter å komme seg dit. Om sommeren planlegger paret å være der i lange perioder av gangen, bare avbrutt av korte turer hjem for å handle og gjøre andre små ærender. Foto: Monica Almskår Heggset

– Selv om hytta ikke er så stor, kan det overnatte til sammen syv personer her, hvis vi i tillegg bruker den gamle divanen og sofaen som kan slås ut til dobbeltseng. Det er også sengeplass til fire i båten, sier de.

<b>LUN STEMNING:</b> På Svaet ligger det til rette for å nyte det enkle hyttelivets gleder. Hytta varmes opp med vedfyring, og lys sørger solcellelamper og stearinlys for
LUN STEMNING: På Svaet ligger det til rette for å nyte det enkle hyttelivets gleder. Hytta varmes opp med vedfyring, og lys sørger solcellelamper og stearinlys for Foto: Monica Almskår Heggset
<b>SOVEROM:</b> Ved inngangsdøren er det et rom med to innebygde køyer som var her fra før. En praktisk løsning som også fungerer i dag. <br/>Rommet er oppgradert med maling og nye solcellelamper.
SOVEROM: Ved inngangsdøren er det et rom med to innebygde køyer som var her fra før. En praktisk løsning som også fungerer i dag.
Rommet er oppgradert med maling og nye solcellelamper.
Foto: Monica Almskår Heggset

En av de store fordelene med hytta, er at den nesten ikke har driftsutgifter.

– Det koster oss ingenting å ha den, bortsett fra at vi betaler hytterenovasjon som vi ikke bruker. Her kan vi leve det enkle liv og slappe av, uten å tenke på for eksempel strømregningen.

Se flere bilder under:

"KJØLESKAP": Hytta har innebygget «kjøleskap» fra byggeåret. En luke ned til grunnen er fortsatt i bruk av Christel og Rune. Her oppbevarer de det de trenger av mat i en plastboks med lokk.
"KJØLESKAP": Hytta har innebygget «kjøleskap» fra byggeåret. En luke ned til grunnen er fortsatt i bruk av Christel og Rune. Her oppbevarer de det de trenger av mat i en plastboks med lokk. Foto: Monica Almskår Heggset
<b>OPPGRADERT KJØKKENKROK:</b> Selv om kjøkkenkroken er liten, ville ikke paret utvide. De kom frem til at det ikke er matlaging de vil bruke tiden på når de er her. Kjøkkenkroken er oppgradert med nye skap og benkeplater fra Ikea. To gassbluss er nedfelt i benken, og gassflasken er plassert på baksiden av hytta.
OPPGRADERT KJØKKENKROK: Selv om kjøkkenkroken er liten, ville ikke paret utvide. De kom frem til at det ikke er matlaging de vil bruke tiden på når de er her. Kjøkkenkroken er oppgradert med nye skap og benkeplater fra Ikea. To gassbluss er nedfelt i benken, og gassflasken er plassert på baksiden av hytta. Foto: Monica Almskår Heggset
SAND: Christel har valgt å male gulvet i den lyse, gråbeige fargen Sand. Det passer med svabergene utenfor, samtidig som det gir en fin og nødvendig kontrast til de brunbeisede veggene.
SAND: Christel har valgt å male gulvet i den lyse, gråbeige fargen Sand. Det passer med svabergene utenfor, samtidig som det gir en fin og nødvendig kontrast til de brunbeisede veggene. Foto: Monica Almskår Heggset
HYTTE INTERIØR: Christel har balansert de mørke fargene i hytta med et lyst gulv og en lys grå sofa, som er en sovesofa kjøpt hos Bohus. Den gir komfortabel sitteplass til mange og er et fint tilskudd om det skulle være behov for noen ekstra sengeplasser.
HYTTE INTERIØR: Christel har balansert de mørke fargene i hytta med et lyst gulv og en lys grå sofa, som er en sovesofa kjøpt hos Bohus. Den gir komfortabel sitteplass til mange og er et fint tilskudd om det skulle være behov for noen ekstra sengeplasser. Foto: Monica Almskår Heggset
HYTTA SVAET: Hytta Svaet ligger like ved Sunndalsfjorden, med bratt skogsterreng ovenfor. Paret bruker av og til ATV når de skal hit, og kan da parkere ca. 70 meter fra hytta. Da tar det et kvarter å kjøre hjemmefra, men aller mest bruker de båten fra småbåthavna på Sunndalsøra, da er de fremme på fem minutter. Foto: Rune Bakkbø
HYTTA SVAET: Hytta Svaet ligger like ved Sunndalsfjorden, med bratt skogsterreng ovenfor. Paret bruker av og til ATV når de skal hit, og kan da parkere ca. 70 meter fra hytta. Da tar det et kvarter å kjøre hjemmefra, men aller mest bruker de båten fra småbåthavna på Sunndalsøra, da er de fremme på fem minutter. Foto: Rune Bakkbø Foto: Rune Bakkebø
HYTTE UTSIKT: Ingen dag er lik på hytta ved fjorden. Utsikten endrer seg etter vær og vindforhold og med lysets skiftninger over himmelen. Dette øyeblikket fanget Rune en dag da skodda lå som et slør over vannet. Foto: Rune Bakkbø
HYTTE UTSIKT: Ingen dag er lik på hytta ved fjorden. Utsikten endrer seg etter vær og vindforhold og med lysets skiftninger over himmelen. Dette øyeblikket fanget Rune en dag da skodda lå som et slør over vannet. Foto: Rune Bakkbø Foto: Rune Bakkebø

Stue/gang: Beis Lady pure Nature i fargen Høstbrun på både tak og vegger. Gulvet er malt i fargen Sand.

Dører og vinduer: Dempet sort matt

Kjøkkenvegger: Green Harmony

Soverom med køyesenger: Ferdigmalte veggplater i Grafitt.

Soverom ved kjøkken: Ferdigmalte veggplater i Dempet blå.

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2023.

Les også