kjøpte hyttA usett:

Kai Arne rakk ikke visning før budrunden var i gang: – Plutselig ringte megleren og gratulerte

Liesl og Kai Arne rakk aldri å komme seg på visning da setervollen lå ute for salg. Dermed kjøpte de stedet usett, noe som viste seg å være en vellykket avgjørelse. Så vellykket at de rett og slett giftet seg her.

Setervollen ligger 1043 meter over havet, helt inntil Vassfaret nasjonalpark. Hallingstua fra 1742 var blitt kledd inn i en hytte som ble bygget på 1960-tallet. Hytta ble revet, mens den gamle tømmerkoia ble bevart og bygget inn i delen til venstre i den nye hytta.
Setervollen ligger 1043 meter over havet, helt inntil Vassfaret nasjonalpark. Hallingstua fra 1742 var blitt kledd inn i en hytte som ble bygget på 1960-tallet. Hytta ble revet, mens den gamle tømmerkoia ble bevart og bygget inn i delen til venstre i den nye hytta. Foto: Jeanette Baekkevold
Sist oppdatert

Liels Mindt og Kai Arne Ødegård er på plass på Bådstjernlia ved Nesbyen, klare for noen fine vinterdager på hytta. Liesl dekker bord inne i den gamle hallingstua som er bevart og bygget inn i den nye hytta.

Kai Arne slapper av foran peisen, og hunden Vilje tusler litt til og fra.

Ute uler vinden og i øyeblikket glimrer sola med sitt fravær, men sånn er det på høyfjellet – plutselig kan været skifte.

FØR: Setervollen slik den så ut da Liesl og Kai Arne overtok. Hallingstua, som er den delen av hytta som ligger nærmest kamera, er bevart, mens den borteste delen er revet og erstattet med en ny. Annekset til venstre er revet. Foto: Privat
FØR: Setervollen slik den så ut da Liesl og Kai Arne overtok. Hallingstua, som er den delen av hytta som ligger nærmest kamera, er bevart, mens den borteste delen er revet og erstattet med en ny. Annekset til venstre er revet. Foto: Privat Foto: Privat

Spennende budrunde

Paret, som bor i Sylling i Lier, hadde kikket en stund etter hytter i Hallingdal da de i 2014 oppdaget at denne gamle setervollen var til salgs. De hadde ikke anledning til å dra på den annonserte visningen, men meldte i alle fall sin interesse. Dagen etter kjørte Kai Arne oppover riksvei 7 for å få tatt en titt på setra, men mens han var underveis, begynte budene å tikke inn. Prisen ble stadig høyere, og Kai Arne snudde og kjørte hjemover igjen, vel vitende om at han ikke ville rekke opp til fjellet før eiendommen var solgt.

– Jeg ringte til Liesl, og vi ble vel egentlig enige om å trekke oss ut ettersom det var såpass mange med i budrunden. Setervollen var i utgangspunktet ikke så dyr, men vi visste at det ville koste mye å sette den i stand, så ett sted måtte vi sette en grense, sier Kai Arne.

Og det var det Liesl trodde, nemlig at de hadde sagt stopp. Men Kai, som er glad i auksjoner og budrunder og som liker den type spenning, ombestemte seg da den ene budgiveren etter den andre meldte pass.

Les også: Drømmehytta til Linda og Christian har alt. Middagen lages med en app fra skiheisen

Kai Arne og Liesl visste ikke hvor mye arbeid de hadde foran seg da de kjøpte Bådstjernlia usett, men resultatet er verdt alt strevet.
Kai Arne og Liesl visste ikke hvor mye arbeid de hadde foran seg da de kjøpte Bådstjernlia usett, men resultatet er verdt alt strevet. Foto: Jeanette Baekkevold

– Da gikk det sport i det, og jeg ringte megleren for å høre hva som skulle til for å få tilslaget. Han sa en pris, jeg la inn bud og skjøv ut de siste budgiverne som var igjen, sier Kai Arne og ler.

– Og jeg ante fred og ingen fare da han plutselig ringte og gratulerte meg som eier av en setervoll, sier Liesl og rister på hodet.

Les også: Den gamle setra på bildet ble familiehytte – slik ser den ut i dag

For Liesl og Kai Arne var setra det perfekte valget for bryllupet.
For Liesl og Kai Arne var setra det perfekte valget for bryllupet. Foto: Privat

Store endringer

Setervollen Bådstjernlia som er verneverdig, besto av en hytte fra 1960-tallet, et anneks og en gammel låve, samt rester etter et gammelt fjøs. Og inne i hytta skjulte det seg en hallingstue fra 1742, som i det store og hele var intakt.

Kommune: Nesbyen

Fylke: Viken

Høyde: 1043 moh.

Se mer

Den første vinteren brukte de sin nye fritidsbolig som den var, uten strøm eller vann, mens de vurderte hva de skulle gjøre med stedet. For det var mye som måtte tas tak i.

– Det blåser friskt her oppe, og en gang jeg skulle åpne utgangsdøra, tok vinden tak og røsket ut både karm og dør.

De hyret arkitekt Bård Helgerud som laget et utkast og sørget for å få godkjenning til så vel hyttebygging som renseanlegg og vannboring, og sommeren 2015 kunne arbeidet starte. 60-tallshytta ble revet og en ny satt opp, og hallingstua er bygget inn som en egen del og fungerer som spisestue.

Les også: Hytteeieren tok drastiske grep med hytta fra 80-tallet

Livet på Bådstjernlia er godt uansett årstid. Kai Arne og Liesl kommer hit så ofte de kan.
Livet på Bådstjernlia er godt uansett årstid. Kai Arne og Liesl kommer hit så ofte de kan. Foto: Jeanette Baekkevold

– Det var en enorm jobb, og vi hadde håndverkere her til å gjøre det meste, men Kai Arne kom hit etter arbeidstid de fleste dagene mens prosessen pågikk. Det er to timers kjøring hver vei, så det var en krevende tid, forteller Liesl.

Byggeår: 1742 og 2015

Størrelse: 125 m²

Utvendig kledning: Lottopanel

Tak: Hallingtorv

Rominndeling: Stue/kjøkken, gang, bad og tre soverom, samt spisestue og soverom i den gamle hallingstua.

Fasiliteter: Bilvei helt frem, solcellepanel/aggregat, borevann og renseanlegg.

Instagram: @seterlivet

Se mer

Det meste av året er de her så ofte de kan, i perioder blir det hver helg. Så glade er de blitt i stedet at de valgte å gifte seg her oppe i 2017. Med prest fra hjemstedet Sylling og venner og familie på plass, sa de ja til hverandre i ruinene av steinfjøset. Jul og påske tilbringes også på hytta, gjerne med besøk av venner, barn og barnebarn – totalt 15 sengeplasser pluss en sovesofa gjør at de kan være akkurat så sosiale som de ønsker. Om sommeren pleier de å være her en ukes tid, men resten av ferien tilbringes helst ved sjøen hvor de pleier å leie en hytte.

De to er svært glade og takknemlige for at setervollen ble deres. – Vi har ikke angret en eneste dag på at vi kjøpte denne setra.

Se flere bilder av hytta:

.

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2022, og sist oppdatert 07/12 2022.

Les også