lage urtehage

Slik lager du din egen urtehage

Hva er vel mer fristende enn friske, selvdyrkede urter på terrassen?

LAGE URTEHAGE: Gressløk, sitronmelisse, mynte, timian, dill, kruspersille og rosmarin er blant urteplantene det er lettest å lykkes med. Foto: Gettyimages.com.
LAGE URTEHAGE: Gressløk, sitronmelisse, mynte, timian, dill, kruspersille og rosmarin er blant urteplantene det er lettest å lykkes med. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Urter vokser og trives godt så lenge de får nok sol og vann. Og ettersom man gjerne bruker urter i forholdsvis små mengder, behøver du heller ikke stor plass for å dyrke dem. Hva med en liten urtehage i noen potter på terrassen?

De enkle urteplantene

Gartner i Plantasjen, Hilde Poppe, forteller at gressløk, sitronmelisse, mynte, timian, dill, kruspersille og rosmarin er blant urteplantene det er lettest å lykkes med.

- Basilikum kan derimot være litt lei å få til, men er jo et «must» i krydderhagen. Det er viktig at den får høye temperaturer og at det blir plukket vekk eventuelt råtne stilker så fort som mulig, da disse sprer seg. Dersom den etablerer seg, er den ofte grei å ha med å gjøre, sier Poppe.

Hvordan lykkes med planting i krukker:

- Sørg for at det er dreneringshull i potten.

- Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, cirka 3-5 centimeter.

- For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshull som igjen kan hindre oksygentilgangen, legges et lag av tøy eller lignende.

- Fyll så på jord. For å unngå vann- og jordsøl fylles jord opp med 4-5 centimeter klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.

- Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.

- Det er meget viktig at krydderplantene blir gjødslet enten hver gang en vanner eller med langtidsvirkende gjødsel. God jord som holder på fuktigheten er også viktig.

Kilde: Tonje Bergh, cand. agriculturae

Les også: Drømmer du om din egen kjøkkenhage?

Slik planter du krydderplanter

Poppe forklarer at de fleste krydderplanter trenger godt med lys, gjerne sol halve dagen. Noen tåler kulde og kommer også igjen, som timian og gressløk.

- Andre, som for eksempel basilikum, tåler ikke lave temperaturer, og trives best over 15 grader, sier hun.

Ifølge gartneren er det alltid greit å plante krydder i store krukker med god plass, da mange blir veldig store, som for eksempel sitronmelisse og mynte. Disse bør plasseres nesten hver for seg, da de kan «kvele» de andre plantene.

Cand. agriculturae og grunnlegger av Plantmania AS, Tonje Bergh, anbefaler å sette de ulike krydderslagene i en stor potte ute på verandaen.

- Basilikum er mer utsatt for soppangrep enn de andre og bør ha litt luft på siden. Den bør derfor ikke stå i midten, hvor det gjerne er mest fukt, sier Bergh.

Les også: Slik dyrker du urter

Stell av plantene

Poppe påpeker at det er viktig å ta bort eventuelt råtne greiner og blader, da dette sprer seg fort. Du bør også huske godt med vann gjennom sommeren.

- Hvis man lar kruspersillen gå i stokk, det vil si komme med blomster, så kan man prøve å høste frø selv og så for neste år. Frys dem ned, så holder de seg lenge. Ellers skal de fleste ikke gå i stokk, så pass på å høste inn med jevne mellomrom, sier hun.

- Sjekk plantene dine daglig. Lus kan forekomme en sjelden gang, spesielt på dill, advarer gartneren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning