Hytte i sjøkanten

Et gammelt fiskemottak fra 1913 har blitt drømmehytta for storfamilien

Selv om de bor like i nærheten, er det noe helt annet å samles på hytta nede ved sjøen: – Rart å tenke på at vi i dag eier dette huset som inneholder så mye historie.

SJØHUS: Kysthuset i Langevåg forelsket hele storfamilien seg i. I første etasje var det en tid salteri og mottak for fisk. Sjøhuset til venstre er Atle spesielt glad i.
SJØHUS: Kysthuset i Langevåg forelsket hele storfamilien seg i. I første etasje var det en tid salteri og mottak for fisk. Sjøhuset til venstre er Atle spesielt glad i. Foto: Kathrine Sørgård
Publisert

På sydspissen av øyriket Bømlo, langt vest i havet mellom Bergen og Stavanger, fant Svein Atle og Ingrid Lønning drømmestedet rett i nærheten av der de selv bor.

Det særegne kysthuset i Langevåg som har en kai i stedet for terrasse, er et sted både de, deres tre barn og de syv barnebarna synes det er godt å komme til.

Her er de tett på sjøen, noe alle setter pris på.

– Hytta har en unik beliggenhet som ikke er så lett å finne andre steder. Vi falt for det maritime preget, og den godt bevarte stilen. Her er det mye fiskerihistorie fra tidligere tider, forteller Svein Atle, som selv er pensjonert fisker.

Å eie sin egen kai, synes han er stor stas.

Les også: Ugress-guide: Derfor kan det være lurt å legge ugresset i en bøtte

BÅTSLIPPE: Båtslippen er fin å vasse ut i fra. Her tester bestefar Svein Atle en barkebåt han har laget til Serine og Cornelius.
BÅTSLIPPE: Båtslippen er fin å vasse ut i fra. Her tester bestefar Svein Atle en barkebåt han har laget til Serine og Cornelius. Foto: Kathrine Sørgård

Sildemottak og legekontor

Hytta har hatt et innholdsrikt liv siden den ble bygget i 1913. Bygningen er blitt brukt som mottak for sild og makrell som er blitt saltet her, og som landhandel for fiskeflåten, samtidig som den har vært bolighus.

HYTTEFØLELSE: Materialene som følger med gamle hus, gir en spesiell atmosfære. Selv om dette er bygget som et bolighus, gir treverket en lun hyttefølelse. Rundt det store spisebordet er det plass til hele storfamilien.
HYTTEFØLELSE: Materialene som følger med gamle hus, gir en spesiell atmosfære. Selv om dette er bygget som et bolighus, gir treverket en lun hyttefølelse. Rundt det store spisebordet er det plass til hele storfamilien. Foto: Katrine Sørgård
HISTORIE: Svein Atle kjenner trappen godt. Han husker at han gikk opp her til legekontoret som en tid var i den øverste etasjen. Her med kona Ingrid, som også er begeistret for det gamle kysthuset.
HISTORIE: Svein Atle kjenner trappen godt. Han husker at han gikk opp her til legekontoret som en tid var i den øverste etasjen. Her med kona Ingrid, som også er begeistret for det gamle kysthuset. Foto: Kathrine Sørgård

Overetasjen i våningshuset ble en periode brukt som legekontor.

– Jeg husker at jeg som barn gikk opp denne trappen da jeg skulle til legen. Rart å tenke på at vi i dag eier dette huset som inneholder så mye historie,forteller Svein Atle, som kjøpte stedet litt spontant sommeren 2020.

– Det var viktig for oss at den gamle stilen er ivaretatt, samtidig som vi ville få til en miks med mer moderne innslag. Som for eksempel nyere lamper i stuen, forteller datteren Kristin Lønning, som har fått slippe til på interiørfronten.

– Rommene og innredningen skal være funksjonelle, og det store og gode spisebordet fungerer godt når det er mange i huset, legger hun til.

Familien har en felles glede i å dra innom brukthandlere for å finne skatter som passer til hytta.

Her var det lite som måtte gjøres, fordi tidligere eiere har tatt godt vare på huset. Alle er begeistret for de gamle tømmerveggene som den forrige eieren har fått frem.

– Stuen og spisestuen har en veldig god atmosfære, takket være de gamle tømmerveggene. For oss er det viktig med en god sofa her, så man kan sitte godt tilbakelent med en bok, og se rett ut på den nydelige sjøutsikten. Tror dette må være favorittrommet, smiler Kristin.

Les også: Du vil ikke tro hvordan det falleferdige naustet ser ut i dag

SJARM: Sjarmen fra de gamle tømmerveggene gir en herlig atmosfære til stuen, som er alles favorittplass. Møbler med friske farger og enkle former er en fin kontrast.
SJARM: Sjarmen fra de gamle tømmerveggene gir en herlig atmosfære til stuen, som er alles favorittplass. Møbler med friske farger og enkle former er en fin kontrast. Foto: Kathrine Sørgård.
UNIK: Juvelen på kjøkkenet er den gamle ovnen, som er i god stand, som kler kjøkkenet fra 1913.
UNIK: Juvelen på kjøkkenet er den gamle ovnen, som er i god stand, som kler kjøkkenet fra 1913. Foto: Kathrine Sørgård

Finner roen sammen

Byggeår: 1910

Størrelse: 185 m2

Utvendig kledning: Panel

Tak: Skifer

Rominndeling: 1 etg: Entre, gang, bad og wc, 2 soverom, bod, stue. 2 etg: Gang, kjøkken, to stuer, bad og wc. 3 etg: gang, bad/wc, 5 soverom, mellomrom/gang.

Fasiliteter: Innlagt vann og strøm. WC. Utebad. 

Se mer

Hytta er stedet hvor storfamilien finner fred og ro.

– Det er en fin samlingsplass for store og små. Her kan vi bade, fiske,
grille og kose oss, forteller Ingrid.

HAVUTSIKT: I den øverste etasjen er det fem soverom, ypperlig for en storfamilie. Flere av dem har utsikt ut mot vannet som dette.
HAVUTSIKT: I den øverste etasjen er det fem soverom, ypperlig for en storfamilie. Flere av dem har utsikt ut mot vannet som dette. Foto: Kathrine Sørgård

Uteområdet er innholdsrikt, med flere kriker og kroker som brukes alt etter hvor sola står. Bak et uthus er det rigget opp en lekeplass med husker som barnebarna bruker flittig.

Les også (+): Vi har kjøpt hytta av svigermor, men hun vil fortsatt bestemme alt

ROLIG: Familien liker å tilbringe mye tid ute og nyte den fine utsikten fra sjøkanten. Dette er et sted alle kan finne roen, forteller Ingrid.
ROLIG: Familien liker å tilbringe mye tid ute og nyte den fine utsikten fra sjøkanten. Dette er et sted alle kan finne roen, forteller Ingrid. Foto: Kathrine Sørgård

Ved den gamle slippen hvor man tok opp båter, er det en badestamp med vedfyring. Selve slippen er ideell for barnebarna, som kan vasse slakt ut i sjøen.

LEK: Båtslippen er et fint sted for barnebarna å leke
LEK: Båtslippen er et fint sted for barnebarna å leke Foto: Kathrine Sørgård

– For oss er dette et magisk sted ved sjøen hvor vi ser sola komme opp og gå ned. Vi liker at det er slik en fin utsikt over vågen som er full av liv om sommeren. På stille kvelder hører vi fugleliv og fisken som vaker i sjøen, forteller Ingrid.

KAI: Kaia utenfor fungerer ypperlig som en terrasse. Her tilbringer Ingrid og Kristin mye tid.
KAI: Kaia utenfor fungerer ypperlig som en terrasse. Her tilbringer Ingrid og Kristin mye tid. Foto: Kathrine Sørgård

– Det fine er at dette er et sted hvor alle føler at de finner roen. Noen bader, andre er på lekeplassen mens andre igjen sitter på brygga og slapper av med en bok i sola, forteller Ingrid, som sammen med Svein Atle liker å starte dagen med en kaffekopp ved den blå inngangsdøren.

– På en finværsdag hører vi barna som leker, båter som tøffer forbi og måkeskrik. Likevel får vi en ro som vi sjelden finner andre steder, legger hun til.

FISKE: Middagen fanger gjerne Atle og Ingrid selv. Barnebarna elsker å være med ut på sjøen for å fiske.
FISKE: Middagen fanger gjerne Atle og Ingrid selv. Barnebarna elsker å være med ut på sjøen for å fiske. Foto: Kathrine Sørgård
Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2021.

Les også