Hytte i Trysil

Familien har bygget om hytta tre ganger

Den vesle familiehytta som ble bygget i 1963 er ikke til å kjenne igjen.

FØR OG ETTER: Til venstre øverst er hytta slik den ble bygget i 1963, nederst til venstre i 1976 og til høyre etter ombygging i 2008, med badeannekset ved siden av.
FØR OG ETTER: Til venstre øverst er hytta slik den ble bygget i 1963, nederst til venstre i 1976 og til høyre etter ombygging i 2008, med badeannekset ved siden av. Foto: Privat
Sist oppdatert

Dagens Trysilbu er bygget utenpå deler av den opprinnelige hytta. Selv om noen rom fremdeles er intakt, fremstår nå hele hytta som ny, både i form og funksjon.

Trysilbu, som ligger i Volfeltet nord for Trysil sentrum, har vært et kjært feriested for familien Schärer helt siden Herdis var liten.

For snart 60 år siden, i 1962, kjøpte Herdis sine foreldre den
2 mål store hyttetomta for 500 kroner.

– Grunneieren ba om 300 kroner, men min far mente det var rett og rimelig med 500 kroner, forteller Herdis.

HYTTA I DAG: Etter flere ombygginger og utvidelser, har familien fått en flott hytte i Trysil.
HYTTA I DAG: Etter flere ombygginger og utvidelser, har familien fått en flott hytte i Trysil. Foto: Inger Mette Meling

Tilbygg og oppussing

Foreldrene hadde aldri tidligere vært i Trysil, men de falt umiddelbart for området etter å ha blitt invitert dit på påskeferie.

Allerede påsken etter kunne den vesle familien feire sin første ferie i Trysilbu. Den nyoppførte hytta var da 40 kvadratmeter og besto av stue, kjøkken og soverom, samt en liten bod til ved og do.

ETTER SISTE OMBYGGING: Fra entreen åpner det luftige allrommet seg. De store vinduene i gavlveggen gir en ekstra flott utsyn og understreker en ønsket tilknytning til den omkringliggende naturen. Peisen i skifer gir rommet karakter, men er allikevel utformet slik at den ikke opptar for mye plass.
ETTER SISTE OMBYGGING: Fra entreen åpner det luftige allrommet seg. De store vinduene i gavlveggen gir en ekstra flott utsyn og understreker en ønsket tilknytning til den omkringliggende naturen. Peisen i skifer gir rommet karakter, men er allikevel utformet slik at den ikke opptar for mye plass. Foto: Inger Mette Meling

Totalprisen for hyttedrømmen var 5000 kroner.

– Jeg har tilbrakt mesteparten av mine barne- og ungdomsferier her oppe, og selv om hytta var liten, så var det stadig besøk der, minnes Herdis.

Les også (+): Norges «villeste» hytte er åpen for alle

UNDERVEIS.  Stuen i byggeperioden. Ved at deler av den gamle hyttekroppen ble bevart kunne Herdis og mannen bo i hytta mens byggearbeidene pågikk. Foto: Privat
UNDERVEIS.  Stuen i byggeperioden. Ved at deler av den gamle hyttekroppen ble bevart kunne Herdis og mannen bo i hytta mens byggearbeidene pågikk. Foto: Privat Foto: Privat
GANG MED GOD PLASS: Den nye entreen er romslig og praktisk innredet med flislagt gulv og store garderobeskap. Ytterdøren fra Swedoor har en moderne utforming som passer til den nye hyttekroppen. Den er bestilt ferdig sortmalt fra fabrikk i fargen S 9000-N. Både vegg- og takpanel er behandlet med hvitpigmentert beis.
GANG MED GOD PLASS: Den nye entreen er romslig og praktisk innredet med flislagt gulv og store garderobeskap. Ytterdøren fra Swedoor har en moderne utforming som passer til den nye hyttekroppen. Den er bestilt ferdig sortmalt fra fabrikk i fargen S 9000-N. Både vegg- og takpanel er behandlet med hvitpigmentert beis. Foto: Inger Mette Meling

Ville utvide hytta

I 1976 bestemte Herdis sine foreldre seg for å utvide hytta. To nye soverom og et lite bad ble oppført som et tilbygg i den sørvestvendte gavlveggen.

