HytteRenovasjon

Geir-Vidar ga den gamle bestefarhytta et nytt liv for kun 200.000 kroner

Da han overtok hytta i 2020 var planen allerede klar: Denne hytta måtte det gjøres noe med. Se den utrolige forvandlingen.

HYTTA FØR FORVANDLINGEN: Hytta ble bygget på 70-tallet av bestefaren til Geir-Vidar Haugen. Han ønsket å ta vare på den da han overtok hytta.
HYTTA FØR FORVANDLINGEN: Hytta ble bygget på 70-tallet av bestefaren til Geir-Vidar Haugen. Han ønsket å ta vare på den da han overtok hytta. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Hytta ble bygget på 70-tallet av min bestefar, Obert Jæger Haugen. Hytta på 17,8m2, var en brakke som ble kjørt opp og bygget litt på i løpet av bruksperioden. Den ble liggende ubrukt fra slutten av 80-tallet og forfalt fort.

Dette forteller Geir-vidar Haugen som sammen med sin kone, Tone Haugen, overtok hytta på Hinnøya i Andøy kommune Nordland i 2020.

Allerede da var planen klar: Denne bestefarhytta måtte gjøres noe med. Om han ikke gjorde noe, ville det kanskje komme et påbud om å rive den.

FRILUFT: Geir-Vidar og kona Tone er glad i friluft. Derfor passer det fint at hytta ligger ute i naturen.
FRILUFT: Geir-Vidar og kona Tone er glad i friluft. Derfor passer det fint at hytta ligger ute i naturen. Foto: Privat
BESTEFARHYTTA: Hytta var i så dårlig stand at det beste var å rive hytta. Her hadde Geir-Vidar så vidt startet å rive hytta.
BESTEFARHYTTA: Hytta var i så dårlig stand at det beste var å rive hytta. Her hadde Geir-Vidar så vidt startet å rive hytta. Foto: Privat

Han hadde et sterkt ønske om å ta vare på hytta som familien og slekta hans hadde brukt som fristed, og som hans tre barn kunne bruke i fremtiden som deres rede i en hektisk hverdag.

Etter en prosess med søknader og dispensasjoner, var tiden inne for å starte demonteringen og byggingen av hytta.

Les også: «Sommerhytta»-paret tok over den gamle hytta og pusset den opp. Overtakelsen endret livene deres

Hyttas oppgradering

Geir-Vidar startet oppkjøring av materiell med skuter mars 2021, og cirka 1,5 år senere kunne familien nyte deres første nordlyskveld på hytta.

Alt som er gjort har han gjort selv. Som tidligere snekker synes han slikt arbeid er avslappende. Det er hans form for kvalitetstid.

– Har selvfølgelig fått hjelp fra mine barn og kone, samt gode kompiser når tunge løft og transport skulle utføres, forteller han.

HYTTA: Utvendige farger er valgt slik at den ikke skal gli inn i miljøet, ikke stikke seg frem eller skape store kontraster. Kledningen er Møre Royal grå og mosegrønne vinduer
HYTTA: Utvendige farger er valgt slik at den ikke skal gli inn i miljøet, ikke stikke seg frem eller skape store kontraster. Kledningen er Møre Royal grå og mosegrønne vinduer Foto: Privat
SOLCELLER: Hytta har solceller på veggen. Solcelleanlegget er for belysning og sikkerhet
SOLCELLER: Hytta har solceller på veggen. Solcelleanlegget er for belysning og sikkerhet Foto: Privat

Han har ikke konkret oversikt over hyttas kostnader ettersom en del av materiellet er gjenbruk, men han vil anslå en kostnad på om lag 200.000-250.000 kroner.

Les også (+): Svigermor vil gi hytta til barnebarna. Kan hun gjøre dette?

Helårshytte

Hytta fikk et helt nytt liv, men med inspirasjon fra bestefarhytta.

– Den har samme størrelse som bestefarhytta. Den har et soverom med plass til to og en romslig stue/kjøkken som utgjør totalt 17,8m2.

– Rustent Bølgeblikk er gjenbrukt som brytning på utvendig kledning, og over renoverte og malte kjøkkenskap. Den har også en utedo og vedbod på 4,5m2.

Geir-Vidar er glad i natur og friluft, og bruker derfor hytta ofte i helgene året rundt.

– På vinteren står vi på ski og isfisker. På sommeren laksefisker vi, og på høsten jakter jeg. Det er en kjempeflott helårshytte ute i naturen.

HYTTA: Til tross for en liten hytte, har den en romslig åpen løsning. Hytta har ogs¨en gasstopp for matlaging.
HYTTA: Til tross for en liten hytte, har den en romslig åpen løsning. Hytta har ogs¨en gasstopp for matlaging. Foto: Privat
INSPIRASJON: Med inspirasjon fra blant annet Hytteliv og FB Hytter uten strøm og vann falt farger og interiør på plass
INSPIRASJON: Med inspirasjon fra blant annet Hytteliv og FB Hytter uten strøm og vann falt farger og interiør på plass Foto: Privat

Den lille størrelsen gjør også hytta til den perfekte vinterhytta ettersom at det kun tar noen minutter før den lune varmen er der.

Geir-Vidar legger heller ikke skjul på at noe av det beste med hytta er stillheten og alenetiden.

– Det å gå tilbake i tid og gjøre ting som du ikke gjør til daglig i det siviliserte samfunn er nok det beste med denne hytta. Ingen tv og ingen telefon (enda). Det er helt stille. Det er bare en radio som surrer i bakgrunnen, avslutter han.

HYTTEKOS: Geir-Vidar tar ofte i bruk hytta både alene, men også med sin kone.
HYTTEKOS: Geir-Vidar tar ofte i bruk hytta både alene, men også med sin kone. Foto: Privat
SOVEROM: Hytta har et eget soverom med køyeseng.
SOVEROM: Hytta har et eget soverom med køyeseng. Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2023, og sist oppdatert 26/09 2023.

Les også