NY PEISINNSATS:

Den gamle peisen var sotete, stygg og dårlig – sjekk den ekstreme forvandlingen

Da en gammel åpen grue med dårlig trekk ble erstattet med en peisinnsats, fikk hytta en bedre og mer behagelig varme.

SJEKK FORVANDLINGEN: Peisen Merete og Kristian hadde på hytta før var mildt sagt godt brukt. I dag kan de nyte flammene fra en rentbrennende peisinnsats. Prislappen ble heller ikke avskrekkende.
SJEKK FORVANDLINGEN: Peisen Merete og Kristian hadde på hytta før var mildt sagt godt brukt. I dag kan de nyte flammene fra en rentbrennende peisinnsats. Prislappen ble heller ikke avskrekkende. Foto: Kath­rine Sør­gård
Publisert

Selv om de gammeldagse gruene gjerne oser av sjarm, oser de også av røyk, fordi trekken kan være mindre optimal. Spesielt ved lavtrykk ble det vanskelig å tenne opp i den åpne grua.

For Kristian Krohn og familien er en stor del av hyttekosen å kunne se bålet i peisen når de samles inne etter lange dager ute.

For å bevare flammebildet valgte de derfor en varmeeffektiv peisinnsats som en erstatning.

Måtte gjøre noe

Prosjekt ny peis krevde planlegging og litt hodebry.

– Det var synlig sot og røykavsettinger oppover peishylla og i taket over den opprinnelige grua. Jeg måtte gjøre noe, forklarer Kristian, som fikk vite at trekken var dårlig da familien kjøpte hytta på Rømåsen ovenfor Sjusjøen.

Flere alternativer ble vurdert for å få til et funksjonelt ildsted. De vurderte å montere en røyksuger på toppen av pipa utvendig, men det var vanskelig å få til.

Les også: Randi (66) bodde i en helt vanlig firkantet bolig – så tok hun et drastisk valg

– En røyksuger er et selvregulerende system som sørger for å gi mer trekk og røyksug i pipa. Hvis vi hadde montert et slikt system, kunne vi nok brukt grua som den var. Men spjeldet som var bygget inn i den opprinnelige hetten over grua var en dårlig løsning, forklarer Kristian.

Det hadde to vinkler på 90 grader som ga røyken motstand på vei ut av pipa. I tillegg var rørene til spjeldet små og lysåpningen for stor.

<b>SOT: </b>Slik så grua ut før den ble bygget om. En ny, mer brannsikker pipe er satt inn. Foto: Privat.
SOT: Slik så grua ut før den ble bygget om. En ny, mer brannsikker pipe er satt inn. Foto: Privat. Foto: Pri­vat

Bruktkupp

Noe måtte gjøres for å sikre hyttekosen og en røykfri stue. Dermed rev Kristian hele grua, inkludert spjeld og peishette.

Løsningen ble å montere en peisinnsats der grua hadde vært, kombinert med røykrør med riktige dimensjoner og tilkobling til pipeløpet. For å få det til, ble en murvegg revet.

Peisinnsatsen er et bruktkupp som Kristian først måtte demontere hos selgeren, før han kunne montere den på hytta. Et nytt fundament ble murt opp i den gamle grua, tilpasset målene til innsatsen. En ny peishatt og en hylle med fiberarmerte brannmursplater er en del av forbedringene.

Dette kostet det

– Peisinnsatsen er en Visionline 36HS. Jeg kjøpte innsatsen så og si ubrukt på Finn for 5000 kr, mot at jeg demonterte den fra en leilighet, opplyser Kristian Krohn til klikk.no.

– Selve innmuringen gjorde jeg svært enkelt med brannmursplater som er skjært til og senere pusset med et tynt lag murslemming. Rundt selve innsatsen limte jeg på skiferfliser fra Megaflis, total kostnad for skifer og plater, ca 3000 kroner. Pluss ca 1500 kroner i røykrør og diverse smått, så endte vel totalen på omtrent 10.000 kroner i materialer. Arbeid = egeninnsats.

– Slike plater er enkle å bygge med, de kan sages og tilpasses etter eget ønske og limes eller skrus enkelt sammen, forklarer Kristian, som pusset platene med murpuss.

– Vi valgte en helt vanlig murpuss for litt struktur før vi malte hele peisen og pipa. Selve peisinnsatsen hadde en del store, svarte flater i front, og disse flatene primet jeg og limte på tynn skifer.

<b>FORVANDLING: </b>Innsatspeisen sikrer et godt innsyn til flammene fra flere kanter. Legg for øvrig merke til risten i jern som gjør det enklere å stable ved før den går opp i fyr og flamme.
FORVANDLING: Innsatspeisen sikrer et godt innsyn til flammene fra flere kanter. Legg for øvrig merke til risten i jern som gjør det enklere å stable ved før den går opp i fyr og flamme. Foto: Kath­rine Sør­gård

Hytte på Rømåsen

Hytta ligger på Rømåsen, som ligger et styk­ke oven­for Mes­na og Sju­sjø­en. Her ble både set­ra og hyt­ta byg­get opp igjen av de for­ri­ge ei­er­ne i 1994, et­ter at den gam­le set­ra med til­hø­ren­de hyt­te­del had­de brent ned noen år tid­li­ge­re.

<b>GLIR INN I OMGIVELSENE: </b>Hytta er tilpasset omgivelsene og Rømåsen seter som den flukter sammen med. At det ferdes mye folk, gjør ingenting for familien. En bod er bygget i hjørnet av tomten for å skjerme litt av.
GLIR INN I OMGIVELSENE: Hytta er tilpasset omgivelsene og Rømåsen seter som den flukter sammen med. At det ferdes mye folk, gjør ingenting for familien. En bod er bygget i hjørnet av tomten for å skjerme litt av.

Det gjør ikke noe for fa­mi­li­en som kjøp­te hyt­ta i 2016 at det trek­ker mye folk hit, for en god­bit el­ler for å nyte ut­sik­ten mot Nord-Mes­na. En bod de har satt opp skjer­mer av mot vei­en på frem­si­den. Fra bak­si­den har de gle­de av ut­sik­ten både fra ha­gen og so­fa­kro­ken.

– Vi lik­te om­rå­det og at det er så kort vei hit for oss. Hytta er lun og ko­se­lig, sam­ti­dig som vi har be­kvem­me­lig­he­ter som inn­lagt vann og strøm. Si­den vi falt for tøm­mer­sjar­men, til­pas­set vi til­byg­get fra 2018 til å være så lik set­ra som mu­lig for å be­va­re hel­he­ten, for­tel­ler Kris­ti­an.

Se flere bilder av peis-prosjektet nedover på siden:

<b>Bruktkjøp: </b>Innsatsen er fra Vision line c 36, kjøpt via finn.no.
Bruktkjøp: Innsatsen er fra Vision line c 36, kjøpt via finn.no. Foto: Kath­rine Sør­gård
<b>DEMPET GRÅ: </b>Peisen er dempet grå, noe som tar opp sølv­skim­meret i det gamle tømmeret. Flisene bryter opp det grå, og rammer inn flammene fra bålet.
DEMPET GRÅ: Peisen er dempet grå, noe som tar opp sølv­skim­meret i det gamle tømmeret. Flisene bryter opp det grå, og rammer inn flammene fra bålet. Foto: Kath­rine Sør­gård

Denne saken ble første gang publisert 09/02 2021.

Les også