BÅNDTVANG FOR KATTER

Forskerne har konkludert: Båndtvang for katter kan være positivt for naturen

Katter jakter og tar livet av millioner av fugler og smådyr hvert år. Løsningen kan være båndtvang, heter det i ny rapport.

JEGERE: Katter jakter smådyr og fugler, noe som har en negativ effekt på naturen.
JEGERE: Katter jakter smådyr og fugler, noe som har en negativ effekt på naturen. Foto: A.J. Cassaigne/Get­ty Images
Sist oppdatert

Hadde det vært aktuelt for deg å måtte lufte katten din i bånd? Noen gjør det allerede – men de aller fleste av de opp mot 870.000 tamkattene i Norge beveger seg fritt i naturen.

Her får de gjøre som de vil, blant annet å jakte på andre dyr.

Katter er negativt for norsk natur

I flere år har en prosjektgruppe som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) står bak, jobbet med en rapport der de har vurdert hvilken risiko katter har for den norske naturen.

Nå er rapporten klar – og konklusjonen er at hold av tamkatter medfører høy risiko for negative effekter på biologisk mangfold i Norge.

Men hvordan kan man snu dette?

Vitenskapskomiteen er tydelig på at de ikke vil anbefale tiltak, men de har blant annet diskutert om det kan være effektiv med båndtvang på katter, eller å holde de innendørs.

– Å holde kattene i bånd, i innhegninger eller innendørs ville ha vært et svært effektivt tiltak for å skåne fugl og smågnagere.

– Selv om katter har vært lenge i Norge, hører de ikke naturlig hjemme her. De ble tatt med hit av mennesker for over 1000 år siden.

Det sier Erlend Nilsen som er seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA) og professor ved Nord universitet, som har vært med på å lage rapporten.

FORSKER: Erlend Nilsen i NINA har vært med på å utforme rapporten om norske katter.
FORSKER: Erlend Nilsen i NINA har vært med på å utforme rapporten om norske katter. Foto: NINA

Han forklarer at norske katter tar livet av mellom 4 og 14 millioner fugler og mellom 13 og 43 millioner små pattedyr hvert år.

– Vi konkluderer med at det er en høy risiko for at det har en negativ effekt på naturen. Båndtvang for katter, eller å holde de innendørs, ville derfor bidratt til å begrense de negative effektene, sier Nilsen til klikk.no.

Les også: Mater du småfuglene feil kan det få konsekvenser for hele nabolaget

Båndtvang eller bjeller kan hjelpe

Forskerne har diskutert at det kan være spesielt effektivt og forebyggende å forhindre katten fra å vandre fritt under deler av året, som på våren da fuglene hekker, eller deler av døgnet, som morgenen og kvelden, da fuglene er mest sårbare.

– Andre tiltak vi har diskutert er å utstyre kattene med bjeller, fargerike krager og lignende. Det ville hindret suksessen deres når de jakter på andre dyr.

I tillegg har de vurdert kastrering av både eide og forvillede katter.

– Det vil ikke nødvendigvis ha noe å si for naturen, men det kan føre til at det blir færre eierløse katter, sier Nilsen.

Selv om det i rapporten viser seg at både båndtvang, utstyring med bjeller og kastrering kan være gode løsninger på problemene knyttet til katter som tar livet av andre dyr, overlater forskerne jobben med å bestemme og anbefale til noen andre.

– Vi formidler bare hvilke funn vi har gjort. Om det er noe som bør gjennomføres legger ikke vi oss borti. Men vi kan konkludere med at katter som får gå fritt rundt gir negative effekter på det biologiske mangfoldet i Norge, sier forskeren.

Na­tur­vern­råd­gi­ver i Norsk Or­ni­to­lo­gisk Forening, Martin Eggen, har tidligere uttalt at båndtvang for katter kan være et bra tiltak.

– Det kan vir­ke rart, men et­ter noen år blir man vant til det. Det går an å for­and­re på ting, sa han til Klikk.no i 2022.

Denne saken ble første gang publisert 13/11 2023, og sist oppdatert 13/11 2023.

Les også