  • Byggeår: 1963, 1976, 2009, 2010
  • Arkitekt: Ragnhild Torsteinsrud-Smith
  • Størrelse: Hytte ca. 95 m²,
  • Anneks ca. 16 m²
  • Tak utvendig: Takstein
  • Utvendig kledning: Stående kledningsbord
  • Hovedhytte: Stue/kjøkken med spiseplass, 3 soverom, bad, entré, gang og bod
  • Anneks: Gang, bad, badstue, skibod, ved- og redskapsbod
  • Fasiliteter: Innlagt strøm og vann, tv
Se mer

De fikk hjelp av en ingeniørvenn til å tegne tilbygget som ble oppført av en håndverkernabo fra Fredrikstad.

De nye soverommene blir innredet med køyesenger. Den nye, store hytta fikk dermed tre soverom med til sammen åtte gode sengeplasser.

FØR: Sofaen sto på samme sted i 1976 som i dag (bildet under). Da tilbygget ble oppført, ble det satt inn sprossevinduer. Da ble det også skiftet til sprossevinduer i den eldste delen. Det ble gjort for å skape økt hyttepreg.
FØR: Sofaen sto på samme sted i 1976 som i dag (bildet under). Da tilbygget ble oppført, ble det satt inn sprossevinduer. Da ble det også skiftet til sprossevinduer i den eldste delen. Det ble gjort for å skape økt hyttepreg. Foto: Privat
ETTER: Enkelte spor fra gamlehytta kan fremdeles sees, i blant annet gjenbruk av innerdører og den utskårne bjelken mot hemsen. De gamle gyngestolene har vært på Trysilbu siden den var ny. Sofaen er nyanskaffet, fra Ikea. Kisten, som fungerer som sofabord, er arvet etter Herdis sin farfar.
ETTER: Enkelte spor fra gamlehytta kan fremdeles sees, i blant annet gjenbruk av innerdører og den utskårne bjelken mot hemsen. De gamle gyngestolene har vært på Trysilbu siden den var ny. Sofaen er nyanskaffet, fra Ikea. Kisten, som fungerer som sofabord, er arvet etter Herdis sin farfar. Foto: Foto: Inger Mette Meling

I 2005, drøyt 40 år etter at Trysilbu ble bygget overlot Herdis sin mor hytta til datteren. Herdis kvitterte umiddelbart med å oppgradere kjøkkenet.

Kommune: Trysil

Fylke: Innlandet 

Høyeste temp siste år: 30,6

Laveste temp siste år: – 21,3

Mest nedbør på ett døgn: 36,9

Se mer

– Vi hadde lenge ønsket oss et større og mer velfungerende kjøkken, forteller hun.

Og selv om et større kjøkken måtte gå på bekostning av et soverom, var det til stor glede for alle å få et større og mer funksjonelt kjøkken. De valgte også å rive deler av veggen inn mot stuen, slik at kjøkkensonen ble mer åpen og sosial.

Året etter gikk Herdis løs på badet.

FØR. Peisen var viktig for familien, men trengte en fornyelse.
FØR. Peisen var viktig for familien, men trengte en fornyelse. Foto: Privat
ETTER: Peisen er plassert midt i det åpne allrommet, og fungerer som en naturlig skille mellom stuesonen og kjøkkenet. Den er murt av en lokal murermester, men Herdis har selv bestemt hovedlinjene i utformingen. Gyngestolen, som har fulgt hytta siden 1960-tallet og som alltid har stått foran peisen, er fornyet med sorte puter.
ETTER: Peisen er plassert midt i det åpne allrommet, og fungerer som en naturlig skille mellom stuesonen og kjøkkenet. Den er murt av en lokal murermester, men Herdis har selv bestemt hovedlinjene i utformingen. Gyngestolen, som har fulgt hytta siden 1960-tallet og som alltid har stått foran peisen, er fornyet med sorte puter. Foto: Inger Mette Meling

– Det opprinnelige baderommet var bitte lite, så for å få til en funksjonell løsning så måtte deler av den tilstøtende boden ofres. Til gjengjeld kunne de bytte ut et lite vaskevannsfat med et romslig dusjkabinett og et baderomsgulv med varmekabler og fliser.

Les også: Den gamle grua var sotete, stygg og dårlig – sjekk den ekstreme forvandlingen

Nye Trysilbu

Herdis og familien bruker hytta mye og ønsket etter hvert en mer moderne hytte med større åpenhet og et lysere og mer luftig preg, forklarer hun.

Løsningen ble noen gode samtaler og faglig bistand fra arkitekt og tremenning Ragnhild Torsteinsrud-Smith.

Ragnhild, som opp gjennom årene har tilbrakt utallige ferier på Trysilbu og som også er omtalt i hyttebøkene fra hun var 8 år, skjønte godt hva Herdis ønsket seg.

FØR: I 1976 blir det lagt inn vann, og Herdis sin mor får oppvaskmaskin på det lille hyttekjøkkenet. Da Herdis overtok hytta i 2005, valgte hun å ofre det ene soverommet for å få et større kjøkken. For å få en mer åpen romløsning ble dessuten deler av veggen mot stuen revet. Kjøkkeninnredningen som ble satt inn den gang er nå gjenbrukt med nye fronter og ny benkeplate.
FØR: I 1976 blir det lagt inn vann, og Herdis sin mor får oppvaskmaskin på det lille hyttekjøkkenet. Da Herdis overtok hytta i 2005, valgte hun å ofre det ene soverommet for å få et større kjøkken. For å få en mer åpen romløsning ble dessuten deler av veggen mot stuen revet. Kjøkkeninnredningen som ble satt inn den gang er nå gjenbrukt med nye fronter og ny benkeplate. Foto: Privat
ETTER: Kjøkkensonen er åpen, romslig og sosial. De store vindusflatene i gavlveggen gir optimalt med lysinnslipp og utsyn til skogen utenfor. Innredningselementene er delvis gjenbrukt fra kjøkkenet som ble satt inn i gamle-hytta i 2006. Den mørke innredningen gir tøff kontrast til de hvit-pigmenterte veggene. Både innredning og benkeplate er fra Ikea.
ETTER: Kjøkkensonen er åpen, romslig og sosial. De store vindusflatene i gavlveggen gir optimalt med lysinnslipp og utsyn til skogen utenfor. Innredningselementene er delvis gjenbrukt fra kjøkkenet som ble satt inn i gamle-hytta i 2006. Den mørke innredningen gir tøff kontrast til de hvit-pigmenterte veggene. Både innredning og benkeplate er fra Ikea. Foto: Inger Mette Meling

For at «Nye Trysilbu» skulle bli slik de ønsket seg, ble det raskt klart at den eldste delen av hytta måtte rives.

Les også: Ring hytta varm: Å komme frem til varm hytte har aldri vært enklere

Noe nytt, noe gammelt

– Det var selvfølgelig litt vemodig, men etter noen runder i tenkeboksen var vi enige om at det ville være den beste løsningen. Det at vi ikke rev hele hytta gjorde at vi kunne bo i gamledelen mens vi bygget den nye, sier Herdis. Det ble også mulig å spare det nyoppussede baderommet.

Men kjøkkenet lå i den delen av hytta som skulle rives. De nyanskaffede innrednings-modulene kunne imidlertid gjenbrukes med nye fronter og ny benkeplate.

Det øvrige interiøret er også strammet opp med enkelte nye møbler, samtidig som utvalgte møbler og pyntegjenstander fra gamlehytta er beholdt.

Men fasaden er fullstendig ny.

– Det ble gjort fordi vi ønsket et komplett og helhetlig ytre, forklarer Herdis.

Se flere bilder under.

LYST ROM: Det store oppholdsrommet, som inneholder både kjøkken, spiseplass og sofakrok, er lyst og luftig. Store vinduer gir godt med lysinnslipp og god kontakt med naturen utenfor. Eierne har blant annet hatt gleden av å sitte i sofaen og bivåne både elg, rev og hare.
LYST ROM: Det store oppholdsrommet, som inneholder både kjøkken, spiseplass og sofakrok, er lyst og luftig. Store vinduer gir godt med lysinnslipp og god kontakt med naturen utenfor. Eierne har blant annet hatt gleden av å sitte i sofaen og bivåne både elg, rev og hare. Foto: Inger Mette Meling
BADSTU: Fra soverommet fører en dør ut til badefasilitetene på baksiden av hytta. Åpningen var opprinnelig tegnet inn som et vindu, men for å skape en enklere tilgang til badeannekset og jacuzzien som ligger mellom hyttekroppene valgte Herdis å sette inn en dør istedenfor. Dørbladet er imidlertid utformet likt og med samme lysåpning som vinduene.
BADSTU: Fra soverommet fører en dør ut til badefasilitetene på baksiden av hytta. Åpningen var opprinnelig tegnet inn som et vindu, men for å skape en enklere tilgang til badeannekset og jacuzzien som ligger mellom hyttekroppene valgte Herdis å sette inn en dør istedenfor. Dørbladet er imidlertid utformet likt og med samme lysåpning som vinduene. Foto: Inger Mette Meling
SORT: Herdis har valgt å holde mesteparten av de nye møblene i sort. Det gir en klar og fin kontrast til de lyse, hvitpigmenterte veggene. Spisebordet er modell Silas bestilt fra Fagmøbler på Trysil. Det har bordplate i børstet tre, som gir en røff overflate med litt struktur og ben i sortlakkert metall. De klassiske jær-stolene er modell Aksel fra Aksel Hansson. I bakgrunnen sees et gammelt hjørneskap som har fulgt hytta i flere tiår. Det var tidligere ubehandlet og gulnet, men for å få en fin helhet har Herdis nå beiset det i samme farge som veggene.
SORT: Herdis har valgt å holde mesteparten av de nye møblene i sort. Det gir en klar og fin kontrast til de lyse, hvitpigmenterte veggene. Spisebordet er modell Silas bestilt fra Fagmøbler på Trysil. Det har bordplate i børstet tre, som gir en røff overflate med litt struktur og ben i sortlakkert metall. De klassiske jær-stolene er modell Aksel fra Aksel Hansson. I bakgrunnen sees et gammelt hjørneskap som har fulgt hytta i flere tiår. Det var tidligere ubehandlet og gulnet, men for å få en fin helhet har Herdis nå beiset det i samme farge som veggene. Foto: Inger Mette Meling
Den delen av hytta som opprinnelig var et tilbygg og som ble oppført i 1976 rommer to soverom og et bad. Det største soverommet er innredet som en kombinasjon av gjesterom og tv-stue.
Den delen av hytta som opprinnelig var et tilbygg og som ble oppført i 1976 rommer to soverom og et bad. Det største soverommet er innredet som en kombinasjon av gjesterom og tv-stue. Foto: Inger Mette Meling
UNDERVEIS. 1. september 2008 rives den eldste delen av Trysilbu. Peis og pipe står igjen fordi de trodde de kunne beholde den. Det gikk dessverre ikke. Under arbeidene sprakk pipen fra bunn til topp. Den delen som står igjen er tilbygget fra 1976 med soverom og det nyoppussede badet.
UNDERVEIS. 1. september 2008 rives den eldste delen av Trysilbu. Peis og pipe står igjen fordi de trodde de kunne beholde den. Det gikk dessverre ikke. Under arbeidene sprakk pipen fra bunn til topp. Den delen som står igjen er tilbygget fra 1976 med soverom og det nyoppussede badet. Foto: Privat
NYTT BAD: Badet, som ligger i den delen av hytta som ikke ble revet, er moderne utformet med doble servanter, et romslig dusjhjørne, vaskemaskin og toalett.
NYTT BAD: Badet, som ligger i den delen av hytta som ikke ble revet, er moderne utformet med doble servanter, et romslig dusjhjørne, vaskemaskin og toalett. Foto: Inger Mette Meling
NY TRADISJON: Mellom hytta og annekset har familien plassert en jacuzzi. Det har ført til at en av de nye hyttetradisjonene er bobler både i glass og kar litt utpå ankomstkvelden. Karet er fra Hot Spring.
NY TRADISJON: Mellom hytta og annekset har familien plassert en jacuzzi. Det har ført til at en av de nye hyttetradisjonene er bobler både i glass og kar litt utpå ankomstkvelden. Karet er fra Hot Spring. Foto: Inger Mette Meling

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2021, og sist oppdatert 05/03 2021.

Les også