Billig oppussing på badet

«Nytt» bad på budsjett

Badet var overmodent for en fornyelse, men prisoverslaget på 300 000 kroner fikk Hilde og Geir til å tenke nytt. Til bare en tidel av prisen fikk de til en utrolig forvandling!

<b>KLART FOR EN OPPGRADERING:</b> Hilde og Geir var lei av de gamle, blå flisene og badekaret fra 1980-tallet. Endelig bestemte de seg for å ta grep.
KLART FOR EN OPPGRADERING: Hilde og Geir var lei av de gamle, blå flisene og badekaret fra 1980-tallet. Endelig bestemte de seg for å ta grep. Foto: privat
Sist oppdatert

Badet var nokså utdatert, med blå fliser, blått badekar og blått klosett, og Hilde Ødeby (53) hadde vært lei av det i mange år.

Sammen med ektemannen Geir (57) kom hun hit til Båstad i indre Østfold i 1997.

Eneboligen, som ble bygget i 1980, kjøpte de av Geirs mor.

– Vi pusset opp andre deler av huset, men badet fikk være som det var, det var jo ikke noe direkte galt med det, sier Hilde.

Mens barna Sara (23) og Jesper (25) var små, var badekaret kjekt å ha, men etter hvert som årene gikk og badekaret stort sett sto ubrukt, begynte Hilde å ønske seg en dusj der i stedet.

<b>NYTT BAD:</b> Hilde er godt fornøyd med sitt «nye» bad og for å ha spart flere hundre tusen kroner.
NYTT BAD: Hilde er godt fornøyd med sitt «nye» bad og for å ha spart flere hundre tusen kroner. Foto: Jeanette Bækkevold

– Jeg ymtet frempå med jevne mellomrom om at det kanskje var på tide å ta badet, men så var det alltid så mye annet som var mer prioritert, sier Hilde.

Les også (+): I denne hytta gjemte nordmenn seg under krigen

Prisoverslag ga bråstopp

For et par år siden begynte de imidlertid å snakke om det igjen. Et nytt og moderne bad hadde jo vært deilig.

– Vi hadde et rørleggerfirma her på befaring. Badekaret skulle ut og ny dusj inn, og hele badet skulle få nye fliser, tenkte vi.

Men da prisoverslaget kom på rundt 300.000 kroner, ble det bråstopp i planene.

– Vi visste at det kom til å bli dyrt, men at det skulle være så kostbart? spør Hilde retorisk.

– Nei, det var for ille, altså. Hadde det vært fuktskader eller noe annet galt, ville det ikke vært så mye å tenke på, men det var helt tørt og fint bak flisene, så det var egentlig ingen grunn til å bruke så mye penger bare fordi jeg var lei av det blå. Og miljømessig føltes det heller ikke greit å kaste noe som fortsatt var brukbart, sier Hilde.

BEHOLDT BADEKARET: Det er nesten utrolig å tenke på at hverken fliser eller badekar er byttet ut!
BEHOLDT BADEKARET: Det er nesten utrolig å tenke på at hverken fliser eller badekar er byttet ut! Foto: Jeanette Bækkevold og privat

– Dessuten har vi dusj i tilknytning til et treningsrom i underetasjen, så heller ikke av den grunn var det nødvendig med nytt bad her oppe, vi er da ikke så dårlige til bens at vi ikke kan gå i trapper, sier Hilde og ler.

<b>EMALJEMALT BADEKAR:</b> Selve badekaret ble behandlet med en spesiell emaljemaling de måtte kjøpe fra Danmark. Her var det nødvendig med tre strøk for å få skjult blåfargen helt.
EMALJEMALT BADEKAR: Selve badekaret ble behandlet med en spesiell emaljemaling de måtte kjøpe fra Danmark. Her var det nødvendig med tre strøk for å få skjult blåfargen helt. Foto: Jeanette Bækkevold

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Reserveløsning

Likevel, den blå epoken føltes definitivt over, så da var det å se seg om etter en god reserveløsning.

– Så da ble det maling, da, og Geir tok jobben med glede. Badekaret måtte vi beholde, siden det er fliset inn og det heller ikke er noen gulvfliser under, men det blå klosettet og den blå servanten valgte vi å bytte ut, selv om det kostet litt.

<b>NOE GAMMELT OG NOE NYTT: </b>Den gamle innredningen ble beholdt, men den blå servanten ble byttet ut med en ny.
NOE GAMMELT OG NOE NYTT: Den gamle innredningen ble beholdt, men den blå servanten ble byttet ut med en ny. Foto: Jeanette Bækkevold og privat
<b>«NYE» FLISER:</b> Veggene ble malt med kalkmaling i fargen Soft Taupe fra Pure &amp; Original, mens gulvene er i fargen 1145 Band Stone, fra Jotun. Selve malejobben gjorde Geir greit selv. Inkludert tørketid tok det omtrent en uke.
«NYE» FLISER: Veggene ble malt med kalkmaling i fargen Soft Taupe fra Pure & Original, mens gulvene er i fargen 1145 Band Stone, fra Jotun. Selve malejobben gjorde Geir greit selv. Inkludert tørketid tok det omtrent en uke. Foto: Jeanette Baekkevold

Badekaret måtte ha spesialbehandling med emaljelakk fra Danmark. Taket og innredningen fikk noen strøk maling, og flisene på vegger og gulv ble grundig vasket og pusset før også de ble malt.

Les også: Hytta var full av gulnet furu før familien tok grep

<b>BYTTET KLOSETTET:</b> Det gamle, blå klosettet ble byttet ut med en ny og hvit variant.
BYTTET KLOSETTET: Det gamle, blå klosettet ble byttet ut med en ny og hvit variant. Foto: Jeanette Baekkevold

– Vi valgte kalkmaling på veggflisene, jeg synes det er så fint. Vi kunne eventuelt valgt å legge på et strøk med lakk for å beskytte flisene mot fukt, men siden vi nesten ikke bruker badekaret, kommer det jo heller ikke noe vann på veggene. Så da skal nok denne oppussingen holde en god stund. Det ble jo et helt annet rom bare ved å gjøre det vi har gjort, og pengene vi har spart, kan vi heller bruke på andre ting, sier Hilde fornøyd.

<b>BEHOLDT BADEKARET:</b> Badekaret er ikke mye i bruk, så planen var egentlig å fjerne det. Men siden det er innebygget og det heller ikke er flisgulv under, ble det altfor omfattende, så da ble det hvitmalt i stedet.
BEHOLDT BADEKARET: Badekaret er ikke mye i bruk, så planen var egentlig å fjerne det. Men siden det er innebygget og det heller ikke er flisgulv under, ble det altfor omfattende, så da ble det hvitmalt i stedet. Foto: Jeanette Baekkevold

Regnestykket for det «nye» badet:

Med 100 % egeninnsats greide Hilde og Geir å begrense kostnadene til noen få utvalgte innkjøp, samt materialer.

Servant og klosett: ca. kr 15 000

Kalkmaling: ca. kr 4000

Emaljemaling til badekar: ca. kr 4500

Lamper: ca. kr 250

Gulvmaling, sparkel etc.: ca. kr 3300

Totalt: Kr 29 300

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2024, og sist oppdatert 05/02 2024.

Les også