Koselig hytte i skogen

Her hvilte tidligere både hester og tømmerhuggere

En gang var dette en skogskoie med stall i den ene enden og køyesenger i den andre, slik at både hester og mannfolk fikk hvile mellom arbeidsøktene. I dag er hytta både større og langt koseligere innredet, for nå er dette Ingvilds kortreiste lykkested!

SKOGENS RO: Hytta er på cirka 80 kvadratmeter og uten innlagt vann, men strøm får Ingeborg fra solcellepaneler.
SKOGENS RO: Hytta er på cirka 80 kvadratmeter og uten innlagt vann, men strøm får Ingeborg fra solcellepaneler. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Vi er i Dalsvegen i Skogbygda, sånn omtrent midt mellom Eidsvoll og Skarnes. Plassen het opprinnelig Katthult, men nå har Ingeborg Fallet (47) døpt den til Kortreist lykke.

Den er faktisk så kortreist at Ingeborg først tenkte at hyttekjøp var uaktuelt.

– Faren min fortalte at «hytta oppi dalen» skulle selges, og jeg kontaktet megleren for å vise min interesse. Men så ble jeg i tvil, for å kjøpe en hytte bare fem kilometer unna, føltes som galskap, så det ble ikke noe hyttekjøp, forteller Ingeborg.

Vil man tro på skjebnen, så var det kanskje den som etter hvert tok styringen, for sommeren og høsten gikk uten at hytta ble solgt.

Og da megleren tok kontakt og spurte om Ingeborg fortsatt var interessert, bestemte hun seg. Og kortreist hyttelykke ble det.

LES OGSÅ: Den falleferdige seteren var umulig å redde. Da fikk Bente Kristin en idé

Idyll i skogen

Hytta ligger midt i skogen, så her er det ikke noen utsikt å skryte av, men det er svært idyllisk her, og med mange fine tjern i nærheten er det nok av naturperler å glede seg over.

Hytta er uten innlagt strøm og vann, men med solcelleanlegg og dypvannsbrønn.

SPISEKROKEN: Over spisebordet henger en taklampe Ingeborg har laget av et gammelt kjerrehjul hun fikk tak i via Finn.
SPISEKROKEN: Over spisebordet henger en taklampe Ingeborg har laget av et gammelt kjerrehjul hun fikk tak i via Finn. Foto: Jeanette Bækkevold

Det var faktisk broren til Ingeborgs bestefar som fikk satt opp hytta i 1949.

– Når karene var i skauen og jobbet med tømmer, sov de her. Det var stall i den ene enden og køyesenger i den andre, så da fikk både hester og mannfolk sove mellom arbeidsøktene. Faren min har fortalt at han var med hit noen ganger da han var barn, sier Ingeborg.

TRANGT OM SALIGHETEN: Dette bildet er ikke fra Ingeborgs hytte, men fra en annen koie på 1920-tallet. Koierommet var gjerne møblert med et bord, noen benker og køyer eller brisker der det kunne sove både to og tre menn.
TRANGT OM SALIGHETEN: Dette bildet er ikke fra Ingeborgs hytte, men fra en annen koie på 1920-tallet. Koierommet var gjerne møblert med et bord, noen benker og køyer eller brisker der det kunne sove både to og tre menn. Foto: Johan Sønnik Andersen/Norsk Skogmuseum

Selv hadde hun aldri vært inne i hytta før, men hun kjente godt til den, for hun har både jogget og gått på ski forbi her utallige ganger.

– På 1980-tallet ble den solgt ut av slekta, og siden har det vært flere eiere her.

Hytta har blitt restaurert litt etter litt opp igjennom årene.

– Den forrige eieren hadde gjort temmelig mye, noe som var avgjørende for meg – jeg hadde ikke orket å gå løs på et renoveringsprosjekt.

I hytta var det et relativt nytt tak, ny isolasjon og nytt solcelleanlegg.

– Så det eneste jeg gjorde, var å male litt.

STUA: Sovesofaen, som er kjøpt brukt, gir ekstra sengeplasser når det måtte behøves. Skapet sto her fra før, og Ingeborg har malt det i fargen Dempet sort. En grein hun fant rett utenfor hytta, er blitt taklampe med 12-volts lyspærer. Skiene på veggen har tilhørt barnas tippoldefar. Kurvstolen og kistebordet er bruktfunn.
STUA: Sovesofaen, som er kjøpt brukt, gir ekstra sengeplasser når det måtte behøves. Skapet sto her fra før, og Ingeborg har malt det i fargen Dempet sort. En grein hun fant rett utenfor hytta, er blitt taklampe med 12-volts lyspærer. Skiene på veggen har tilhørt barnas tippoldefar. Kurvstolen og kistebordet er bruktfunn. Foto: Jeanette Bækkevold
KREATIV: En gammel kjøttkvern kjøpt i en bruktbutikk montert i en gammel trekasse og har fått nytt liv som vegglampe <br>på kjøkkenet.
KREATIV: En gammel kjøttkvern kjøpt i en bruktbutikk montert i en gammel trekasse og har fått nytt liv som vegglampe
på kjøkkenet.
Foto: Jeanette Bækkevold
VEGGLYKTER: Ingeborg fant to gamle truger på Finn, og med Norgesglass etter bestemoren hennes, er det blitt to fine lykter av dem.
VEGGLYKTER: Ingeborg fant to gamle truger på Finn, og med Norgesglass etter bestemoren hennes, er det blitt to fine lykter av dem. Foto: Jeanette Bækkevold

Hytta var delvis møblert, og resten av innredningen er enten arvegods, bruktfunn eller ting Ingeborg har laget selv, fått gratis eller kjøpt på salg. Det har nemlig gått sport i å gjøre ting så billig som mulig.

LES OGSÅ: – Et paradoks at vi betaler mange tusen for å bo i små tretopphytter

FØR: Muren bak peisen var tidligere hvit.
FØR: Muren bak peisen var tidligere hvit. Foto: Privat
ETTER: Muren har Ingeborg malt i dempet stort. Like bortenfor står en gammel seng som faren hennes sov i da han var barn.
ETTER: Muren har Ingeborg malt i dempet stort. Like bortenfor står en gammel seng som faren hennes sov i da han var barn. Foto: Jeanette Bækkevold

Internett på hytta

Telefonmessig er det veldig dårlig dekning her, og i utgangspunktet hadde Ingeborg tenkt at hytta skulle være et fristed fra internett. Det viste seg imidlertid å være et dødfødt prosjekt, for Even (22) og Tiril (19) var ikke så begeistret for akkurat det.

KJØKKENET: Det er romslig, og innredningen er som den var da Ingeborg overtok hytta, bortsett fra at hun har malt benkeplatene.
KJØKKENET: Det er romslig, og innredningen er som den var da Ingeborg overtok hytta, bortsett fra at hun har malt benkeplatene. Foto: Jeanette Bækkevold

– Og under pandemien skjønte jeg jo at det var svært praktisk å kunne ha hjemmekontor her, så da ble det antenne på taket og tilgang til nett.

FREDFULLT: Ingeborg trives godt alene på hytta også.
FREDFULLT: Ingeborg trives godt alene på hytta også. Foto: Jeanette Bækkevold
VEDFYRT KJØKKENOVN: På kjøkkenet står det en svartovn som brukes til så vel kaffekoking som rundstykkesteking og oppvarming av vann. Men det hender at Ingeborg tar med seg oppvasken hjem i en balje.
VEDFYRT KJØKKENOVN: På kjøkkenet står det en svartovn som brukes til så vel kaffekoking som rundstykkesteking og oppvarming av vann. Men det hender at Ingeborg tar med seg oppvasken hjem i en balje. Foto: Jeanette Bækkevold

Ungdommene reiser hit med venner av og til, og skal de ha fest hjemme, er det nærliggende å spørre mamma om hun ikke kan være så snill og dra på hytta. Og det har Ingeborg aldri noe imot, for her er hun så ofte hun kan.

– Jeg får en så fin ro når jeg kommer hit. Og jeg er ikke mørkredd, så jeg kan godt være her alene. Med to bikkjer er jeg jo uansett ikke helt alene, da, sier Ingeborg, som også liker å ha med seg venninner hit.

Til denne hytta er det særdeles enkelt å ta impulsive turer. Det går bilvei helt frem i sommerhalvåret, men om sommeren går Ingeborg de to kilometerne fra parkeringsplassen på ski.

UTEKOS: Grillhytta ble satt opp av forrige eier og er hyppig i bruk, særlig når familie og venner er på besøk.
UTEKOS: Grillhytta ble satt opp av forrige eier og er hyppig i bruk, særlig når familie og venner er på besøk. Foto: Jeanette Bækkevold
SOVEROMMET: Veggene på Ingeborgs soverom er malt i fargen Dark Teal. Sengen og skapene fulgte med hytta.
SOVEROMMET: Veggene på Ingeborgs soverom er malt i fargen Dark Teal. Sengen og skapene fulgte med hytta. Foto: Jeanette Bækkevold
ARVEGODS: Ikea-kommoden sto her fra før, og Ingeborg har fornyet den med svart folie, men gyngestolen og vinballongen er arvegods. Speilet som er malt i farge Dempet sort, tilhørte opprinnelig en gammel skjenk.
ARVEGODS: Ikea-kommoden sto her fra før, og Ingeborg har fornyet den med svart folie, men gyngestolen og vinballongen er arvegods. Speilet som er malt i farge Dempet sort, tilhørte opprinnelig en gammel skjenk. Foto: Jeanette Bækkevold

– Da stikker jeg gjerne innom og fyrer opp først, før jeg tar en lengre skitur i en av de mange fine skiløyper her i området. Da er det deilig å komme hit og spise lunsj i en oppvarmet hytte, forteller Ingeborg.

I sommerhalvåret skjer det ofte at hun jogger hit og fyrer opp, og deretter jogger hjem igjen og dusjer.

ARTIG DETALJ: Det morsomme vinstativet er det en kamerat av Ingeborg som har sveiset. De runde bildene har hun malt selv.
ARTIG DETALJ: Det morsomme vinstativet er det en kamerat av Ingeborg som har sveiset. De runde bildene har hun malt selv. Foto: Jeanette Bækkevold

– Og så pakker jeg bilen og kjører hit for å overnatte.

FØR: Bak døra er det utedo, men den er praktisk nok plassert innendørs i et rom ved siden av badet. Med påfyll av bark og flis etter hvert besøk, blir det ingen plagsom lukt.
FØR: Bak døra er det utedo, men den er praktisk nok plassert innendørs i et rom ved siden av badet. Med påfyll av bark og flis etter hvert besøk, blir det ingen plagsom lukt. Foto: Privat
ETTER: Slik ser badet ut etter at Ingeborg har pusset litt opp.
ETTER: Slik ser badet ut etter at Ingeborg har pusset litt opp. Foto: Jeanette Bækkevold

For det er ikke sånn at hyttelykken øker jo flere mil man må kjøre for å komme frem. Noen ganger er det nok med fem kilometer.

LES OGSÅ (+): Hytta vår er liten, og vi ønsker gjerne litt større plass. Hvilke endringer bør vi gjøre?

Hyttetype: Skogshytte

Byggeår: 1949

Størrelse: Ca 80 m²

Utvendig kledning: Villmarkspanel

Tak: Takplater

Rominndeling: Stue, kjøkken, to soverom, gang, bad, vedskjul og innendørs utedo.

Fasiliteter: Solcelleanlegg, dypvannsbrønn, bilvei helt frem i sommerhalvåret.

Instagram: @kortreistlykke_hyttaiskogen

Denne saken ble første gang publisert 16/02 2024, og sist oppdatert 16/02 2024.

Les også