Uteplass på hytta

Da Lindis og Øystein kjøpte hytta på Trevatn, var den omgitt av stein og villnis. Nå er tomten ikke til å kjenne igjen

Det var ikke opparbeidet noe uteområde her da ekteparet kjøpte hytta i 2014, men det er det nå, mildt sagt.

HYTTEHAGE: Hytta ligger vakkert til ved Trevatn i Søndre Land, og skigarden rundt hele eiendommen hindrer rådyr og sauer fra å ta seg inn. Inngangspartiet var opprinnelig på den andre siden av hytta.
HYTTEHAGE: Hytta ligger vakkert til ved Trevatn i Søndre Land, og skigarden rundt hele eiendommen hindrer rådyr og sauer fra å ta seg inn. Inngangspartiet var opprinnelig på den andre siden av hytta. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Her mangler det ikke steder å slå seg ned om man føler for det: Vi foretar en rask opptelling som viser at det er 45 permanente sitteplasser rundt hytta, fordelt på 12 ulike soner.

Lindis Løkken Ulsrud ler.

– Er det virkelig så mange, altså? Ja ja, vi kan i alle fall flytte oss rundt etter sol og skygge og vind, og vi kan sitte under tak hvis det regner, men jeg vil jo ikke påstå at vi bruker alle sitteplassene like mye.

For Lindis og ektemannen Øystein Ulsrud liker helst å være
i aktivitet når de er på hytta på Trevatn, omtrent en halvtimes kjøretur fra hjemmet i Raufoss.

Hit drar de stort sett hver helg, og da har de alltid ett eller annet prosjekt å holde på med.

UTEPLASS PÅ HYTTA: Bålpanna fra Espegard er sentralt plassert nede på den store terrassen. De solide stolene i sedertre kan stå ute hele året, så nå slipper Lindis og Øystein å organisere lagring av møbler under presenning om høsten.
UTEPLASS PÅ HYTTA: Bålpanna fra Espegard er sentralt plassert nede på den store terrassen. De solide stolene i sedertre kan stå ute hele året, så nå slipper Lindis og Øystein å organisere lagring av møbler under presenning om høsten. Foto: Jeanette Bækkevold

Hvem: Lindis Løkken Ulsrud (53) og Øystein Ulsrud (56)

Hva: Hytte fra 2011

Hvor: Trevatn i Søndre Land

Se mer

– Det var ikke opparbeidet noe uteområde her da vi kjøpte hytta i 2014, men det er det nå, mildt sagt. Jeg må vel innrømme at det har tatt litt av, vi hadde ikke planlagt at det skulle bli så mye, sier Lindis.

Her tegnes det nemlig ikke løsninger i forkant. Ekteparet får en idé, og så går de bare i gang. Kanskje justerer de ideen underveis, kanskje dukker det opp andre muligheter som er enda bedre.

Veien – eller uteplassene, rettere sagt – blir til mens de går. Og resultatet er et herlig uteområde med terrasse, stier og trapper slik at man kan gå tørrskodd rundt hele hytta.

– Vi kjeder oss aldri. Vi holder på med noe stort sett hele tiden, en ny bålplass her, et blomsterbed der. Vi er ute stort sett hele dagen og jobber mye, men vi er faktisk veldig flinke til å ta pauser også. Vi slapper av adskillig mer enn det familie og venner tror.

FØR: Hytta på Trevatn før Lindis og Øystein begynte med sine mange prosjekter. Inngangspartiet var tidligere på baksiden.
FØR: Hytta på Trevatn før Lindis og Øystein begynte med sine mange prosjekter. Inngangspartiet var tidligere på baksiden. Foto: Privat
ENDRET INNGANGSPARTI: Hytta ligger vakkert til ved Trevatn i Søndre Land, og skigarden rundt hele eiendommen hindrer rådyr og sauer fra å ta seg inn. Inngangspartiet var opprinnelig på den andre siden av hytta.
ENDRET INNGANGSPARTI: Hytta ligger vakkert til ved Trevatn i Søndre Land, og skigarden rundt hele eiendommen hindrer rådyr og sauer fra å ta seg inn. Inngangspartiet var opprinnelig på den andre siden av hytta. Foto: Jeanette Bækkevold

Les også: Slik lykkes du med georginer

Hyttehage

Rundt omkring på terrassene og områdene utenfor er det fullt av busker, blomster og alskens vekster. Her har Lindis og Øystein prøvd seg frem.

– Herdighetssonen her et sted mellom 5 og 7, og det er ikke alltid så lett å vite på forhånd hva som vil trives, men jeg har fått god hjelp av et lokalt gartneri i Gjøvik som kommer med gode forslag når jeg sier at «jeg skal ha noe i en tønne på Trevatn». Sukkulenter og alunrot, for eksempel, tåler det meste.

Og apropos tønner, dem er det mange av rundt hytta, og i dem er det god plass til, også litt større busker og trær.

PERGOLA: Det som tidligere var bålplass, er blitt et nytt «rom» med pergola og solide utemøbler i sedertre. Pergola er det også over spiseplassen litt bortenfor.
PERGOLA: Det som tidligere var bålplass, er blitt et nytt «rom» med pergola og solide utemøbler i sedertre. Pergola er det også over spiseplassen litt bortenfor. Foto: Jeanette Bækkevold

Tønnene er egentlig hvite plastbeholdere som har inneholdt såpe til vaske- haller og bensinstasjoner, og disse har nå fått et nytt liv på Trevatn, med noen strøk svart bengalakk.

Noen av verandagulvene behandles med grønnsåpe som trekker ned i treverket og gir myke og gode gulv med en fin gråfarge. Da går Øystein først med høytrykksspyler, så kommer Lindis med ren, uutblandet grønnsåpe som hun «maler» utover med en langkost.

Se mer

For øvrig har Lindis plantet i alt mulig av kjeler og kasser, melkespann og hermetikkbokser.

– Pottene må tåle vinteren, derfor blir det mye plast og metall, og det aller meste er gjenbruk. Vi bruker lokale bruktbutikker og er i tillegg litt på Finn, men vi kjører ikke land og strand for å hente ting, altså. Vi vil jo helst være her på hytta.

Les også (+): Vi har tatt opp 4,5 millioner i lån på huset for å bygge om hytta til mannen min. Hvilke rettigheter har jeg?

OVERSIKT: Lindis og Øystein har skapt gull av gråstein på uteområdene rundt hytta ved Trevatn. Her er det terrasser, stier og koselige sitteplasser på alle kanter.
OVERSIKT: Lindis og Øystein har skapt gull av gråstein på uteområdene rundt hytta ved Trevatn. Her er det terrasser, stier og koselige sitteplasser på alle kanter. Foto: Jeanette Bækkevold
TERRASSEBORD: Det er lagt terrassebord rundt hele hytta, så her kan man gå barbent og tørrskodd. I den svarte tønna vokser det rødkattebusk.
TERRASSEBORD: Det er lagt terrassebord rundt hele hytta, så her kan man gå barbent og tørrskodd. I den svarte tønna vokser det rødkattebusk. Foto: Jeanette Bækkevold
BÅLPANNE: Bålpanna fra Espegard er sentralt plassert nede på den store terrassen. De solide stolene i sedertre kan stå ute hele året.
BÅLPANNE: Bålpanna fra Espegard er sentralt plassert nede på den store terrassen. De solide stolene i sedertre kan stå ute hele året. Foto: Jeanette Bækkevold
SPISEPLASS: Fra spiseplassen er det nydelig utsikt mot Trevatn. Bordet har Øystein laget. Stolene er fra Jysk.
SPISEPLASS: Fra spiseplassen er det nydelig utsikt mot Trevatn. Bordet har Øystein laget. Stolene er fra Jysk. Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 31/05 2023, og sist oppdatert 31/05 2023.

Les også