Skvallerkål

Slik fjerner du skvallerkålen

SKVALLERKÅL: Denne er til irritasjon for mange hageeiere.
SKVALLERKÅL: Denne er til irritasjon for mange hageeiere. Foto: Irill Kolle
Publisert Oppdatert

Noen ser på skvallerkålen som en nyttevekst som det for eksempel kan lages suppe av.

Andre mener imidlertid at den gjør best nytte for seg i kompostbingen.

Her forteller vi deg hvordan du kan bli kvitt skvallerkålen, og i hovedsak handler det om to alternativer: Kjemisk bekjempelse og utsulting ved luking eller hakking.

Ugressmiddel

Det finnes flere ugressmidler i markedet. Mari Arnesen hos Hageland på Elverum nevner blant annet Bayers Keeper og Plenrens.

- Roundup er jo også kjent, men det dreper også andre vekster, forteller hun.

- Roundup finnes i en variant for hobbygartnere, men man skal være veldig forsiktig når man bruker den, understreker professor Lars Olav Brandsæter ved NMBU.

- Man bør ordne seg slik at man er sikker på at middelet bare treffer ugresset og ikke prydplantene rundt.

Les også: Mosefri plen - grantert!

Luking og hakking

Det er kanskje den mest kjedelige sysselen en hageeier foretar seg, og mange prøver mye for å unngå den, men for den tålmodige er luking en effektiv utryddingsmetode.

- Luking er en utholdenhetsøvelse, fordi skvallerkålen har såkalte jordstengler. Det betyr at jordstenglene sprer seg bortover nede i jorden, og derfor dukker det stadig opp nye skudd lenger borte, forklarer Brandsæter. - Men dersom man orker å holde på lenge nok, utarmes vekstene til slutt og problemet er betydelig redusert eller enda bedre, borte for alltid.

Ifølge Brandsæter drev en kollega av ham og hakket jevnlig (hver 3. uke) i et bed fullt med skvallerkål. Dette holdt han på med gjennom en hel sesong. Året etter var skvallerkålen borte.

- Det viktigste er å ha høy frekvens på lukingen og hakkingen om våren, fordi da er det vekstsesong for skvallerkålen.

Utarming

Prinsippet med luking og hakking er at skvallerkålen lagrer vekstenergien sin i jordstenglene. Men dersom man hele tiden sørger for å luke eller hakke plantene mens de fremdeles er små, vil skvallerkålen til slutt utarmes og dø.

Les også: Slik blir du kvitt brune flekker i gresset

Dekke til

En annen måte å bekjempe skvallerkålen på er å dekke til området hvor planten finnes.

- Jeg kjenner til eksperimenter hvor det ble brukt vevd, sort plastduk gjennom en hel sesong, og da var skvallerkålen borte neste år. Men for å være helt sikker bør kanskje duken ligge på i to sesonger, forteller Brandsæter.

Smittet jord

Den aller mest effektive metoden er å hindre at skvallerkålen i det hele tatt får mulighet til å etablere. Først og fremst skjer dette i bed med blomster, busker eller trær.

- Hovedgrunnen til at den etablerer seg er at den har kommet med jord som er kjøpt eller flyttet. Noen kjøper billig jord som inneholder rester av skvallerkål, og da etablerer den seg fort. Andre ganger kan det være at man flytter jord fra ett sted til et annet, og da kan det følge med skvallerkålskudd, beskriver Brandsæter.

Les også: Alt du må tenke på før du lager hage

Klippe plenen

Når det gjelder ugress generelt i plenen, er det beste man Ifølge Mari Arnesen hos Bo Grønt på Elverum kan gjøre, er å holde plenen nyklippet.

- Når man holder plenen nyklippet hele tiden utarmes til slutt røttene i ugresset, fordi det er bladene over jorden som gir liv til røttene. Man kan eventuelt ta et skikkelig krafttak i forkant og luke ugress, og deretter sørge for å holde plenen jevnt klippet. Til slutt vil ugresset forsvinne

Gjødsling

I samband med gressklippingen mener Arnesen at det også er viktig å gjødsle plenen jevnlig. For når gresset gror godt, tar det kraften fra ugresset.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning