HYTTER UTEN STRØM ELLER VANN:

Hytteeiere deler sine beste vinter-tips

Erfarne hytteiere avslører noen av sine beste tips og triks for et vellykket, enkelt hytteliv om vinteren.

LITT AV EN JOBB: Frøydis Lystrup og familien fikk en god treningsøkt da de måkte frem hytta denne vinteren. Hun avslører sitt beste måke-tips og kommer med gode råd til de som drømmer om det enkle hyttelivet.
LITT AV EN JOBB: Frøydis Lystrup og familien fikk en god treningsøkt da de måkte frem hytta denne vinteren. Hun avslører sitt beste måke-tips og kommer med gode råd til de som drømmer om det enkle hyttelivet. Foto: Frøydis Lystrup
Sist oppdatert

Nordmenn elsker hytter. Totalt er det registrert 440 443 hytter, sommerhus eller lignende i Norge, viser tall fra SSB.

Vinteren og vinterferien er høysesong for hyttebesøk, men hyttetur innebærer også mye arbeid.

Særlig om du bor i en hytte uten strøm eller vann.

Vi har pratet med flere hytteeiere som har delt gode vinter-tips i Hyttelivs Facebook-gruppe «Hytter uten strøm eller vann» som har over 33.000 medlemmer.

Frøydis Lystrup (51) har sammen med mannen Sigmund (52) og deres fire voksne barn en enkel hytte som heter Hyggelia. Den ligger i nærheten av Ljøsheim, en snau times kjøring fra Brumunddal, hvor både hun og mannen har slekt.

Hytta ble kjøpt i 2019. Den er fra 1939 og har enkel standard, men det har strøm i hovedhytta, forteller hun til klikk.no.

Les også: Måk frem hytta raskest mulig: Rekkefølgen er avgjørende

Frøydis Lystrup
Frøydis Lystrup Foto: Privat

Trappemetoden

På en hyttetur tidligere i februar, kunne Lystrup nesten ikke se hytta bak all snøen. Etter flere timers intens måking, fikk hun gravd ut en passasje inn til hytta. Resultatet kan du se på bildet øverst i saken.

Hun bruker «trappemetoden» når hun måker frem hytta.

– Jeg har lært å måke av faren min. Jeg måker etter «trappemetoden», det vil si at jeg skjærer ut kuber med snøspaden som om jeg skulle lage en trapp, og måker meg fremover. Bredden er god nok til å bære bagasje og vann til hytta.

– Utfordringen er etter hvert å få snøen opp på brøytekanten. Jeg bruker noen timer på jobben når det har falt mye snø. Dessuten må taket måkes, for å unngå at snøen som raser derfra, faller ned i stien bort til skjulet og utedoen. Vi henter vann i en vannpost borti veien, forteller hun videre.

Frøydis kjøpte hytta ved Ljøsheim i 2018. Da var den i svært dårlig forfatning, men beliggenheten var og er upåklagelig. Familien har brettet opp ermene og i fellesskap forbedret mange av feilene ved hytta.
Frøydis kjøpte hytta ved Ljøsheim i 2018. Da var den i svært dårlig forfatning, men beliggenheten var og er upåklagelig. Familien har brettet opp ermene og i fellesskap forbedret mange av feilene ved hytta. Foto: Frøydis Lystrup

De har etter hvert fått gode rutiner for hva de skal gjøre når de ankommer hytta på vinterstid.

– Vanlig prosedyre når vi kommer til hytta, er å være påkledt med godt fottøy, lue og votter og gjerne hodelykt. Så kave seg bort til døra og inn for å fyre opp i vedovnen.

– Den fylles som regel med ved før vi reiser, så det er klart til å tenne på med fyrstikker. Så er det å måke seg tilbake til bilen med en spade som står klar i svalgangen. Så bæres bagasjen inn.

Kaldvarer oppbevares i en liten kjeller under kjøkkenet. Så måkes det frem til utedo og skjul. Videre luftes dyner og hentes vann, forklarer Lystrup.

FAMILIEPROSJEKT: Hele familien har samarbeidet om å sette i stand den slitne hytta. Her slapper en av sønnene til Frøydis av i sola.
FAMILIEPROSJEKT: Hele familien har samarbeidet om å sette i stand den slitne hytta. Her slapper en av sønnene til Frøydis av i sola. Foto: Privat

Har du flere geniale hyttetips, eller tips til saker vi bør se nærmere på? Tips oss her.

Hjemmelaget takmåker

Christian Hansen (42) fra Geilo er vant til store snømengder om vinteren. Han har hatt hytte fra barndommen av, men fra i høst har han leid 700 meter opp i åsen på Ål på åremål. Hytta har en liten stue og kjøkken, og to soverom med seks soveplasser. Hytta er uten vann og strøm, men med solcelleanlegg og 12 volt batteri.

REODOR FELGEN? Christian Hansen deler sin bruksanvisning på en hjemmelaget tak-måker og sine personlige erfaringer med det enkle hyttelivet.
REODOR FELGEN? Christian Hansen deler sin bruksanvisning på en hjemmelaget tak-måker og sine personlige erfaringer med det enkle hyttelivet. Foto: Christian Hansen

– Vi bærer vann i kanner og bruker god gammeldags utedo, forteller Hansen.

Han delte nylig en oppskrift til hvordan man kan lage en takmåker helt selv – uten at det koster deg stort mer enn 500 kroner i materialer.

HJEMMELAGET TAKMÅKER: Slike takmåkere kan koste flere tusen kroner fra merkebutikk, men dersom du er litt fingernem, kan du lage en selv for under 500-lappen.
HJEMMELAGET TAKMÅKER: Slike takmåkere kan koste flere tusen kroner fra merkebutikk, men dersom du er litt fingernem, kan du lage en selv for under 500-lappen. Foto: Christian Hansen

Se hans bruksanvisning på hjemmelaget takmåker her.

Hansen har følgende tips til dem som drømmer om det enkle hyttelivetuten strøm eller vann.

– Det første må være å gå en runde eller to med seg selv for å finne ut om det er det man virkelig vil ha med hyttelivet. Det kan virke ganske demotiverende å komme til ei hytte som holder -18 grader innendørs, og bruke hele fredagen på å få varme i hytta, for å så stå opp på lørdag og kjenne at kulda i veggene har senka temperaturen ned til 10 grader uansett hvor varmt du klarte å få det kvelden i forveien. Når varmen endelig begynner å sette seg i veggene etter fyring hele lørdagen så er det søndag og du skal pakke bilen og reise hjem. Men, det har sin sjarm, sier Hansen.

Han forteller at alternativer er oljefyring, dieselvarmere eller lignende med ring hytta varm som må gå på 12 volt.

– Slike ting er noe man må sette seg godt inn i før man begynner å bruke hytta, sier han.

Les også: Ring hytta varm: Å komme frem til varm hytte har aldri vært enklere

ENKELT HYTTEPARADIS: Familien Hansens hytte på Ål har solcellepanel i furuen på tomta.
ENKELT HYTTEPARADIS: Familien Hansens hytte på Ål har solcellepanel i furuen på tomta. Foto: Christian Hansen
  • Skaff deg ikke hytte som ligger så langt unna: Du må kunne reise dit og hjem igjen på maks en dagstur. Vi har prøvd oss på campingliv med vogna litt for langt unna, og resultatet blir ofte at man ikke orker å reise etter en lang arbeidsdag på fredag og man får etter hvert dårlig samvittighet for at man ikke bruker det man har investert i så mye som ønsket. Er det for langt, kommer man sent frem og det er ikke nødvendigvis «hyttekos» å fyre opp ei hytte klokka 23 på fredagskvelden for å legge seg klokka 03 når gradestokken endelig har krabba over 15 plussgrader.
  • Forvent alltid det verste: Snurredassen, biotalettet, utedoen... Alt kan fryse og bli ubrukelig. Vannet du alltid henter i en bekk kan faktisk fryse helt igjen og snøsmelting kan ta hele helga.
  • Sørg for å kjøpe inn rikelig med ved i god tid før sesong: Undersøk gjerne i lokalsamfunnet hva som finnes av ved og om det kan leveres. Ha mer enn du tror du trenger, i kalde perioder går det utrolig mye ved. Når du skal reise hjem så bærer du inn ved så det ligger klart til å fyre opp med engang du kommer. Å skulle måke seg frem i én meter dyp snø til ett vedskjul 20 meter unna for å hente ved før man får starta med å varme hytta kan ta motet fra selv Lars Monsen.
  • Husk på våre firbente venner: Om man har hund som ikke er så hardfør, kan det være en utfordring med at hunden kan bli kald i de timene man venter på at hytta skal bli varm. Man må også tenke på at temperaturen synker om natten når det ikke fyres og uansett hvor mye man fyrer så vil mange hytter være gulvkalde for små firbente venner.
Se mer

– Man bør sette seg inn i hva som finnes av muligheter både når det gjelder varme og lys, før man plutselig står der å skal bruke ei nyinnkjøpt hytte. Det kan bli mange «hva i all verden gjør vi nå»-opplevelser og læringskurven kan bli bratt. Har man ti tommeltotter og ringer rørleggeren hjemme hver gang sluket i dusjen er tett, så er ikke nødvendigvis hytte i ødemarka eller på fjellet uten strøm og vann det du skal satse på. Men for all del, man MÅ ikke kunne alt og vite alt, det er det Facebook-gruppa Hytter uten strøm og vann er til for. Jeg har selv lært mye der inne og plukket opp ett og annet tips, sier Hansen.

Han kommer med flere tips til nybakte hytteeiere i faktaboksen over.

Les også: Den gamle grua var sotete, stygg og dårlig – sjekk den ekstreme forvandlingen

Dansk snøborg

En annen som elsker det enkle hyttelivet er danske Morten Kanne-Hansen. Han har en enkel hytte med to rom ved Hallingby.

SNØBORG: Morten Kanne-Hansen har brukt vinteren til å bygge seg en storslått snøborg rundt bålpanna på uteplassen.
SNØBORG: Morten Kanne-Hansen har brukt vinteren til å bygge seg en storslått snøborg rundt bålpanna på uteplassen. Foto: Morten Kanne-Hansen

Der arealet inne er lite, har Kanne-Hansen virkelig laget en unik uteplass ved hytta denne vinteren. Nylig delte han et bilde av sin solrike snøborg, der veggene gir ly for vinden.

– Snømuren har jeg bygget ved å bruke en plastboks fra Clas Ohlson på 40x30x30. Jeg stappet snø oppi den og bygget deretter opp med en masse snøklosser. Mellomrommet mellom klossene fylte jeg med snø. Dette er enklest å gjøre når temperaturen er like rundt null grader og ned til to minusgrader.

Les også: (+) Vi kjøpte hytte sammen. Det ble mine og dine barn: Et mareritt!

KALD DANSK: En egen hylle til øl må man naturligvis ha som dansk hytteier i Norge.
KALD DANSK: En egen hylle til øl må man naturligvis ha som dansk hytteier i Norge.
ISBLOKKER: Morten Kanne-Hansen bygget en snøborg foran den enkle hytta i Hallingby.
ISBLOKKER: Morten Kanne-Hansen bygget en snøborg foran den enkle hytta i Hallingby. Foto: Morten Kanne-Hansen

Ro og fred uten TV

Kanne-Hansen har følgende råd til folk som drømmer om å kjøpe seg en hytte uten strøm eller vann.

– Det viktigste er å forsikre seg om at taket er tett og at gulvet er fast. De må også være klar over at å komme på hytta på vinteren vil være en kald fornøyelse, men det blir hyggelig etter en stund med varme på. Tenk på at man kan klarer seg med veldig lite, og utedo er faktisk også helt greit, sier han til klikk.no.

KALD FORNØYELSE: Å gå på utedo i tosifret minusgrader, er kanskje ikke det som står på toppen av ønskelista når man skal kjøpe seg hytte, men Morten Kanne-Hansen forteller at det går helt greit.
KALD FORNØYELSE: Å gå på utedo i tosifret minusgrader, er kanskje ikke det som står på toppen av ønskelista når man skal kjøpe seg hytte, men Morten Kanne-Hansen forteller at det går helt greit. Foto: Morten Kanne-Hansen

– Hvorfor elsker du det enkle hyttelivet i Norge?

NYTER DET PRIMITIVE HYTTELIVET: Danske Morten Kanne-Hansen er hobbyfotograf og entusiastisk hytteeier. Han elsker det enkle hyttelivet i Norge uten strøm og vann.
NYTER DET PRIMITIVE HYTTELIVET: Danske Morten Kanne-Hansen er hobbyfotograf og entusiastisk hytteeier. Han elsker det enkle hyttelivet i Norge uten strøm og vann. Foto: Privat

– Det gir ro i kropp og sjel. Vi har et 12v batteri som girt nok til strøm til to lamper og til mobilen, men vi har ingen TV. Vi setter opp masse te-lys ute og inne. Det gjør at du oppholder deg mer ute også på kveldstid og ikke blir overøst med en masse lys fra lamper eller TV-en. Det gjør at du blir naturlig trøtt og legger deg tidligere. Dermed står du også opp tidligere neste dag.

Les også: Ole hyller utedassen: – Vil koste 624 kroner per dobesøk

Lei av at vannet fryser til? Prøv dette

Hytteeier Kristian Steen fra Overhalla i Nord-Trøndelag var lei av å borre gjennom tykk is hver gang han skulle hente vann til hytta.

OPPFINNSOM: Kristian Steen fant opp en patent for å hindre at vannhullet fryser så lett til is.
OPPFINNSOM: Kristian Steen fant opp en patent for å hindre at vannhullet fryser så lett til is.

– Jeg var oppi hytta for tre uker siden da det var 20 til 22 kuldegrader. Jeg borret hull i isen på vannet og hentet en bøtte med vann. Men da jeg skulle gå en tur til, hadde vannet allerede frosset på. Det var slik jeg fikk ideen. Jeg snekret kassen ferdig hjemme og isolerte den og tok den med på hytta neste gang. Da kom det ikke noe is over natta, sier Steen.

Han delte patenten på Faceebook og fikk god respons.

VANNHULL: – Minus 20 og lei å bore nytt hull hver gang vann skal hentes? Jeg laget ei ramme av bord med luke som ble satt over hullet. La litt snø over som isolasjon, og ett døgn etter var det ca 2 cm is, skriver hytteier Kristian Steen på Facebook.
VANNHULL: – Minus 20 og lei å bore nytt hull hver gang vann skal hentes? Jeg laget ei ramme av bord med luke som ble satt over hullet. La litt snø over som isolasjon, og ett døgn etter var det ca 2 cm is, skriver hytteier Kristian Steen på Facebook. Foto: Kristian Steen

Klikk.no har fått lov til å viderebringe patenten hans, som nå har kommet i ny, forbedret utgave – med isolasjonsplater og hengslet luke.

FORBEDRET UTGAVE: Vannhullet til Kristian Steen har nå fått både hengsler og er blitt isolert med styrofoam-plater.
FORBEDRET UTGAVE: Vannhullet til Kristian Steen har nå fått både hengsler og er blitt isolert med styrofoam-plater. Foto: Kristian Steen

66-åringen eier hytte sammen med kona. Hytta ligger på privat eiendom ved et lite vann i Overhalla kommune, kun et kvarters kjøretur fra hjemstedet.

Det er ikke mulighet for innlagt strøm eller vann til hytta.

– Hytta ble satt opp under krigen, men ble revet og det ble satt opp ny i 2000. Det er ikke mulighet for strøm eller vann, men det er ikke noe problem da vi kan hente vann like ved. Hytta er langt fra ferdig, men jeg ser frem til å kunne bruke mer tid på den når jeg snart blir pensjonist, sier 66-åringen.

HYTTE I OVERHALLA: Kristian Steens hytte som ligger i Overhalla kommune i Nord-Trøndelag. Legg merke til spaden, isboret og trugene som står ved veggen.
HYTTE I OVERHALLA: Kristian Steens hytte som ligger i Overhalla kommune i Nord-Trøndelag. Legg merke til spaden, isboret og trugene som står ved veggen. Foto: Privat

Han forteller at strømmen i hytta kommer fra et 12 volt solcelle-anlegg.

I den mørkeste tiden av året må han kjøre et aggregat med 60 ampere lader for å supplere batteriet så det ikke blir strømløst, forklarer han.

Har du flere geniale hyttetips, eller tips til saker vi bør se nærmere på? Tips oss her.

Denne saken ble første gang publisert 25/02 2021, og sist oppdatert 25/02 2021.

Les også