Enkle og rimelige hagetips

Kjerringrådene som funker i hagen

Les hvorfor det kan det være lurt å henge opp hårballer i hagen din – og har du hørt om gratis-gjødselet «gullvann»?!

Roseknopper kan nesten være dekket av lus – men det er et rimelig og enkelt triks å rett og slett spyle dem av. Gjør det et par ganger om dagen til marihønene og de andre rovinsektene kommer og hjelper deg.
Roseknopper kan nesten være dekket av lus – men det er et rimelig og enkelt triks å rett og slett spyle dem av. Gjør det et par ganger om dagen til marihønene og de andre rovinsektene kommer og hjelper deg. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Bladlus, snegler, sultne rådyr og fugler. Selv om det er hyggelig med et rikt dyreliv hagen, er det ikke gøy når de overtar styringen.

Her er noen billige, smarte og velprøvde kjerringråd som gjør livet i hagen litt enklere.

Hageslangetips #1

Det beste tipset mot lus på planter er å ha litt is i magen og vente og se om rovinsektene kommer ilende til. Det er flere enn marihøner som har lus som livrett, blant annet snylteveps, gulløyelaver, blomsterfluelarver, gallmygglarver og sopp.
Småfugler er også glade i bladlus.

– Når nyttedyrene i hagen ikke rekker å holde
følge, er hageslangen ypperlig mot lus, sier Erling Fløistad, kommunikasjonsrådgiver Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

– Med litt trykk på slangen kan man rett og slett skylle av mange av lusene. Dette fungerer veldig fint på roser for eksempel.

Les også: Kjerringrådene for vask som faktisk virker

HAGESLANGETIPS 2: Høstfloks har det med å få meldugg, spesielt hvis de står under tak­utstikk og får lite vann fra oven. Yt litt «regnhjelp» ved å spraye vann på bladene, så vil melduggsporene renne av, råder Fløisand i NIBIO.
HAGESLANGETIPS 2: Høstfloks har det med å få meldugg, spesielt hvis de står under tak­utstikk og får lite vann fra oven. Yt litt «regnhjelp» ved å spraye vann på bladene, så vil melduggsporene renne av, råder Fløisand i NIBIO. Foto: Colourbox

Kaffegrut-kinderegg

– Kaffegrut er veldig nyttig, og du oppnår fire ting på en gang. Bedre enn et kinderegg, sier Fløistad.

Det fungerer som en sneglebarriere. Bruk noenlunde fersk kaffegrut og legg 1–2 cm oppå jorden. Perfekt om du dyrker spiselige vekster for eksempel i pallekarm. Om du ikke har så mye grut på en gang, fyll på etter hvert – gruten bør brukes mens den er fersk, før den mugner.

Kaffegruten hindrer frøugress å spire. Bedre enn å dekke jorden med plast, siden det er fullstendig biologisk nedbrytbart.

Fungerer som jordforbedring! Til og med meitemarken elsker kaffegrut. Kaffegrut er organisk materiale som inneholder nitrogen, fosfor og kalium. Du bruker avfallet som ressurs, vinn-vinn i alle retninger!

Og et lite bonustips på tampen:

– Jeg sparer på kaffe­skvettene og vanner direkte på bladene, de avskrekker de unge sneglene fra å spise opp dagliljene mine, sier Fløistad.

Les også: Triksene for å få den beste plenen i gata

Kjerringrokk mot rust

Rustsopp er skadelig for planten og lager skjemmende flekker. Heldigvis finnes det råd!

Steinar Johansen, gartner i NRK-programmet Hagen min og innehaver av Rød Planteskole, bruker flere klassiske kjerringrådoppskrifter selv.

Gartner Steinar Johansen bruker gjerne naturens egne ingredienser for å bistå plantene mot sykdommer og skadedyr.
Gartner Steinar Johansen bruker gjerne naturens egne ingredienser for å bistå plantene mot sykdommer og skadedyr. Foto: Camilla Næss NRK

– Husk at én dusj ikke er nok. Her må det repeteres, sier han.

Her er Steinars oppskrift mot rust: 100 g tørket kjerringrokk (fås på apotek) kokes i 2 liter vann. Siles og avkjøles. Dette blir et sterkt konsentrat som må blandes med 20 liter vann før bruk.

Dusjes over planten – gjenta behandlingen ofte. Denne blandingen skal også fungere mot meldugg.

Les også: Plantene som overlever alt

CD-plater i trærne

– Jeg henger opp gamle CD-plater i morelltrærne, slik at fuglene ikke skal spise opp alle bærene, tipser Eva Glorvigen, Hjemmets helsejournalist, om på Facebook. Heng dem i tynne tråder slik at vil de vaie og blinke når lyset reflekteres. De ujevne bevegelsene og blinkingen skal etter sigende skremme bort fuglene.

Det er flere enn oss som liker moreller – noen ganger er det knapt en morell igjen etter at fuglene har forsynt seg. Her er det en heldig duetrost – antagelig på besøk i et tre uten hengende CD-er.
Det er flere enn oss som liker moreller – noen ganger er det knapt en morell igjen etter at fuglene har forsynt seg. Her er det en heldig duetrost – antagelig på besøk i et tre uten hengende CD-er. Foto: Jose A. Bernat Bacete Getty Images

Brennesle mot lus

Heidi Sivertzen-Oksmo, programleder i NRK-programmet Hagen min bruker hjemmelaget brenn­eslevann mot lus. Det er et øko­logisk alternativ som også skal styrke plantene.

– Bruk cirka en bærepose med brennesle og ha alt oppi en tiliters bøtte. Fyll så på med vann og ha lokk på bøtta. Jeg anbefaler å ikke la det stå lenger enn to dager før du heller over på flasker. Blandingen skal nemlig stå i ti dager, men da stinker det noe helt forferdelig! Etter ti dager er gjødsel­vannet ferdig. Sil av bladene og bruk blandingen ufortynnet.

Les også: Arne og Catharina overtok parkanlegg på 50 mål

Heidi foretrekker hjemmelagede og hagevennlige løsninger når lusene tar overhånd.
Heidi foretrekker hjemmelagede og hagevennlige løsninger når lusene tar overhånd. Foto: Camilla Næss NRK

Rådyrtips

Rådyr og annet vilt er vakre dyr, men de fleste hageeiere setter pris på om de kan finne noe annet å beite på enn tulipaner og frukttrær.

– Jeg bruker å henge opp såpestykker i frukttrær, det holder rådyr og elg unna, tipser Hilde Krokengen Barli på Facebook.

Gunda Djupvik anbefaler å fylle nylonstrømper med hår som du får hos frisøren, og henge strømpene opp i hagen. Men kanskje ikke så vakkert, noterer hun muntert.

Unni Åkerlunds hage på Hellvik var i en reportasje her i Hjemmet for noen år siden. Hun laget "hårballer" for å avskrekke rådyrene fra å spise på frukttrærne. – Jeg ber om å få med meg litt hår hjem når jeg er hos frisøren. Så putter jeg håret i tynne strømper og lager små hårballer som jeg henger opp. Jeg tror det er duften av mennesker som får rådyrene til å skygge banen.
Unni Åkerlunds hage på Hellvik var i en reportasje her i Hjemmet for noen år siden. Hun laget "hårballer" for å avskrekke rådyrene fra å spise på frukttrærne. – Jeg ber om å få med meg litt hår hjem når jeg er hos frisøren. Så putter jeg håret i tynne strømper og lager små hårballer som jeg henger opp. Jeg tror det er duften av mennesker som får rådyrene til å skygge banen. Foto: Cecilie Hauge Eggen

– Disse rådene, pluss benolje, hjelper godt i periode frem til dyrene blir vant til luktene, supplerer Hilde Saurdal.

Erling Fløistad, understreker viktigheten av gjentagelse. – Man må fornye duftsignalene ofte for å «hevde revir». Men det eneste sikre tiltaket er nok å bygge et høyt gjerde.

Gullvann – gratisgjødsel

Du har kanskje hørt uttrykket «gullvann» før? Marit Hellen minner om dette gode, gamle kjerringrådet på Facebook-sidene våre, og refererer til en fin mikstur av urin og vann. Urin er gjødsel rett og slett, og nydelig næring for plantene våre, men ufortynnet er det litt i sterkeste laget.

Det anbefales å blande ut i forholdet 1:9, altså en del urin og ni deler vann. Ferskt gullvann lukter ikke. Unngå å vanne på bladene, men sikt på jorden mellom plantene. Billigere og mer kortreist gjødsel får du ikke!

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2020, og sist oppdatert 10/06 2021.

Les også