Hytteeksperten svarer

Naboene klager over at jeg lar utelysene stå på på hytta. Hva skal jeg gjøre?

Jeg liker at det står litt lys på ute når jeg kommer på hytta, men naboene klager, fortviler hytteeier. Se tipsene fra interiørarkitekt Siv Brenne.

Pluss ikon
LYS TIL BRY: Mange hytteeiere irriterer seg over lysforurensing på fjellet.
LYS TIL BRY: Mange hytteeiere irriterer seg over lysforurensing på fjellet. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg synes det er både koselig og praktisk at utelyset står på når jeg kommer til hytta en sen kveld. Men det irriterer en del av hyttenaboene mine seg over.

De klager på lysforurensing, og ber meg slå av lyset når vi drar fra hytta. Jeg har ikke lyst til det, men vil jo samtidig ikke bli uvenner med hyttenaboene mine på grunn av dette.

Har du noen tips til hvilken belysning jeg kan velge som lyser opp inngangspartiet til hytta, men samtidig ikke er så skarpt at det plager naboene?

Hilsen hytteeier på fjellet

Svar:

Lysforurensning er et ganske nytt, men veldig aktuelt begrep, som betyr at det er lys på feil sted til feil tid. Det er på høy tid at vi hytteeiere tar dette problemet på alvor og gjør det vi kan for å leve mer på naturens premisser.

EKSPERT: Interiørarkitekt Siv Brenne.
EKSPERT: Interiørarkitekt Siv Brenne. Foto: Bjørn Inge Karlsen

For mye lys rundt oss gjør at det blir vanskeligere å se den flotte stjernehimmelen, som jo er et fantastisk skue. Forskning viser også at både dyr og planter tar skade av lys som forstyrrer når det egentlig skulle vært mørkt. Dyr og fugler våkner for tidlig og begynner å lete etter mat på feil tid på døgnet, og andre mister nattsynet sitt.

Vi kan alle bidra til å minske problemet ved å være kritiske til hvor vi monterer lys. Trenger vi for eksempel lys rundt hele hytta? Antagelig ikke. Hos de fleste holder det å lyse opp inngangspartiet. Vi kan også bli flinkere til å skru av lyset om natten, og når vi forlater hytta og reiser hjem.

Mange hyttefelt har et regelverk å forholde seg til når det gjelder type belysning. Uansett er det mest hensynsfullt overfor både naboer og naturen å velge en lampe som kun lyser nedover, og der lyskilden ikke synes.

Bevegelsessensor på lampene er unødvendig, det vil kunne skremme dyr som ferdes ute om natten.

Utelamper som nesten ikke synes

DISKRET: Små lamper som lyser nedover på hver side av døren gir diskret belysning på trappen.
DISKRET: Små lamper som lyser nedover på hver side av døren gir diskret belysning på trappen. Foto: Siv Brenne

Vi er vant til å se lamper som gjør lite ut av seg på nye, moderne hytter, men denne stilen passer også veldig godt på tradisjonelle tømmerhytter.

Mange av lampene kan males, enten med hyttas egen maling/dekkbeis så de nesten ikke synes, eller med bengalakk, hvis du vil at de skal gjøre litt mer ut av seg.

Lampene har justerbar lysspredning, det vil si at du velger om den skal lyse både opp og ned, eller bare ned, og hvor bred lysstrålen skal være. Dette er en type belysning som gir liten lysforurensing.

DIMMER: En enkel downlight med dimmer kan være en god løsning.
DIMMER: En enkel downlight med dimmer kan være en god løsning. Foto: Siv Brenne

Enkel lyskilde ved ytterdøren

I et inngangsparti med overbygg passer det godt med en downlight som kun lyser opp selve døren.

Velg en pære som ikke lyser for sterkt, eller bruk en dimmer hvis mulig. Det er ikke så mye lys som skal til for å se godt.

Løsningen med downlight er nøytral og økonomisk, og trenger ikke vedlikehold.

Les også (+): Vi må få ned strømforbruket på hytta. Hvor lavt ned kan vi sette temperaturen?

Høythengende vegglampe

I Norge er det ikke så vanlig å se vegglamper høyt oppe på veggen. Vi monterer helst lampene lavere, og plasserer flere lyskilder symmetrisk ved dører og vinduer.

Men en lampe som henger høyt, vil gi godt med lys til et ganske stort område. Det er naturlig fordi lysspredningen blir videre desto høyere lampen er plassert på veggen.

Med en slik løsning kan du vurdere å ha noen mer direkte lyskilder i tillegg, for eksempel en utendørs gulvlampe, som på tegningen.

HØYERE OPP: Heng lampen litt høyere enn det som er vanlig, så får du godt lys med kun én lampe.
HØYERE OPP: Heng lampen litt høyere enn det som er vanlig, så får du godt lys med kun én lampe. Foto: Siv Brenne

Unngå led-pærer ute

Lysforurensing er lys som er uønsket eller overflødig. LED-pærene bidrar dessverre ofte til dette fordi de lyser sterkere og har et mer blåhvitt lys.

Les også (+): Svigermor vil gi hytta til barnebarna. Kan hun gjøre dette?

Hilsen interiørarkitekt Siv Brenne

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2023, og sist oppdatert 05/12 2023.

Les også