Ifølge danske eksperter kommer det til å bli voldsomme mengder med brunsnegler neste år.

Årsaken er en fuktig august som har gitt sneglen optimale forhold for forplantning.

Deres råd er derfor at man skal gjøre en ekstraordinær innsats fremover med å utslette så mange mordersnegler som mulig.

- Desto flere man blir kvitt nå, jo bedre vil det være, supplerer snegleekspert Arild Andersen ved Bioforsk og Universitet for miljø og biovitenskap (UMB) til klikk.no.

Liker fuktighet

- Sneglene er avhengig av fuktighet for å ha et høyt aktivitetsnivå, og slikt sett har den fuktige augusten gjort at de har kunnet spise seg store og forplantningsdyktige, forklarer Andersen.

Flere faktorer spiller inn

Han vil likevel ikke postulere 2011 som et formidabelt snegleår. Til det er det fortsatt for mange usikre faktorer som kan slå inn.

- Vi hadde jo en ganske tørr periode tidligere i sommer, og vi vet ikke hvordan høsten blir. Det kan bli tørt og kaldt, som er negativt for sneglene.

Løpebillen er en sneglejeger=

SNEGLEJEGER: Løpebillen er en glupsk sneglejeger, og er spesielt aktiv om våren og høsten. © Foto: Wikimedia Commons

Egg fra Iberiaskogsnegle=

EGG FRA IBERIASKOGSNEGLE: Dette er eggene du skal gå på jakt etter i hagen. Se under stener, plankebiter og lignende. © Foto: Bioforsk/Arild Andersen

Naturlige fiender

I tillegg har sneglene naturlige fiender som fortsatt kan gjøre innhugg i bestanden.

- Løpebiller er en av de viktigste fiendene til brunsneglen, forteller forsker ved Universitet i Bergen, Bjørn Arild Hatteland, til klikk.no.

Han har forsket på denne billen og funnet ut det er spesielt på våren og høsten at dette insektet er på sneglejakt.

- De spiser ganske glupsk av små snegler.

I tillegg tar også pinnsvin for seg i sneglefatet, samt at også noen fuglearter har funnet ut av hvordan de raskt kan ta livet av sneglen før den rekker å sondre ut slim.

Plukke egg

Andersens råd til dem som virkelig vil gjøre en innsats for å krympe neste års populasjon av snegler, er å gå på eggjakt.

- De parer seg nå i august og begynner å legge egg i september og oktober.

Eggklysene til brunsneglen er ganske lette å se. Det er små, hvite hauger med en 30 til 40 egg i, og de legges gjerne under steiner og plankebiter.

Les også:

Angrip mordersneglen nå

Skadedyr i hagen

50 sneglefrie planter

Prevensjon til du er 57

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!