hytte

Den gamle setra ble familiehytte

Setra på Gomostølen ble i mange år eid og drevet av Stians familie. Nå er det ikke melkekyr der lenger, men mye av setras historie er med videre i familiehytta.

FRA SETER TIL HYTTE: Setra fra 1957 er den høyre delen av dagens hytte, mens den venstre delen er bygget på i 1985/86.
FRA SETER TIL HYTTE: Setra fra 1957 er den høyre delen av dagens hytte, mens den venstre delen er bygget på i 1985/86. Foto: June Witzøe
Sist oppdatert

Jorunn Brataas Rosendal og Stian Rosendal med barna Maria (18) og Sander (21), bor og jobber på Fagernes, og benytter hytta på
Vaset så ofte de har anledning.

Vaset ligger i Innlandet fylke, i kommunen vestre Slidre, 950 meter over havet.

Med 25 minutters kjøretur hjemme-
fra er det mulig å dra på jobb og skole fra hytta, noe de ser på som en stor fordel.

Fra støl til hytte

<b>FØR: Setra slik den så ut på 70-tallet.</b>
FØR: Setra slik den så ut på 70-tallet. Foto: Privat

– Det som vi i dag benytter som hytte er opprinnelig en seter som ble bygget i 1957, forteller Jorunn.

– Den gang var det fire melkekyr her om sommeren, og melken ble levert på melkebil. I dag er det ingen drift på setra, men jordet, som ligger i tilknytning til setra, er i de siste 30 årene blitt benyttet som beite til hester som har vært med på rideturer fra Hemsedal.

I 1985–86 ble hytta bygget på med en ny del med et større oppholdsrom, og i 2009 fikk den en skikkelig oppgradering med standard hevet til nåtidens krav.

SOFAKROK: Familien spiller gjerne brettspill på hytta. Sofaen er fra Formfin.
SOFAKROK: Familien spiller gjerne brettspill på hytta. Sofaen er fra Formfin. Foto: June Witzøe

Paret valgte likevel å beholde mye av det gamle som en gang sto på setra, slik at hytta i dag fremstår moderne, men flust med sjarm og sjel. For Jorunn og Stian er det viktig å ha historien med seg.

– Det livet familien levde her på 50-tallet og de kommende årene var veldig forskjellig fra det hyttelivet vi lever her nå. Det er fint å kunne formidle historien til våre barn og de som kommer etter oss, sier Stian.

SPISESTUE: Spisebordet og stolene er fra Lom og har fulgt hytta i mange år.
SPISESTUE: Spisebordet og stolene er fra Lom og har fulgt hytta i mange år. Foto: June Witzøe

– Vi ønsket oss mer komfort på hytta, og har derfor bygget nytt bad, og gjort om på planløsningen slik at rommene fremstår luftige og mer praktiske. Vi har blant annet åpnet opp kjøkkenet, og kjøpt innredning bestilt på mål. Nå kan alle være samlet, mens noen lager mat og andre leser eller ser på film.

For å få et nytt og større bad måtte de ofre soveromsgangen. De beiset og malte rommene, men var opptatt av å bevare fremfor å endre.

– Vi har fått god hjelp til fargevalg i alle rom av tante Karin på InteriørsenteretValdres. Hun var mye her på setra i barndommen sin. Min mor har også vært til stor hjelp med beising av tak og vegger, sier Stian.

Les også: Ekteparet Kjos viser frem hytta

Kosestolen ved peisen er en antikvitet fra begynnelsen av 1800-tallet. Peisen er hvitmalt, og brenner både som åpen og lukket. Skiene på veggen er funnet i uthuset.
Kosestolen ved peisen er en antikvitet fra begynnelsen av 1800-tallet. Peisen er hvitmalt, og brenner både som åpen og lukket. Skiene på veggen er funnet i uthuset. Foto: June Witzøe

Søstre i nærheten

– Jeg er så heldig at begge søstrene mine har hytter i nærheten, forteller Jorunn.

– Vi er oppvokst i Oslo, men jeg flyttet til Fagernes for 18 år siden da vi giftet oss, siden Stian er derfra. Det er kjærkomment og hyggelig å tilbringe tid med søstrene mine her på hytta, når vi ikke ses så ofte i hverdagen.

Den er et naturlig samlingspunkt for utallige påskeskirenn.

– Vi har masse uteplass med det store jordet utenfor, der det er skiløype og hjemmelaget hoppbakke. Vi har i flere år feiret jul- og nyttårsaften her, og selvsagt både vinter-, høst- og påskeferier.

UTSIKT: Jorunn koser seg i sola på terrassen.
UTSIKT: Jorunn koser seg i sola på terrassen. Foto: June Witzøe

– Det unike med hytta er beliggenheten, sier Stian.

– Den ligger ca. 950 meter over havet med herlig utsikt over Vasetvatnet innerst i en blindvei. Vi har ingen gjenboere og ser utover vannet og Jotunheimen. Når sola er på det høyeste, går den ned i horisonten litt før klokka 23, forteller han.

– Vi har alltid gått mye på ski. Likevel er kanskje høsten den aller vakreste årstiden her oppe med farger som nærmest står i brann i rødt, gult og oransje.

Les også: Hytta hadde stått ubrukt i flere år. Så flyttet stjernedesigneren inn

Det rosemalte skapet er fra 1856.
Det rosemalte skapet er fra 1856. Foto: June Witzøe
Det antikke veggskapet er fra begynnelsen av 1800-tallet. Skinnstolen er fra Interiørsenteret Valdres, og den gamle stålampen har fulgt hytta gjennom mange år.
Det antikke veggskapet er fra begynnelsen av 1800-tallet. Skinnstolen er fra Interiørsenteret Valdres, og den gamle stålampen har fulgt hytta gjennom mange år. Foto: June Witzøe
ÅPEN LØSNING: Kjøkkenhalvøya skiller kjøkkenet fra stuen. Kjøkkeninnredningen er bestilt og montert av Grønvold Snekkerverksted. På veggen henger Stians første barneski.
ÅPEN LØSNING: Kjøkkenhalvøya skiller kjøkkenet fra stuen. Kjøkkeninnredningen er bestilt og montert av Grønvold Snekkerverksted. På veggen henger Stians første barneski. Foto: June Witzøe

Hyttetype

Byggeår: 1957 med tilbygg fra 1985/86

Størrelse: 78 m²

Utvendig kledning: Villmarkspanel

Tak: Valdres-shingel

Rominndeling: Inngangsparti, tre soverom, stue, kjøkken og bad

Fasiliteter: Innlagt strøm, vann, vannklosett og måkt bilvei helt frem til hyttedøren om vinteren

Instagram: @jorosendal

Den laserte soveromsinnredningen i fargen Dempet sort fra Kistefoss, kjøpt hos Bohus på Leira, gir rommet et lunt og hyggelig preg. Liftgardinen er kjøpt hos Interiørsenteret Valdres. Speilet har fulgt Jorunn og Stian fra deres første leilighet i Oslo, og er beiset i Dempet sort.
Den laserte soveromsinnredningen i fargen Dempet sort fra Kistefoss, kjøpt hos Bohus på Leira, gir rommet et lunt og hyggelig preg. Liftgardinen er kjøpt hos Interiørsenteret Valdres. Speilet har fulgt Jorunn og Stian fra deres første leilighet i Oslo, og er beiset i Dempet sort. Foto: June Witzøe

Fargevalg

Innvendige og utvendige vinduer, innvendige dører, ytterdør, peis og kjøkkeninnredning: Bomull

Veggene i soverommet: Muskat

Gulvet i soverommene: Sans

Veggene i stuen og soverommet og åser i taket: Moa

Veggene i badet: Malt i egenkomponert farge

Tak: Hvitkalket

Sengene, soveromsinnredning og baderomsinnredning: Dempet sort

Utvendige vegger: Sort

Les også: Byggmesteren bygget drømmehytte – badstua ble helt spesiell

Inngangspartiet har innredning fra Grønvold Snekkerverksted. Bildet av geitebukken på veggen er fra Brustad Bagn, den gamle stolen er en Kubakkstol, og liftgardinen er kjøpt hos Kid. Det store vinduet slipper inn mye dagslys.
Inngangspartiet har innredning fra Grønvold Snekkerverksted. Bildet av geitebukken på veggen er fra Brustad Bagn, den gamle stolen er en Kubakkstol, og liftgardinen er kjøpt hos Kid. Det store vinduet slipper inn mye dagslys. Foto: June Witzøe
På det ene soverommet er det dobbeltseng med en liten køyeseng over. De er malt i fargen Dempet sort. 
På det ene soverommet er det dobbeltseng med en liten køyeseng over. De er malt i fargen Dempet sort.  Foto: June Witzøe
Badet har innredning fra Grønvold Snekkerverksted. Vaskemaskin er det praktisk å ha på hytta. 
Badet har innredning fra Grønvold Snekkerverksted. Vaskemaskin er det praktisk å ha på hytta.  Foto: June Witzøe

Denne saken ble første gang publisert 25/02 2022, og sist oppdatert 25/02 2022.

Les også