dyrke grønnsaker

Slik dyrker du dine egne grønnsaker

Ekspertene anbefaler salat, potet, gulrøtter og reddik for nybegynnerne.

DYRKE GRØNNSAKER: Salat er blant grønnsakene det er enkelt å så, dyrke og høste på egenhånd.
DYRKE GRØNNSAKER: Salat er blant grønnsakene det er enkelt å så, dyrke og høste på egenhånd. Foto: Gettyimages.com
Publisert Oppdatert

Med liten innsats kan du imponere med selvdyrket salat, urter, poteter, gulrøtter og sukkererter - og ikke minst; nyte smaken og gleden over å være selvhjulpen. Det blir ikke mer kortreist enn fra vinduskarmen eller hagen, og rett til kjøkkenbordet.

Salat, urter, sukkererter, reddiker og squash trives godt i en stor krukke på verandaen, og dersom du har en liten hageflekk kan du i tillegg dyrke poteter og gulrøtter.

Dyrke grønnsaker

Vil du så frø innendørs, dyrke fram stiklinger og senere plante dem i kasser eller i hagen? Eller vil du så frø direkte i jorden i hagen? Gartner i Hageselskapet, Marianne Utengen, forteller at sistnevnte løsning er lettest.

- Jeg vil anbefale nybegynnere å så direkte ute. Dersom du skal så innendørs må du tenke på en rekke forhold som varme- og lysforhold, sier Utengen.

Det finnes imidlertid spesialtilpassede lamper og lysrør som avgir lys med riktig bølgelengde for planter. Disse gjør det lettere å ha planter innendørs hele året.

Les også: Slik lager du din egen urtehage

Så frø i melkekartonger

Du kan begynne med å så frø i gamle melkekartonger, yoghurtbegre eller plantekasser. Hell i god jord og følg anvisningen på frøposen om hvor dypt og tett frøene skal legges. Dekk så til med gjennomsiktig plast med et par hull i, og pass på at jorden hele tiden er fuktig.

Når plantene har begynt å spire og fått et par blader, fjerner du plasten. Nå kan du plante dem om til større potter, kasser eller i hagen.

Les også: Drømmer du om din egen kjøkkenhage?

Slik sår du egne grønnsaker

SÅ INNE:

Fyll jord i en potte, avkuttet melkekartong eller lignende og trykk den lett sammen, dryss frøene på og dryss så jord over.

Det er viktig å lese på frøposen hvor dypt frøene skal plantes og hvor tett de kan være.

Trykk lett ned og vann forsiktig.

Ha potten dekket med plast fram til det har vokst fram noen blader på spirene, da tar du plasten av. Potten bør helst stå i en solrik vinduskarm.

SÅ UTE:

Jorda må bearbeides. Hvis du skal fjerne gress for å anlegge bed, må du få vekk alt gress og alle røtter.

Du bør blande inn flere sekker med kompost for å få næringsrik jord til å dyrke i. Dette selges på hagesenteret.

Plant frøene som angitt på pakken, pass på dybden og avstanden mellom frøene.

Så gjerne i rader så blir det lettere å luke ugress etter hvert.

Dekk ikke med plastpose, men gjerne med en fiberduk i starten. Duken hindrer at fugler spiser frøene og holder det fuktig nok til at frøene kan spire, de trenger mye fuktighet i starten.

Husk å gjødsle utover sesongen, ofte og lite. Dyrk det du har lyst til å spise. Husk at grønnsaker er ganske arbeidskrevende, så ikke gap over for mye første gang. Start med et par sorter og utvid etter hvert.

Det er viktig å ikke dyrke samme sort på samme sted hvert år, det bør helst gå fire år mellom hver gang du dyrker samme sort på samme sted.

Kilder: Hageselskapet, Moseplassen.com, Plantasjen.

Salat er en sikker vinner

Forfatteren bak hagebloggen Moseplassen.no, Anne Havåg Holter-Hovind, anbefaler å prøve salat dersom du er en fersk selvdyrker.

- Salat er enkelt å så, dyrke og høste, og de kommer i stor variasjon. Det er også billig - du får utrolig mye salat ut av en pakke frø, sier Holter-Hovind.

Hun forteller at du fint kan så flere typer salat i samme potte eller bed, alt fra hodesalat, ruccola, spinat og fargerike typer som rød lollosalat. I tillegg finnes det flere typer asiatiske bladgrønnsaker i butikkene, som dyrkes på samme måte som salat.

Du kan enten så i en potte eller rett i hagen. Følg fremgangsmåten som er beskrevet ovenfor. Når frøene spirer og små bladpar står tett i tett, må du tynne ut. Se på frøposen hva som er anbefalt avstand mellom plantene og knip over de som står for tett.

- De bladene du tar bort kan du spise, de er allerede deilig salat. Du får større og finere planter ved å tynne ut, så det lønner seg, selv om du da fjerner noen planter, sier Holter-Hovind.

Husk til sist at salat har kort levetid. Det er lurt å så nye frø en gang i måneden, slik at du får frisk og fersk salat hele sommeren gjennom. Det er aldri for tidlig å høste av salaten, men dersom du vil ha en stor salat, må du vente noen uker.

- Husk at det finnes mange ulike salattyper. Jeg vil sterkt anbefale å velge en eller flere plukksalater - dette er salattyper du kan plukke ganske raskt og hvor du tar så mange blader du vil om gangen. Det er ikke like praktisk med for eksempel en isbergsalat, hvor du trenger stor plass og i tillegg må vente en god stund på ett stort hode, sier Utengen.

Les også: Slik bygger du ditt eget minidrivhus

Poteter, gulrøtter og reddiker

Utengen vil på det sterkeste anbefale å dyrke poteter.

- De er enkle å få til, smaker nydelig og er ekstra morsomt for barn. Du kan enten sette settepoteter ute i hagen eller sette en vanlig potet i en potte. Vanlige poteter må ikke settes i jorda grunnet fare for sykdommer. Legg uansett potetene først i vinduskarmen i fire uker slik at de spirer godt, så legger du de i jorda og dekker til. Én settepotet gir deg en kilo poteter og det er fantastisk godt, sier hun.

Gulrøtter og reddiker er også blant grønnsakene som er enkle og barnevennlige å dyrke selv. De bør dekkes over med en fiberduk etter planting.

- Gu lrøtter og reddiker er fine grønnsaker som kan sås relativt tett, slik at du får mye mat uten å ha massevis av plass, sier Utengen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning