Sommeren har vært bedre for sneglene enn for oss. Det har mange hageeiere merket. Også i år seiler brunskogsneglen, også kalt mordersneglen, opp som sommerens største og mest slimete plageånd.

Det finnes flere effektive metoder for å gå til motangrep. Du kan for eksempel anlegge en hage sneglene ikke liker, eller sett opp fysiske barrierer rundt kjøkkenhage og bed.

Men om sneglene allerede er på plass i hagen og truer det perfekte terrasseliv, må du gå aktivt til verks.

Bioforsk Plantehelse er ledende på snegleforskning i Norge, og anbefaler saks som den mest effektive og skånsomme metoden å avlive bløtdyrene på.

- Bør man kverke alle sneglene man kommer over når man først er i gang med saksa?

- Nei, det bør man ikke, sier seniorforsker i Bioforsk Solveig Haukeland til bonytt.no.

- Mange av sneglene i Norge gjør mer nytte enn skade i hagen. Derfor bør man vite hvilke snegler man skal bekjempe og hvilke man skal la være i fred.

Brunskogsnegl

BØR BEKJEMPES: Brunskogsneglen (Arion vulgaris), også kalt iberiasnegl eller mordersnegl, plager mange hageeiere © Foto: Bioforsk/Arild Andersen

Snegler med hus på ryggen bør få være i fred

- Hvilke snegler bør man være glad for å ha i hagen?

- Alle snegler med skall bør man la være å bekjempe. De bidrar til å bryte ned organisk materiale, noe som hagen har godt av. Dessuten er de jo mat for fugler og pinnsvin - dyr som mange synes det er trivelig å ha i nærmiljøet, forklarer Haukeland.

Vinbergsnegl

DELIKATESSE: Vinbergsneglen (Helix pomatia) regnes som en delikatesse i Frankrike, og forekommer nå også i norske hager. © Foto: Bioforsk/Arild Andersen

Snegler som tar brunskogsneglen

Noen av sneglene kan dessuten være gode allierte i krigen din mot brunskogsneglene.

Boakjølsneglen - også kalt leopardsneglen på grunn av sine karakteristiske flekker - har brunskogsneglen på matseddelen.

I tillegg har forskerne observert at en bestemt type småsnegl spiser av eggene til brunskogsneglen og således kan bidra til å holde bestanden nede.

Altså: dreper du feil snegl, kan du ende opp med å skape bedre forhold for den sneglen du egentlig vil bli kvitt.

Boakjølsnegl

SPISER BRUNSKOGSNEGLER: Boakjølsneglen (Limax maximus) er den største sneglen i Norge, og er meget aggressiv mot andre snegler. © Foto: Bioforsk/Arild Andersen

Flere plagsomme snegler

Brunskogsneglen er imidlertid ikke den eneste sneglen som skaper bry for norske hageeiere. Også andre snegler spiser av det samme matfatet.

Nettkjølsneglen, tidligere kalt åkersnegl, er ifølge Bioforsk den "vanligste skadelige sneglearten" i Norge. I hager gnager den både på blomster og grønnsaker, og gjerne jordbær om du har.

Brunskogsneglens status som hatobjekt er derfor ikke helt rettferdig. For mens brunskogsneglen er utpekt som hovedfiende, går den hungrige nettkjølsneglen fri av hagefolkets vrede.

Seniorforsker Haukeland forklarer hvorfor:

- Den er mindre, og kommer først ut om natten. Derfor er den også vanskeligere å plukke. Dessuten er den ikke så slimete som brunskogsneglen.

Nettkjølsnegl

LITE PROFILERT SKADEDYR: Nettkjølsneglen (Deroceras reticulatum), også kalt åkersnegl, regnes for å være den vanligste skadelige sneglen i Norge. © Foto: Bioforsk/Arild Andersen

Gift som virker

Om sommeren bekjempes nettkjølsneglen best med stoffet Nemaslug.

Dette preparatet virker også mot brunskogsnegler, men på sommeren bør det brukes som del av en slags åtemetode.

Også preparatene Ferramol og Smartbayt er egnet til bekjempelse av brunskogsnegler.

Problemet med å bruke gift, er at den også tar livet av sneglene som regnes som velgjørere. Er hagen din invadert, er det like fullt forsvarlig å bruke gift, ifølge Bioforsk.

- Alle snegler som får i seg nok gift vil dø, men hvis du har mye brunskogsnegler, vil det gå hardest ut over dem, sier forskeren.

Svartskogsnegl

LA LEVE: Svartskogsneglen (Arion ater) liker seg best i skogen, og utgjør ingen trussel mot kjøkkenhage og bed. © Foto: Bioforsk/Arild Andersen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!