Oppussing av kjøkken på hytta

Nytt kjøkken for kun 20 000 kr

Hele oppussingen av kjøkkenet, inkludert komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin, kostet kun rundt 20 000 kroner. Med få midler gikk kjøkkenet fra å være hvitlasert og litt utdatert til å se langt mer moderne ut med fronter i dempet sort.

HELTREKJØKKEN: Kjøkkenet i hytta var i god stand til tross for sine 35 år, men hytteeier Nina ønsket å sette sitt eget preg på det.
HELTREKJØKKEN: Kjøkkenet i hytta var i god stand til tross for sine 35 år, men hytteeier Nina ønsket å sette sitt eget preg på det. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Kjøkkenet var i god stand da vi kjøpte hytta, og det ville vært sløseri å bytte det ut, sier Nina Lunde.

– Men jeg hadde samtidig lyst til å sette mitt eget preg på det.

For to år siden kjøpte familien den 35 år gamle hytta i Strandebarm ved vakre Hardanger.

Det er en typisk helårshytte tett på både vann og fjell, og som var godt bevart og vedlikeholdt av de tidligere eierne.

Nina forteller at hun er opptatt av gjenbruk og ønsket å bevare mest mulig i den gamle hytta.

– Men jeg liker å ha det fint rundt meg, og vi har faktisk pusset opp hele hytta. Men det meste er gjort med egeninnsats, og nesten alt interiøret er enten bevart eller kjøpt brukt, forteller hun.

Slik ble det gjort

Det gamle kjøkkenet var i heltre med hvitlaserte fronter.

FØR: Alle flater, kjøkkenfrontene inkludert, var i litt ulike lyse fargetoner, og det var derfor litt lite kontraster i fargene.
FØR: Alle flater, kjøkkenfrontene inkludert, var i litt ulike lyse fargetoner, og det var derfor litt lite kontraster i fargene. Foto: Privat

Først ble alle frontene skrudd av og pusset og vasket med husvask, og deretter ble de malt med tre strøk i fargen dempet sort.

ETTER: Dempet sort er en grålig sorttone. Lekker kontrast til det meste for de som liker skape, mørke kontraster i interiøret. Kan ifølge Jotun benyttes til de fleste hvite toner, samt alle andre kulørte farger.
ETTER: Dempet sort er en grålig sorttone. Lekker kontrast til det meste for de som liker skape, mørke kontraster i interiøret. Kan ifølge Jotun benyttes til de fleste hvite toner, samt alle andre kulørte farger. Foto: Privat

– Jeg ønsket et matt uttrykk, men har valgt halvblank maling fordi det er lettere å vaske på, men jeg synes det ble matt nok.

Slik pusser du opp kjøkkenfrontene selv

  • Skru av håndtak og knotter.
  • Vask alle flater for å få vekk all skitt og støv.
  • Matt overflatene med slipepapir slik at malingen fester bedre. Tørk bort alt støv etter slipingen.
  • Påfør heftgrunn. La tørke.
  • Påfør maling i ønsket farge. Start med en pensel på kanter og eventuelle mønstre.
  • Fortsett med en liten rulle til frontene. Dra over med en fordriver for rå unngå nupper. Mal minst to strøk.

Kilde: Fargerike

Den gamle benkeplaten i treimitert laminat får være med inntil videre, men det gamle kjøleskapet og den 30 år gamle komfyren ble byttet ut.

FØR: Benkeplaten og vasken ble det ikke gjort noe med.
FØR: Benkeplaten og vasken ble det ikke gjort noe med. Foto: Privat
ETTER: Ny komfyr og nytt kjøleskap er også med på å gi kjøkkenet et mer morderne preg. Det samme gjør den lille liftgardinen i vinduet.
ETTER: Ny komfyr og nytt kjøleskap er også med på å gi kjøkkenet et mer morderne preg. Det samme gjør den lille liftgardinen i vinduet. Foto: Privat

– Det sto et stort, frittstående kjøleskap i rommet som ruvet litt mye, så det ble erstattet med en mindre modell under benken. Det rommer nok for ei helg, men vi har det gamle kjøleskapet som reserve i boden, sier Nina.

Helt nytt uttrykk

Familien har også ofret et kjøkkenskap under benken til fordel for en oppvaskmaskin.

– Det er litt luksus med oppvaskmaskin, men vi fikk gjemt den bak en av de gamle skapdørene.

Mens kjøkkendørene er malt, har veggene fått et nytt uttrykk med beis i fargen Shabby. Og over komfyren er det montert en bueformet plate.

DETALJ: Platen som beskytter veggen bak komfyren er utformet som en halvsirkel, og blir med det et blikkfang i kjøkkenet.
DETALJ: Platen som beskytter veggen bak komfyren er utformet som en halvsirkel, og blir med det et blikkfang i kjøkkenet. Foto: Privat

– Platen over komfyren er selvsagt praktisk, men jeg synes også den «gjør» kjøkkenet.

LES OGSÅ: Nytt kjøkken på budsjett

Smarte valg

Hele oppussingen av kjøkkenet, inkludert komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin, har kostet rundt 20 000 kroner.

– Vi handlet hvitevarer på tilbud, og det var selvsagt fint å spare penger. Men av hensyn til miljøet kjennes det også bra at vi ikke byttet ut mer enn nødvendig.

LES OGSÅ: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2024, og sist oppdatert 12/02 2024.

Les også