HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Svigermor vil gi hytta til barnebarna. Kan hun gjøre dette?

Svigermor hevder at hun kan gjøre som hun vil siden det er hennes arv. Har hun rett å hoppe over barn og deres pliktarv? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
ARV AV HYTTE: Svigermor sitter i uskiftet bo. Hun ønsker å selge hytta billig eller gi bort til barnebarna.
ARV AV HYTTE: Svigermor sitter i uskiftet bo. Hun ønsker å selge hytta billig eller gi bort til barnebarna. Foto: Illustrasjon: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei

Svigermor har arvet sin onkel, uten begrensning på at arven er gitt som særeie, eller at hun har opprettet særeie med sin ektefelle som nå er død.

Svigermor har tre barn og sitter i uskiftet bo. Nå ønsker hun å gi bort hytta eller selge den billig til barnebarna.

Hytta er taksert til 2 millioner kroner, og jeg tror formuen er ca. 3 millioner. Svigermor hevder at hun kan gjøre som hun vil siden det er hennes arv.

Vi mener at hun ikke kan gjøre det siden hun sitter i uskiftet bo og eventuelle særeier og arv da inngår i felleseie. Har hun rett å hoppe over barn og deres pliktarv?

I.T.

Svar:

Hei

Jeg viser her til arveloven § 21: «Alt som den lengstlevende ektefellen blir eier av, går inn i uskifteformuen. Dette gjelder likevel ikke eiendeler … som en giver eller testator har bestemt at skal være særeie, …»

Når bestemmelsen sier at alt «som den lengstlevende ektefellen blir eier av, går inn i uskifteformuen» vil dette også inkludere hytta som svigermor har arvet fra sin onkel, så lenge han ikke har bestemt at hytta skal være særeie fra henne.

Spørsmålet blir dermed i hvilken grad hun kan disponere fritt over midler i uskifteboet og eventuelt selge eller gi bort hytta barnebarna.

Sentral her er arveloven § 23, første ledd:«Den lengstlevende ektefellen kan ikke uten samtykke fra arvingene gi gaver som står i misforhold til formuen i uskifteboet. Dette gjelder også gavesalg.»

I dette tilfellet er det hennes tre barn som er arvingene. Det vil si at det er dere som er hennes barn og livsarvinger som må samtykke ved slike gaver som står i misforhold i boet.

Hva som er «misforhold» må avgjøres helt konkret i forhold til verdien av hytta og formuen for øvrig.

Det er sannsynlig at en hytte som er taksert til 2 millioner står i misforhold til formuen i uskifteboet når verdien av boet inkludert hytta utgjør til sammen 3 millioner kroner.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2023.

Les også